Päivälleen vuosi sitten pelattu ottelu Iso-Britanniaa vastaan oli Leijonille viime kevään MM-kisoissa ensimmäinen ns. pakkopullaottelu. Harva uskoi, että ottelusta jäisi jälkipolville paljon kerrottavaa.

Väärin! Ottelussa kirjoitettiin monta uutta lukua Suomen jääkiekkohistoriaan. Aloitetaan yllättävimmästä: Leijonat ei ollut koskaan aiemmin voittanut Iso-Britanniaa MM-kisoissa! Suomi ja Iso-Britannia olivat kohdanneet MM-näyttämöillä vain kahdesti. Vuonna 1952 Iso-Britannia voitti 6–3 ja vuonna 1962 numeroin 7–5.

Leijonien ”suuruuden” vuosina Iso-Britannia ei ollut pelannut MM-kisojen A-sarjassa. Edellisen kerran britit oli nähty kovimmissa karkeloissa vuonna 1994. Tuolloinhan Suomi hävisi Milanossa finaalin Kanadalle katkerasti rankkareilla.

Tällä kertaa Suomi voitti britit tyylipuhtaasti maalein 5–0. Peikko oli nujerrettu – henkisesti helpottava ensimmäinen voitto Mahtavasta Britanniasta oli nyt otettu…

Ottelun erikoisuuksiin kuului myös se, että kun Suomen maalia vartioi Jussi Olkinuora (kuvassa) kaikki kolme kisoihin lähtenyttä maalivahtia olivat päässeet tositoimiin. Ykkösmaalivahdin paikan vallannut Kevin Lankinen oli torjunut voitot Kanadasta, Slovakiasta ja Tanskasta, ja Veini Vehviläinen oli pelannut Yhdysvaltoja vastaan. Tuskin koskaan ennen Leijonien historiassa kolme eri maalivahtia oli pelannut jo tässä vaiheessa turnausta. Esimerkiksi vuonna 2000 kolmosvahtina kisoihin lähtenyt Pasi Nurminen pääsi pelaamaan pronssiottelun, mutta nyt kyseessä oli vasta alkusarjan viides ottelu.

Olkinuoran peluuttaminen oli paitsi kiitos pelaajalle sitoutumisesta neljän viikon MM-leiritykseen, myös oiva psykologinen veto valmennusjohdolta. Ratkaisulla haluttiin kiinteyttää joukkuehenkeä entisestään.

– En muista, kuka sen otti puheeksi, varmaan minä tai ”Mamba” (apuvalmentaja Mikko Manner). Ajatus lähti siitä, että meillä on joukkueessa 25 pelaajaa, joista vain yksi ei ole tähän mennessä pelannut. Ajattelimme, että joukkueeseen kuulumisen tunteen kannalta on tärkeää, että jokainen on konkreettisesti vuodattanut hikeä joukkueen puolesta, maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen kertoo kirjassa Kultaleijonien Tarina 2019.

– Ei siinä mitään Nuorta Suomea vedetty, mutta psykologista silmää yritettiin käyttää. Jussihan oli myös ansainnut päästä pelaamaan. Hän oli ollut mukana leirityksessä alusta asti ja pelannut erinomaisesti harjoitusotteluissa, Lehtonen jatkoi.

Tämän pidemmittä selostuksitta käydään niiden historiallisten faktojen kimppuun MM-kisavisan viiden varsinaisen ja yhden extra-kysymyksen muodossa.

1: Kuka on ainoa suomalaispelaaja, joka on tehnyt MM-kisoissa voittomaalin Iso-Britanniaa vastaan?

2: Ketkä kolme Leijonien pelaajaa tekivät Iso-Britanniaa vastaan ensimmäisen MM-kisamaalinsa?

3: Ketkä kolme muuta pelaajaa saivat Iso-Britannia-ottelussa ensimmäisen tehopisteensä MM-kisoissa?

4: Kuka on ainoa suomalaispelaaja, joka on tehnyt MM-kisoissa maalin sekä Iso-Britannian että Unkarin verkkoon?

5: Kenellä Suomen maalivahdilla oli tässä vaiheessa kisoja enemmän pisteitä kuin Yhdysvaltojen nuorella kohupelaajalla Jack Hughesilla?

Extra: Mikä Suomen kapteenin Marko Anttilan säännöllinen toiminta ihmetytti tuomareita ja herätti hilpeyttä Leijonien keskuudessa?

Vastaukset seuraavalla sivulla (2).

Vastaukset edellisen sivun kysymyksiin.

1: Toni Rajala teki toisen erän avausminuutilla Suomen 1–0-maalin, joka jäi lopulta ottelun voittomaaliksi. Kyseessä oli siis Leijonien ensimmäinen voitto Iso-Britanniasta MM-kisoissa.

2: Rajala, Joel Kiviranta (kuvassa alla) ja Kristian Kuusela. Kiviranta teki toisessa erässä Suomen kolmannen maalin ja Kuusela pääsi viimeistelemään ensimmäisen MM-kisaosumansa (4–0) tyhjään maaliin.

3: Juhani Tyrväinen, Henri Jokiharju ja – maalivahti Jussi Olkinuora! Olkinuora sai toisen syöttöpisteen Rajalan 1–0-maaliin, Tyrväinen syötti Atte Ohtamaan 2–0-osuman ja Jokiharju alusti näyttävästi Mikko Lehtosen viimeistelemän 5–0-maalin.

4: Atte Ohtamaa. Jykevä puolustaja osui vuoden 2016 kisoissa Unkaria vastaan ja nyt siis Iso-Britanniaa vastaan.

5: Uskomatonta mutta totta: Yhdysvaltain kohulupaus Jack Hughes ei ollut saanut tähän mennessä yhtään tehopistettä, vaikka joukkue oli tehnyt neljässä ottelussa 17 maalia. Niinpä Toni Rajalan maaliin toisen syöttöpisteen saanut Leijonien maalivahti Jussi Olkinuora oli Hughesin edellä pistepörssissä. Kesällä 2019 New Jersey Devils varasi Hughesin NHL:n varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana. New York Rangersin toisena varaama Kaapo Kakko oli tähän mennessä tehnyt kisoissa kuusi maalia.

Extra: Koska Suomen joukkueessa oli peräti 18 MM-kisojen ensikertalaista, oli luonnollista, että moni Leijonien pelaajista myös teki ensimmäisen MM-kisamaalinsa. Tapana on, että joukkueen kapteeni tai joku muu poimii talteen kiekon, jolla joku pelaaja on tuon historiallisen maalin viimeistellyt. Niinpä Marko Anttila sai olla vähän väliä hakemassa muistokiekkoja maalin perukoilta tai tuomareilta.

– ”Stretsi” (Anttila) kävi melkein joka pelissä hakemassa ripakopallisen kiekkoja talteen. Tuomaritkin taisivat katsella, että mitä nämä suomalaiset touhuavat; yrittävätkö ne viedä täältä kiekkoja kotiin, itsekin yhden matkamuiston saanut Kristian Kuusela naureskelee kirjassa Kultaleijonien Tarina 2019.

Mitä ikävää tapahtui ottelussa Iso-Britanniaa vastaan, ketä entistä pelaajalegendaa joukkueenjohtaja Mika Kortelainen ehdotti ratkaisuksi Suomen sentteripulaan, kuka oli haka Leijonien harjoitusten rankkarikisoissa, ja paljon muita kiinnostavia yksityiskohtia Leijonien kultajuhliin päättyneeltä taipaleelta selviää kirjasta Kultaleijonien Tarina 2019.

Kirjan hinta postikuluineen on MM-kisojen aikana vain 20 euroa. Voit tilata 328-sivuisen kirjan tästä linkistä. Lisää tuote ostoskoriin ja kirjoita tilausvaiheessa kampanjakoodi-kenttään sana ”kultaleijonat”, niin hinta putoaa 20 euroon.

Leijonat.com järjestää MM-kisavisan viime kevään kisoihin liittyen joka päivä toukokuun 24. päivään asti. Tuona päivänä piti pelata tämän kevään MM-finaali.