MM-KISAVISA: Ruotsin media ja joukkue ylimielisinä ennen kohtalonottelua – Leijona-pakilta aivan jäätävä kuitti: ”Se ärsytti”!

© Kuva: Getty Images

Jääkiekon MM-kisojen pudotuspelien piti alkaa tänään. Siksi on hyvä aika muistella viime kevään huikeaa puolivälierää Suomi–Ruotsi.

Etukäteen Leijonilla ei pitänyt olla mitään mahdollisuuksia Tre Kronoria vastaan. Siis ei pienintäkään palaa. Faktat olivat häkellyttävät. Suomen pelaajista kaksi oli pelannut päättyneellä kaudella ja neljä koskaan NHL:ssä. Ruotsin pelaajista 21:llä oli NHL-kokemusta. Leijonien pelaajilla oli yhteensä 122 NHL-ottelua ja 21 NHL:ssä tehtyä pistettä Ruotsin 8345 ottelua ja 3512 pistettä vastaan. Suomen pelaajilla oli yhteensä neljä MM-hopeaa, Ruotsin pelaajilla 20 MM-kultaa. Suomen maalivahti Kevin Lankinen oli pelannut 19 AHL-ottelua, ruotsalaiskollega Henrik Lundqvistilla oli vyöllään lähes tuhat NHL-ottelua.

Lankisella olikin edessään ikimuistoinen ottelu.

– Minulla oli pikkupoikana Lundqvistin paita seinällä, ja halusin olla kuin ”Kungen”. Nyt pääsin pelaamaan häntä vastaan, mutta tietysti mietin vain, miten hienoa olisi voittaa Ruotsi, Lankinen kertoo kirjassa Kultaleijonien Tarina 2019.

Ruotsin media tyrkytti Suomen pelaajillekin asetelmaa, että Leijonilla ei ollut mitään mahdollisuuksia voittaa ottelua.

– Ruotsalaismedia kysyi minulta, miten ikinä voitte edes kuvitella voivanne voittaa, kun Ruotsilla on 21 NHL-pelaajaa ja teillä vain pari. Se ylimielisyys toi meille lisäbuustia, Lankinen kertoo.

Lankinenkin joutui ruotsalaismedian vähättelyn kohteeksi, mutta Suomen leiristä tuli välitön puukko takaisin.

– Joku ruotsalainen toimittaja kysyi minulta pelipäivän aamujään jälkeen, mitä mieltä olin siitä, että Lundqvist ei ole koskaan arvokisoissa hävinnyt Suomelle. Se ärsytti, ja vastasin, että ei ole Lankinenkaan koskaan hävinnyt arvokisoissa Ruotsille! Oliwer Kaski (kuvassa) kertoo kirjassa.

Hervoton vastaus piti vieläpä paikkansa. Ja ennen kaikkea se kertoi Leijonien asenteesta tulevaan otteluun.

Ruotsin joukkueessakin pidettiin voittoa jo etukäteen varmana.

– Ruotsin pitkäaikainen huoltaja Anders Weiderstahl oli kukitettu edellisessä ottelussa, sillä hän oli lopettamassa uraansa MM-tasolla. Olin kävelemässä Ruotsin huoltoryhmän ohi, mutta kun huomasin hänet, pysähdyin ja menin onnittelemaan. Tämä vastasi, että mistä onnittelet, tulevan pelin voittamisestako. Taisin vähän naurahtaa ja mietin, että onpa ylimielistä käytöstä, Suomen fysioterapeutti Hero Mali kertoo.

Leijonien pelaajatkin aistivat Ruotsin joukkueesta löperöä asennetta.

– Alkulämmittelyssä heillä ei näyttänyt olevan lainkaan sitä samaa kiimaa kuin meillä. Jotenkin Ruotsista paistoi asenne, että he olivat tulleet vain käymään Kosicessa, voittamaan ja lähtemään pois, Oliwer Kaski huomioi.

Itse ottelusta kaikkine käänteineen muodostui yksi kaikkien aikojen ikimuistoisimmista Suomen ja Ruotsin kohtaamisista. Käydään vaiherikkaan ottelun tapahtumia läpi tämän päivän MM-kisavisan kysymysten muodossa.

1: Kenen Suomen pelaajan luistimen kautta Ruotsin 2–1-johtomaali syntyi?

2: Mitä erikoista liittyi aivan toisen erän lopussa syntyneeseen Ruotsin 4–3-johtomaaliin?

3: Kenellä Ruotsin pelaajalla oli noin kaksi minuuttia ennen loppua mahdollisuus osua tyhjään Suomen maaliin?

4: Millä tavalla Marko Anttila uhmasi valmennusjohdon käskyä hetki ennen viimeistelemäänsä 4–4-tasoitusmaalia?

5: Miksi Suomen joukkue suunnitteli jo ylivoimakuvioita välittömästi 4–4-tasoitusmaalin jälkeen?

6: Ketkä kolme Suomen pelaajaa olivat kentällä voittomaalin syntyessä jatkoajalla?

7: Kuka viimeisteli Suomen voittomaalin ja missä peliajassa?

8: Löikö Mörkö sisään?

Vastaukset seuraavalla sivulla (2).


Parempaa kuin nuuska: Nikotiinipussit

  • Nuuskassa on jopa 10 kertaa enemmän nikotiinia kuin nikotiinipusseissa.
  • Valitse suosikkisi raikkaista makuvaihtoehdoista.
  • Nuuskan haitat pois nikotiinipusseilla.