Suomen MM-kisajoukkueen kärkisentterillä alla vasta yksi lätkäpeli – luotsilta silti ylistyssanoja

© Kuva: Getty Images

Naisleijonat lähtee ensi kuun MM-kisoihin Kanadaan joukkueella, jossa on rutkasti kokemusta, mutta samalla myös kahdeksan ensikertalaista. Päävalmentaja Pasi Mustonen kommentoi valintoja medialle keskiviikkona etänä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Luotsin mukaan kokeneen kaartin pitää tehdä tulosta, nuoriso puolestaan ajetaan sisään antamaan happea tuloksentekijöille. Käsillä on tarkoituksenmukainen sukupolvenvaihdos.

– Sukupolvenvaihdos oli tarkoitus aloittaa vuosi sitten, mutta se siirtyi vuodella. Nyt mennään! Kolmannes on uusia, huippulupauksia, Mustonen selvittää.

Naisten edelliset MM-kisat pelattiin kaksi vuotta sitten Espoossa, jossa Suomi otti historiallisen hopean. Naisleijonat iski jo finaalin jatkoerässä voittomaalin, joka hylättiin. Lopulta USA vei kullan voittomaalikisan jälkeen.

– Joukkue on liikkuvampi kuin Espoossa. 3.-4. kentät pystyvät antamaan happea niille kahdelle ketjulle, joilta odotetaan ratkaisuita.

Kisoja ei pelattu vuosi sitten lainkaan koronavirustilanteen takia.

Takamatka?

Suomi ei pysty treenaamaan ennen Halifaxiin siirtymistä, toisin kuin monet muut maat.

– Joukkue ei ole koskaan ollut kasassa, eikä tule olemaan ennen kuin lentokoneessa.

– Lähtökohta oli se, että oltaisi saatu viisi kenttää, mutta altistumisen takia tipahti kuusi pelaaja pois. Jouduttiin miettimään, että mitä tehdään, sanoo Mustonen, jonka joukkue pelasi äskettäin leirillä lyhyempiä otteluita keskenään sekä pari treenipeliä KalPan junioreita vastaan.

– Pyrittiin keskittymään tekijöihin, jotka ratkaisevat lopputuloksen Kanadassa – eli luistelu ja puolustuspelaaminen.

– Kahta enempää ei saa mennä omiin, tai tulee häviö. Jos menee maksimissaan kaksi, pelataan aina käytännössä voitosta. Sitten ollaan mietitty pelillisiä asioita, eli että miten ei mene omiin kuin maksimissaan kaksi.

Jännittävä tilanne on sekin, että Susanna Tapani on sinivalkoisten ykkössentteri, mutta pelejä hänellä on alla tällä kaudella vasta yksi U18-poikien Mestiksessä TPS U18 Akatemian joukkueessa. Tapanin kaudesta suurin osa meni ringeten SM-sarjajoukkue RNK Flyersissa, jossa kausi päättyi pronssiin.

Tapani takoi 24 pelissä järjettömät tehot 88+54=142. Nyt arki menee jääkiekossa.

– Susannalla oli pikkuvaivaa ja mustelmaa vähän jokaisessa kehon osassa leirillä, mutta kapasiteetti on niin kova, että Suski tulee olemaan isossa roolissa ja pelaamaan hyvät kisat. Tietenkään tilanne ei ole optimaalinen, mutta pari vuotta sitten hän oli ensimmäisellä kesäleirillä täysin ylivoimainen.

– Asiat ovat hyvin, mutta ensi vuonna niiden pitää olla vielä paremmin tässä suhteessa.

No mitä turnauksesta sitten uskaltaa odottaa?

– Suomalainen kiekkojoukkue pelaa mitaleista aina. Tavoite ei voi olla mikään muu.

– Mutta me mennään kohti isoja valoja eli olympialaisia. Se on iso maali, tämä on tärkeä välitavoite.


PÄIVÄN VIHJE: HIFK – KÄRPÄT

HIFK:n yllä leijuu pelottavan paljon kysymysmerkkejä! Syttyykö Kärpät jälleen uuteen liekkiin?