Runkosarjassa upeita otteita esittäneen suomalaiskolmikon Teemu HartikainenMarkus GranlundSakari Manninen kausi päättyi KHL:ssä kuin seinään. Kovin vuoristoratamainen sesonki oli runkosarjassa yhtä juhlaa Ufan päädyttyä itäisen konferenssin neljänneksi.

Hartikainen liekehti pistepörssissä kakkoseksi hirvittävällä saldolla 28+36=64. Granlund oli pörssin kahdeksas (23+30=53) ja Manninen yhdeksäs (19+33=52).

Vielä pudotuspelienkin avauskierroksella riitti aihetta hymyyn, kun Traktor Tsheljabinsk kaatui voitoin 4-1. Toisella roundilla Ak Bars Kazan lopetti laulun kuin seinään – tauluun numerot 4-0 ja Ufa kesälaitumille. Salavatin sulaminen jäi historiakirjoihin kamalana farssina, sillä koskaan aiemmin se ei ollut hävinnyt ottelusarjaa KHL:n pudotuspeleissä voitoin 0-4. Ei koskaan.

Joukkuetta vielä kaudella 2016-17 kipparoinut Igor Grigorenko antaa suomalaisluotsi Tomi Lämsälle rapaa niskaan oikein urakalla venäläisen Gorobzor-sivuston haastattelussa.

– Miten tällaiseen voi reagoida? Salavat järkytti faneja, myös minua. Tosin sanoin jo aiemmin, että ensimmäisen kierroksen pelit Traktoria vastaan eivät kertoneet kaikkea, KHL:ssä kaikkiaan 526 runkosarja- ja pudotuspeliottelua pelannut Grigorenko puhisee.

– Voi olla, että Salavat oli joukkue, jossa ei taisteltu toisten puolesta. Valitettavasti en havainnut suurta tunnelmaa tai pudotuspelihenkeä.

Suomalaisten syy?

Sen jälkeen rapaa KHL-mestarilta sai ikävä kyllä Lämsä. Manninen (n. 23 minuuttia/peli), Granlund (22) ja Hartikainen (21) pelasivat pudotuspeleissä hyökkääjiksi järkyttävän paljon.

– Olen pahoillani heidän puolesta. Valmentaja teki suuren virheen, ja hän osoitti heikkoutensa. Lämsä ajoi kaverit aikamoiseen paikkaan…

– Katsokaapa Hartikaisen kasvoja, ne olivat punaiset kuin tomaatti. Silmätkin pullistuivat! Ja vaikka hän on kunnoltaan kuin hevonen, tiedän sen itsekin.

Grigorenkon sanat ovat lauseesta toiseen vähemmän mukavan kuuloisia.

– Valmentajan virheen takia Hartikainen läkähdytti itsensä jäällä. Kuinka kukaan voi pelata noin paljon olematta huililla? He olivat joskus jäällä melkein kaksi minuuttia.

– Tämä on typerää. Sama jatkui kauden alusta lähtien, eikä mikään muuttunut missään vaiheessa.

Suomalaispelaajat saivat siis suomalaisvalmennuksessa roolia, mutta samalla venäläiset näyttivät olevan enemmän ja vähemmän taka-alalla. Nyt täytyy muistaa, että kyseinen kritiikki on siis edelleen Grigorenkon sanomaa.

– Ehkä he eivät halunneet loukkaantua sen takia, että usean sopimukset ovat katkolla, kommentoija miettii viitaten suomalaisia pienempään rooliin.

Jotta suomalaisryöpytys olisi mahdollisimman kurja, nostaa uransa jo päättänyt peluri vielä kuin kruunuksi esille Juha Metsolan pahat virheet maalilla.

Se siitä kaudesta sitten.