Leijonien joukkue viime kevään MM-kisoissa koostui suurelle yleisölle perin tuntemattomista pelaajista. Joukkueen tuntemattomuuden symboliksi nousi omalla hurmaavalla tavallaan hyökkääjä Joel Kiviranta. Hän oli tavallaan koko ryhmän kasvottomuuden kasvot.

Vaasan Sportin 23-vuotias hyökkääjä oli kyllä pelannut Liigassa jo kuudella kaudella, mutta silti voidaan sanoa, että ei miestä moni Vaasan ulkopuolella tuntenut. Eikä kukaan osannut odottaa hänen pelaavan Leijonien paidassa MM-kisoissa – ei edes mies itse.

Kiviranta oli kyllä pelannut varsin menestyksekkään junioriuran. Hänet oli valittu aikanaan alle 16-vuotiaiden Pohjola-leirin tähdistökentälliseen, hän oli voittanut kolme peräkkäistä B-nuorten SM-kultaa kasvattajaseurassaan Jokereissa, nuorten olympiapäivien kultaa, alle 18-vuotiaiden MM-pronssia ja debytoinut Liigassakin 17-vuotiaana, kun Jokereilta oli loukkaantumisten takia pelaajat vähissä.

Viiden Vaasan-vuotensa aikana hän oli kuitenkin pysynyt poissa suurista otsikoista. 260 ottelussa oli kertynyt mukavat tehot 60+54=114, mutta pudotuspelejä oli tilillä vain kaksi. Mutta Jukka Jaloselle Kiviranta oli tuttu mies. Loppuvuodesta 2015 Kiviranta putosi viimeisten joukossa Jalosen valmentamasta Nuorten Leijonien MM-kisajoukkueesta, joka voitti kotikisoissa kultaa. Silloiset kultajuhlat jäivät liiankin hyvin Kivirannan mieleen.

– Silloin kun oli ne mestaruusjuhlat, meillä sattui olemaan Sportin kanssa vieraspeli HIFK:ta vastaan. Kävin alkulämmittelyksi juoksemassa siitä juhlapaikan ohi. Härnäsin itseäni, käänsin puukkoa omassa haavassani, Kiviranta kertoo kirjassa Kultaleijonien Tarina 2019.

Kiviranta kertoo kirjassa elävästi tuntemuksistaan viime kevään aikana. Hän oli aidosti hämillään jo pääsystä mukaan MM-leiritykseen.

– Kun kutsu tuli, jännitti päästä isojen poikien mukaan. Kun katselin Tanskassa (ensimmäisellä leiriviikolla) kopissa ympärilleni, mietin, että herrajumala keitä kaikkia täällä onkaan. Oli Jokerien jätkiä ja muitakin KHL-pelaajia, ja tuli tunne, että nyt on vähän eri kaliiperin ukkoja ympärillä, Kiviranta muistelee.

Kiviranta kertoo hämmästyneensä joka viikko siitä, että sai jatkaa leirityksessä. Kun kisajoukkue julkistettiin Brnossa viimeisen EHT-turnauksen jälkeen, hän oli jo aivan pöllämystynyt.

Kisojen aikana periksiantamaton ja herhiläisenä vastustajien iholla pörissyt Kiviranta pelasi itsensä joukkueen luottomieheksi ja hiljalleen myös suomalaisten jääkiekkofanien sydämiin. Hän teki maalin peräkkäisissä peleissä Iso-Britannian ja Ranskan verkkoon, ja oli vahvasti osallisena esimerkiksi välierän voittomaaliin.

Hyökkäyspään b-pistealoituksen jälkeen Kiviranta lähti jahtaamaan kiekon kanssa oman maalin taakse muka turvaan hakeutunutta Venäjän ja Washington Capitalsin puolustajaa Dmitri Orlovia.

– Lähdin viikseltä tekemään sitä, mitä parhaiten osaan. Kaahasin ja karvasin niin paljon kuin luistimistani pääsin. Venäläiset joutuivat heittämään pari nopeaa syöttöä, ja sain kaivettua kiekon itselleni ja sohaistua sen Henri Jokiharjulle viivaan. Heitin vielä lipat enkä nähnyt, mitä sitten tapahtui.

Jokiharju viskasi kiekon kohti maalia, kiekko osui puolustaja Nikita Zaitsevin luistimeen ja kimposi Marko Anttilalle, joka viimeisteli ottelun voittomaalin. Myös kapteeni Anttila antoi Kivirannalle ansaittua suitsutusta.

– Tuon takia Sportin poika oli joukkueessa. Hän on niin luisteluvoimainen ja peloton pelaaja, hyvä karvaaja ja suuri taistelija, Anttila kehuu kirjassa.

Myös finaalin ratkaisuhetkillä Kiviranta oli varsin näkyvässä roolissa. Vielä loppusummerin soidessa Kiviranta oli Kanadan päädyssä painimassa Shea Theodoren ja Kyle Turrisin kanssa.

Ja kun mies vihdoin pääsi itsekin mukaan mestaruusjuhliin, hän otti niistä kaiken ilon irti. Tämän päivän MM-kisavisa on ote tarinasta ”maailmanmestari Kivirannan kootut seikkailut””, eikä visassa pärjää varsinaisella faktatiedolla.

1: Kun maailmanmestarien kansanjuhla Kaisaniemen puistossa oli ohi, Leijonat lähti yhteiskuljetuksella kohti Helsingin keskustan Teatteri-ravintolaa. Vasta bussissa huomattiin, että yksi pelaaja puuttuu joukosta: Kiviranta. Millä Kiviranta pääsi juhlapaikalle, ja millä hän ”maksoi” kyydin?

2: Mitä hyvin erikoista mutta toisaalta hyvin symbolista Kivirannalle tapahtui seuraavana aamupäivänä Tuusulassa?

3: Millä Kiviranta ja eräs toinen Leijonien pelaaja saapuivat keskiviikkona Tampereella järjestettyyn kansanjuhlaan?

Vastaukset seuraavalla sivulla (2).

Vastaukset edellisen sivun kysymyksiin.

1: Kivirannalla ei siis ollut mikään kiire pois Kaisaniemen kansanjuhlasta.

– Ajattelin, että juhlitaan nyt kansan kanssa oikein kunnolla. Kun virallinen ohjelma oli ohi, lähdin yleisön joukkoon moikkaamaan veljeäni ja paria kaveria. Yhtäkkiä hoksasin, että pitäisi varmaan lähteä, mutta missään ei näkynyt yhtään pelaajaa eikä bussiakaan. Siinä oli yksi poliisiauto lähdössä. Kysyin, pääsisinkö kyytiin. Mitalia näyttämällä sain poliisikyydin Teatterille, Kiviranta kertoo kirjassa Kultaleijonien Tarina 2019.

2: Kiviranta vietti juhlien jälkeisen yön kotonaan Tuusulassa. Seuraavana aamupäivänä, matkalla joukkueen saunapäivään, hän poikkesi läheisessä Bar Finnegan’sissa. Ravintolassa oli kisojen aikana pidetty kisastudioita.

– Minulla oli siellä istuessani pelipaita sylissä ja mitali taskussa. Tunsin baarin pitäjän, ja meille tuli puhetta MM-finaalista. Hän kysyi, missä katsoin finaalin, että olinko ihan paikan päällä vai jossain omassa kisastudiossa, kun minua ei ollu näkynyt täällä. Näytin mitalin ja annoin pelipaitani hänelle ja sanoin, että juu, ihan paikan päällä olin. Mies oli ihan nolona ja pyyteli anteeksi. Sanoin, että ei haittaa, ei tässä ole kukaan muukaan minua tunnistanut. Se kuvasti meidän joukkuettamme ja varsinkin omaa tilannettani, Kiviranta kertoo.

3: Toisen juhlapäivän iltana Leijonat oli siirtyi Saunasaaresta Helsingin keskustaan ravintola Hookiin, jossa joukkue katsoi MM-finaalin uusintana. Sieltä se idea sitten lähti.

Getty Images

– Muistaakseni ”Pessi” (Harri Pesonen, kuvassa yllä) sen ensin heitti Hookissa, että pitäisikö vähän repäistä ja mennä helikopterilla Tampereelle. Mietittiin, että tuskin näitä tilaisuuksia kovin usein tulee, ja nyt pitää elää ja nauttia. Pessi selvitteli asiaa ja hoiti kopterikyydin. Päivän mittaan jätkät soittelivat, että missä te oikein olette. Sanoin vain, että älkää hätäilkö, kyllä me tullaan. Täräytimme sitten kahdestaan kopterilla Tampereelle, Kiviranta kertoo.

Mitä erikoista liittyy Kivirannan ensimmäiseen liigapeliin, mitä hän mietti kuultuaan päässeensä MM-kisajoukkueeseen, milloin hän tajusi olevansa maailmanmestari, mitä ajatuksia viime kesän NHL-sopimus hänessä herätti ja paljon muita yksityiskohtia Leijonien kultajuhliin selviää kirjasta Kultaleijonien Tarina 2019.

Kirjan hinta postikuluineen on vain 20 euroa. Voit tilata 328-sivuisen kirjan tästä linkistä. Lisää tuote ostoskoriin ja kirjoita tilausvaiheessa kampanjakoodi-kenttään sana ”kultaleijonat”, niin hinta putoaa 20 euroon.

Leijonat.com järjestää MM-kisavisan viime kevään kisoihin liittyen joka päivä toukokuun 24. päivään asti. Tuona päivänä piti pelata tämän kevään MM-finaali.