Tanskaan Herningin organisaatioon äskettäin Turusta siirtynyt Elmo Aittola sanoo asiat harvinaisen suoraan. Urallaan muun muassa pää- ja apuvalmentajan, urheilumanagerin ja pelaajakoordinaattorin viroissa toimineella Aittolalla on subjektiivistä kokemusta alasarjoista kautta linjan ja juuri siksi hänellä on argumentteja kommentoida.

Esimerkiksi Mestiksen tila huolestuttaa kenties TUTOsta parhaiten tuttua Aittolaa. Sarja lyötiin lukkoon ensi kaudeksi – siis myös alaspäin.

– Mestis on suljettu sarja ja järjestelmäämme tapetaan parhaan mukaan. Mestis on täysin kuollut, Aittola lataa.

Lue alkuperäinen juttu kokonaan täältä.

Toisaalta, vaikka Mestis on suljettu, tarjoaa se vielä Liigan ulkopuolelle jääneille nuorille peliaikaa ja vastuuta, josta on ja on ollut iloa koko suomalaiselle kiekolle. Sarjassa ei välttämättä tarvitse pelätä esimerkiksi henkilökohtaisia virheitä niin paljon kuin vaikkapa Liigan puolella.

Toki useilla suomalaispelaajilla ei ole mitään tietoa siitä, mitä pääsarjatason karsinnat tarkoittavat. Lisäksi suljettu sarja ajaa “välikerroksen” pelaajia väkisinkin muihin maihin.

– Sitä tulee näkymään enemmän ja enemmän. Ne pelaajat hukkaavat kehityksessä parhaat vuotensa, kun ei ole vastuuta. Mestiksessä on ulkomaalaisia pelaajia enemmän kuin aikoihin ja Liigassa on sama tila.

Suljettu sarja kolisee rajuimmin Mestis-porukoiden nilkkoihin, mutta ei sarjajärjestelmä hauska ole Liigan puolella etenkään runkosarjan loppupuolella niille porukoille, joiden saumat jatkoon ovat menneet.

– Liigankin suurin uhka on se, että se “veikkausliigamaistuu”, oma tuote ei kiinnosta. Turussa (TPS) on mamujoukkue, ei 12 ulkomaalaista tee turkulaisjoukkuetta.

Kaukalon ulkopuolella yksi Mestiksen rajuimmista epäkohdista Aittolan mukaan on se, että seurat panostavat toimistoihinsa yliampuvasti. Pelaajien asema kuulostaa epäreilulta ja eittämättä ei niin houkuttelevalta.

– Millin liikevaihdosta 100 000 euroa menee pelaajille. Seurojen toimistot maksavat enemmän kuin pelaajisto. Siinä mennään p*rse eellä puuhun. Ei toimistoa tule kattoo yksikään katsoja.

Väärään suuntaan on menty Aittolan näkemyksen mukaan kauan. Nyt persoonat puuttuvat, mutta toisaalta pelit ovat samaan aikaan kirkkaimmassa valokeilassa.

– Ei ole tuotetta tai unelmaa, mitä myydä. Ja missä ovat persoonat? Miten liitto kohteli aikoinaan Tamia (Juhani Tamminen) tai Ikaa (Lehkonen)? Ne toivat aika paljon huomiota sarjalle, mutta saivat vastapainona pelkkää v*ttuilua liitosta.

– Ovatko Maso (Lehtonen) ja Niko (Härkönen) uusia tameja tai ikoja? Heidän puolesta toivon, että ovat.

– Mua korpee se, mihin suuntaan Mestistä on haluttu viedä liiton toimesta. Mestis on Euroopassa 25-30:nneksi suosituin sarja, kanukit ovat sanoneet muutaman “ein” ennen tänne tuloa.

Äänekkään vaikuttajan mukaan sarjan sulkeminen ensi kaudelle oli pahin mahdollinen veto.

– Syyksi sanottiin, ettei joukkueiden tarvitse panostaa taloudellisilla riskeillä.

Tämä mahdollistaa esimerkiksi Peliittojen roikkumisen mukana. Seura ei maksa pelaajille nimeksikään.

– Peliitat on joukkue, joka pystyy tekemään asioita vieläkin köyhemmin. Kenen etu se on?

Suomalaisen pelaajakehityksenkin etu alkaa olemaan kaukana esimerkiksi kilpailullisuuden puuttumisen vuoksi.

– Mestikseen hommataan jotain pilipalijenkkejä tai romanialaisia. Mua korpee se, mihin suuntaan Mestistä on haluttu viedä liiton toimesta. Mestis on Euroopassa 25-30:nneksi suosituin sarja, kanukit ovat sanoneet muutaman “ein” ennen tänne tuloa. Kuusi-seitsemän vuotta sitten se oli urheilullisesti 10 parhaan joukossa Euroopassa.