Jääkiekon MM-kisojen pudotuspelien piti alkaa tänään. Siksi on hyvä aika muistella viime kevään huikeaa puolivälierää Suomi–Ruotsi.

Etukäteen Leijonilla ei pitänyt olla mitään mahdollisuuksia Tre Kronoria vastaan. Siis ei pienintäkään palaa. Faktat olivat häkellyttävät. Suomen pelaajista kaksi oli pelannut päättyneellä kaudella ja neljä koskaan NHL:ssä. Ruotsin pelaajista 21:llä oli NHL-kokemusta. Leijonien pelaajilla oli yhteensä 122 NHL-ottelua ja 21 NHL:ssä tehtyä pistettä Ruotsin 8345 ottelua ja 3512 pistettä vastaan. Suomen pelaajilla oli yhteensä neljä MM-hopeaa, Ruotsin pelaajilla 20 MM-kultaa. Suomen maalivahti Kevin Lankinen oli pelannut 19 AHL-ottelua, ruotsalaiskollega Henrik Lundqvistilla oli vyöllään lähes tuhat NHL-ottelua.

Lankisella olikin edessään ikimuistoinen ottelu.

– Minulla oli pikkupoikana Lundqvistin paita seinällä, ja halusin olla kuin ”Kungen”. Nyt pääsin pelaamaan häntä vastaan, mutta tietysti mietin vain, miten hienoa olisi voittaa Ruotsi, Lankinen kertoo kirjassa Kultaleijonien Tarina 2019.

Ruotsin media tyrkytti Suomen pelaajillekin asetelmaa, että Leijonilla ei ollut mitään mahdollisuuksia voittaa ottelua.

– Ruotsalaismedia kysyi minulta, miten ikinä voitte edes kuvitella voivanne voittaa, kun Ruotsilla on 21 NHL-pelaajaa ja teillä vain pari. Se ylimielisyys toi meille lisäbuustia, Lankinen kertoo.

Lankinenkin joutui ruotsalaismedian vähättelyn kohteeksi, mutta Suomen leiristä tuli välitön puukko takaisin.

– Joku ruotsalainen toimittaja kysyi minulta pelipäivän aamujään jälkeen, mitä mieltä olin siitä, että Lundqvist ei ole koskaan arvokisoissa hävinnyt Suomelle. Se ärsytti, ja vastasin, että ei ole Lankinenkaan koskaan hävinnyt arvokisoissa Ruotsille! Oliwer Kaski (kuvassa) kertoo kirjassa.

Hervoton vastaus piti vieläpä paikkansa. Ja ennen kaikkea se kertoi Leijonien asenteesta tulevaan otteluun.

Ruotsin joukkueessakin pidettiin voittoa jo etukäteen varmana.

– Ruotsin pitkäaikainen huoltaja Anders Weiderstahl oli kukitettu edellisessä ottelussa, sillä hän oli lopettamassa uraansa MM-tasolla. Olin kävelemässä Ruotsin huoltoryhmän ohi, mutta kun huomasin hänet, pysähdyin ja menin onnittelemaan. Tämä vastasi, että mistä onnittelet, tulevan pelin voittamisestako. Taisin vähän naurahtaa ja mietin, että onpa ylimielistä käytöstä, Suomen fysioterapeutti Hero Mali kertoo.

Leijonien pelaajatkin aistivat Ruotsin joukkueesta löperöä asennetta.

– Alkulämmittelyssä heillä ei näyttänyt olevan lainkaan sitä samaa kiimaa kuin meillä. Jotenkin Ruotsista paistoi asenne, että he olivat tulleet vain käymään Kosicessa, voittamaan ja lähtemään pois, Oliwer Kaski huomioi.

Itse ottelusta kaikkine käänteineen muodostui yksi kaikkien aikojen ikimuistoisimmista Suomen ja Ruotsin kohtaamisista. Käydään vaiherikkaan ottelun tapahtumia läpi tämän päivän MM-kisavisan kysymysten muodossa.

1: Kenen Suomen pelaajan luistimen kautta Ruotsin 2–1-johtomaali syntyi?

2: Mitä erikoista liittyi aivan toisen erän lopussa syntyneeseen Ruotsin 4–3-johtomaaliin?

3: Kenellä Ruotsin pelaajalla oli noin kaksi minuuttia ennen loppua mahdollisuus osua tyhjään Suomen maaliin?

4: Millä tavalla Marko Anttila uhmasi valmennusjohdon käskyä hetki ennen viimeistelemäänsä 4–4-tasoitusmaalia?

5: Miksi Suomen joukkue suunnitteli jo ylivoimakuvioita välittömästi 4–4-tasoitusmaalin jälkeen?

6: Ketkä kolme Suomen pelaajaa olivat kentällä voittomaalin syntyessä jatkoajalla?

7: Kuka viimeisteli Suomen voittomaalin ja missä peliajassa?

8: Löikö Mörkö sisään?

Vastaukset seuraavalla sivulla (2).

Vastaukset edellisen sivun kysymyksiin.

1: Henri Jokiharjun. Oliver Ekman-Larsson laukoi, ja kiekko osui matkalla Patric Hörnqvistin mailaan niin lujaa, että maila putosi tämän kädestä. Kiekko kimposi Jokiharjun luistimeen ja siitä tolpan kautta Suomen maaliin.

– Siinä ehti lyhyessä ajassa käydä paljon mielessä. Päällimmäinen ajatus oli, että ei voi olla todellista, ei tällaisessa pelissä. Mutta ei noille voi mitään, Jokiharju sanoo kirjassa Kultaleijonien Tarina 2019.

2: Erik Gustafssonin lämäri näytti kimpoavan tolpasta takaisin kentälle, ja peli sai jatkua. Vasta seuraavan pelikatkon koittaessa yli kaksikymmentä sekuntia myöhemmin tilanne tarkistettiin videolta. Kiekko oli osunut tolppaan ja sen jälkeen maalin keskellä olevaan kameraan ja kimmonnut siitä takaisin kentälle.

3: Patric Hörnqvistillä. Tämä yritti melko kaukaa osua rystyltä Suomen maaliin, mutta laukaus meni maalin ohi.

– Jahtasin Hörnqvistiä ja ehdin miettiä, että tähänkö tämä nyt loppuu. Kun hän sai kiekon, näytti ihan kuin hän olisi vähän pelleillyt. Vähän omituiselta se näytti. Kun se laukaus meni ohi, tuli heti fiilis, että nyt isketään, tilannetta läheltä seurannut Oliwer Kaski muistaa.

4: Syöttämällä.

– Olin kieltänyt Anttilaa syöttämästä kaikissa kahdella yhtä vastaan -tilanteissa. Sanoin, että ammut vaan aina. Hänhän ei ole luontaisesti mikään lavasta lapaan -syöttelijä, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen kertoo.

Anttila (kuvassa alla) kuitenkin antoi lättysyötön siniviivalta nousseelle Mikko Lehtoselle, joka laukoi. Henrik Lundqvist torjui, mutta Anttila pääsi lopulta sutimaan irtokiekon maaliin.

Getty Images

5: Ruotsin valmennus aikoi haastaa Suomen tasoitusmaalia edeltäneen tilanteen paitsiona. Jos Ruotsi olisi haastanut tilanteen, ja haasto olisi mennyt väärin, Ruotsille olisi tuomittu kahden minuutin jäähy. Suomen videovalmentajat taas olivat jo ehtineet katsoa tilanteen ja tiesivät, ettei kyseessä ollut paitsio. Sinä aikana, kun Ruotsin valmennus arpoi, haastaako vai ei, Suomen aitiossa käytiin jo fläppitaululla läpi ylivoimakuvioita.

6: Sakari Manninen, Harri Pesonen ja Jani Hakanpää.

7: Sakari Manninen (kuvassa alla) ajassa 61.37.

8: No löi!

Getty Images

Miksi Leijonien 3–3-tasoitusmaali oli Suomen videovalmentajien koko kisojen kohokohta, mitä apuvalmentaja Mikko Mannerin ohjetta Suomen jatkoaikamaalin tekijä Sakari Manninen noudatti täydellisesti tehdessään ratkaisuosuman, mitä Kevin Lankinen sai tietää ottelun jälkeen, ja kaikki muut ikimuistoisen ottelun ennakkoasetelmat, tapahtumat ja jälkitunnelmat selviävät kirjasta Kultaleijonien Tarina 2019.

Kirjan hinta postikuluineen on MM-visojen aikana vain 20 euroa. Voit tilata 328-sivuisen kirjan tästä linkistä. Lisää tuote ostoskoriin ja kirjoita tilausvaiheessa kampanjakoodi-kenttään sana ”kultaleijonat”, niin hinta putoaa 20 euroon.

Leijonat.com järjestää MM-kisavisan viime kevään kisoihin liittyen joka päivä toukokuun 24. päivään asti. Tuona päivänä piti pelata tämän kevään MM-finaali.