Piru tuntui olevan irti sosiaalisessa mediassa, kun kuvat Kansainvälisen Jääkiekkoliitto IIHF:n puheenjohtaja Rene Faselin ja Valko-Venäjän presidentti Aliaksandr Lukashenkan tapaamisesta levisivät netissä kulovalkean tavoin. Miehet muun muassa halailivat toisiaan ja näyttivät rupattelevan iloisesti.

– Alun perin oli tarkoitus saada selvitys maan hallituksen kannasta siellä vallitseviin asioihin ja tämän vuoden MM-kisojen valmisteluihin. Emme päässeet palaveeraamaan joulukuussa, mutta tämä palaveri oli ehdoton, Fasel kertoo liiton sivuilla.

Vierailu Valko-Venäjälle oli välttämätön – kuten muidenkin MM-kisojen kohdalla – ja paikalla olivat mainittujen lisäksi maan urheiluministeri sekä muita edustajia kisojen järjestelykomiteasta sekä maan kiekkoliitosta.

– Olemme pahoillamme negatiivisesta reaktiosta, joka syntyi kokouksesta levinneistä kuvista ja videoista, liiton sivuilla kerrotaan tapaamisesta, joka käsitteli tulevia, Minskiin ja Riikaan ajateltuja MM-kisoja.

– Ei ollut tarkoituksellista antaa oletusta, että kyseessä oli vain ystävällishenkinen tapaaminen.

– IIHF toi esiin erityisiä ja vaikeita kysymyksiä. Odotamme, että Valko-Venäjän hallitus seuraa tilannetta ja vastaa IIHF:n vaatimuksiin.

Palaverissa on siis kaikesta päätellen haastettu kunnolla. Mainittuja epäkohtia ei voi kuulemma jättää huomioimatta, ja ongelmien ratkaiseminen vaatii nimenomaan avointa keskustelua. Valko-Venäjän olisi pystyttävä täyttämään erinäisiä vaatimuksia. Ne eivät liity kaikki vain urheiluun.

Summa summarum: Fasel on ilmoittanut saman lähteen, liiton sivujen mukaan, ettei muita isäntäkaupunkivaihtoehtoja ole. Toiselle kisaisäntä Latvialle Valko-Venäjän kanssa isännöiminen ei puolestaan ole vaihtoehto.

Vääntö, tai sanotaan vaikka, että haaste jatkaa olemassa oloaan. Kun kisat on tarkoitus pelata touko-kesäkuussa, alkaa hiekka tiimalasissa kieltämättä loppumaan. Ja se on tullut selväksi, että toisena keväänä peräkkäin kisoja ei jätetä pelaamatta.