MM-KISAVISA: Hurjaa ja erikoista kiekkohistoriaa kääpiömaata vastaan – Leijonien maalivahti ohitti NHL:n ykkösvarauksen!

© Kuva: Getty Images

Päivälleen vuosi sitten pelattu ottelu Iso-Britanniaa vastaan oli Leijonille viime kevään MM-kisoissa ensimmäinen ns. pakkopullaottelu. Harva uskoi, että ottelusta jäisi jälkipolville paljon kerrottavaa.

Väärin! Ottelussa kirjoitettiin monta uutta lukua Suomen jääkiekkohistoriaan. Aloitetaan yllättävimmästä: Leijonat ei ollut koskaan aiemmin voittanut Iso-Britanniaa MM-kisoissa! Suomi ja Iso-Britannia olivat kohdanneet MM-näyttämöillä vain kahdesti. Vuonna 1952 Iso-Britannia voitti 6–3 ja vuonna 1962 numeroin 7–5.

Leijonien ”suuruuden” vuosina Iso-Britannia ei ollut pelannut MM-kisojen A-sarjassa. Edellisen kerran britit oli nähty kovimmissa karkeloissa vuonna 1994. Tuolloinhan Suomi hävisi Milanossa finaalin Kanadalle katkerasti rankkareilla.

Tällä kertaa Suomi voitti britit tyylipuhtaasti maalein 5–0. Peikko oli nujerrettu – henkisesti helpottava ensimmäinen voitto Mahtavasta Britanniasta oli nyt otettu…

Ottelun erikoisuuksiin kuului myös se, että kun Suomen maalia vartioi Jussi Olkinuora (kuvassa) kaikki kolme kisoihin lähtenyttä maalivahtia olivat päässeet tositoimiin. Ykkösmaalivahdin paikan vallannut Kevin Lankinen oli torjunut voitot Kanadasta, Slovakiasta ja Tanskasta, ja Veini Vehviläinen oli pelannut Yhdysvaltoja vastaan. Tuskin koskaan ennen Leijonien historiassa kolme eri maalivahtia oli pelannut jo tässä vaiheessa turnausta. Esimerkiksi vuonna 2000 kolmosvahtina kisoihin lähtenyt Pasi Nurminen pääsi pelaamaan pronssiottelun, mutta nyt kyseessä oli vasta alkusarjan viides ottelu.

Olkinuoran peluuttaminen oli paitsi kiitos pelaajalle sitoutumisesta neljän viikon MM-leiritykseen, myös oiva psykologinen veto valmennusjohdolta. Ratkaisulla haluttiin kiinteyttää joukkuehenkeä entisestään.

– En muista, kuka sen otti puheeksi, varmaan minä tai ”Mamba” (apuvalmentaja Mikko Manner). Ajatus lähti siitä, että meillä on joukkueessa 25 pelaajaa, joista vain yksi ei ole tähän mennessä pelannut. Ajattelimme, että joukkueeseen kuulumisen tunteen kannalta on tärkeää, että jokainen on konkreettisesti vuodattanut hikeä joukkueen puolesta, maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen kertoo kirjassa Kultaleijonien Tarina 2019.

– Ei siinä mitään Nuorta Suomea vedetty, mutta psykologista silmää yritettiin käyttää. Jussihan oli myös ansainnut päästä pelaamaan. Hän oli ollut mukana leirityksessä alusta asti ja pelannut erinomaisesti harjoitusotteluissa, Lehtonen jatkoi.

Tämän pidemmittä selostuksitta käydään niiden historiallisten faktojen kimppuun MM-kisavisan viiden varsinaisen ja yhden extra-kysymyksen muodossa.

1: Kuka on ainoa suomalaispelaaja, joka on tehnyt MM-kisoissa voittomaalin Iso-Britanniaa vastaan?

2: Ketkä kolme Leijonien pelaajaa tekivät Iso-Britanniaa vastaan ensimmäisen MM-kisamaalinsa?

3: Ketkä kolme muuta pelaajaa saivat Iso-Britannia-ottelussa ensimmäisen tehopisteensä MM-kisoissa?

4: Kuka on ainoa suomalaispelaaja, joka on tehnyt MM-kisoissa maalin sekä Iso-Britannian että Unkarin verkkoon?

5: Kenellä Suomen maalivahdilla oli tässä vaiheessa kisoja enemmän pisteitä kuin Yhdysvaltojen nuorella kohupelaajalla Jack Hughesilla?

Extra: Mikä Suomen kapteenin Marko Anttilan säännöllinen toiminta ihmetytti tuomareita ja herätti hilpeyttä Leijonien keskuudessa?

Vastaukset seuraavalla sivulla (2).


Suomi johtaa Belgiaa vastaan 5-0! Jos johto pitää saat eurolla viisikymppiä!

1. Siirry Unibetille.
2. Aseta 1€ panos Suomelle viiden maalin tasoituksella
3.  Jos Suomen johto pitää saat 50€!