Teemu Selänne paljastaa veret seisauttaneen muiston yli 30 vuoden takaa: ”En ollut koskaan kokenut mitään sellaista”

© Kuva: Getty Images

Teemu Selänteen debyyttikausi Jokerit-paidassa kotimaisessa Liigassa 1989-90 oli päättynyt jalan murtumiseen lokakuussa 1989 jo 11 ottelun jälkeen.

Seuraavana keväänä useita suomalaispelaajia aikonaan edustanut kiekkoagentti Don Baizley järjesti suojatilleen matkan rapakon taakse seuraamaan NHL-pudotuspelejä.

Winnipeg Jetsin kesän 1988 ykköskierroksen varaus oli katsomossa, kun Jets ja Edmonton Oilers kohtasivat silloisen Smythe-divisioonan välieräsarjan kolmannessa ottelussa.

Jets voitti kamppailun kotonaan 2-1 ja peli teki tuolloin vasta 19-vuotiaaseen tulevaan supertähteen lähtemättömän vaikutuksen. Selänne pitää kokemusta edelleen suurimpana muistonaan NHL:n pudotuspeleistä, vaikka pelasi myöhemmin itse 130 taalaliigan playoff-ottelua ja juhli Stanley Cup-voittoa 2007.

– Se myräkkä, se oli jotain uskomatonta. En ollut koskaan kokenut mitään sellaista. Vaikka en ollutkaan osallinen mihinkään jäällä, muistan aina miltä sen näkeminen tuntui. Minä tärisin, siellä oli niin paljon energiaa, Selänne muisteli NHL:n virallisella nettisivulla.

Selänne solmi tulokassopimuksensa Jetsin kanssa vasta reilut kaksi vuotta myöhemmin ja kertoo paikan päällä saadun kokemuksen olleen tärkeässä osassa hänen valmistautuessaan uraansa Pohjois-Amerikassa.

– Se peli jäällä oli niin kovaa. Olin tietenkin nähnyt pudotuspelejä Suomessa, mutta tämä oli aivan eri tasolla. Sain siitä motivaatiota ja palattuani Suomeen hoin vain itselleni: ”minun täytyy olla valmis, tässä on tosi kyseessä”. Se oli minulle herätys, Selänne kertoo ja jatkaa:

– Sanon kaikille nuorille kavereilla ja sanoin agentilleni Don Baizleylle, että tiedätkö mitä, kutsu kaikki eurooppalaissuojattisi katsomaan pudotuspelisarjaa, peli tai kaksi, ja takaan heidän kotiin palattuaan kysyvän itseltään rehellisesti ovatko he valmiita tähän.