Alle 18-vuotiaiden MM-kisat on monille se ensimmäinen turnaus, jossa pääsee näkemään tulevaisuuden valovoimaisimpien tähtien pelaavan. Vaikka maanantain ja tiistain välisenä yönä alkavat keskimääräistä huonotasoisemmat U18-karkelot, on näissäkin kisoissa mahdollisuus nähdä tulevia maailman parhaiden joukkoon kuuluvia pelaajia.

Brandt Clarke, Kanada

Brandt Clarke on turnauksen seuratuin puolustaja. 188-senttinen kanadalaispakki on pelannut alkukauden monen muun OHL-pelaajan tavoin lainalla Slovakiassa. Maan pääsarjassa tehoja on tullut 15 pisteen verran 26 ottelussa.

Clarken suurin vahvuus on eliittitason luistelu. Hän lukee peliä äärimmäisen hyvin sekä kykenee nopeisiin ja oikeisiin ratkaisuihin täydestä vauhdista. Puutteet löytyvät lähinnä puolustuspäästä. Oletettavasti ensi kesän NHL-draftin kärkivarauksiin Clarke pelaa turnauksessa numerolla 5.

Stanislav Svozil, Tsekki

Stanislav Svozil on ainoita pelaajia, joita on päässyt tällä kaudella päässyt näkemään myös Nuorten MM-kisoissa. Tsekkipuolustaja teki debyyttinsä miestenkin maajoukkueessa pelaamalla yhden pelin EHT:llä.

Hän tuntuu tekevän vain oikeita ratkaisuja kiekon kanssa, eivätkä ne ole varmistelevia, vaan välillä 185-senttisen HC Kometa Brnon pelaajan näkee avaavan peliä sellaisilla avaussyötöillä, joista monet eivät osaa edes haaveilla. Ikäänsä nähden huimat 71 peliä maansa pääsarjassa pelannut Svozil varattaneen tulevana kesänä NHL:ään ensimmäisen kierroksen jälkimmäisellä puolikkaalla.

Matvei Mitshkov, Venäjä

Matvei Mitshkov varataan NHL:ään vasta kahden vuoden päästä, mutta on jo nyt joukkueensa ykköspyssyjä. Venäjän kivikovassa juniorisarjassa, MHL:ssä, tehoja on kertynyt piste per peli -tahtiin ja hän on yksi turnauksen kovimmista maalinsylkijöistä, ehkä jopa kovin.

Mitshkovin erityisyydestä kertoo muun muassa se, että hän oli ylipäätään ensimmäinen alle 16-vuotias maalin tai pisteen tehnyt pelaaja MHL:n historiassa ja se, että edelliskaudella alle 16-vuotiaiden sarjassa hän teki 26 ottelussa käsittämättömät 70 maalia. Joulukuussa 16 vuotta täyttäneen venäläisihmeen ainoa hidaste NHL-supertähteyden tiellä on hänen 174 sentin pituutensa, joskin hän kerkeää vielä kasvaa ainakin muutaman sentin verran.

Simon Edvinsson, Ruotsi

Turnauksen pisimpiin pelaajiin lukeutuva Simon Edvinsson on 195 sentin koostaan huolimatta sulavasti liikkuva ja teknisesti taitava pelaaja. Innokkaimmat vertaavatkin häntä Tampa Bay Lightningin Victor Hedmaniin.

Arviot ruotsalaispuolustajan varausnumerosta vaihtelee koko varaustilaisuuden ykkösnimestä top 10:n ulkopuolelle. Ruotsin paidassa hän viilettää numerolla 8.

Jack Hughes, Yhdysvallat

Jos muistelet, että olet vastakin nähnyt tämän nimen näissä karkeloissa, niin et ole väärässä. Jack Hughes ei tosin ole sukua New Jersey Devilsissä pelaavalle kokonimikaimalleen.

Hughes on 183-senttinen hyökkääjä, joka varataan vasta ensi vuoden varaustilaisuudessa. Silmiinpistävää hänessä on huippuluokan pelinrakennustaito.

Connor Bedard, Kanada

Connor Bedard on Kanadan versio Mitshkovista, tai toisin päin. Hän on pienikokoinen, mutta äärimmäisen taitava maalintekijä.

Bedard täyttää 16 vuotta vasta heinäkuussa, mutta on poikkeusluvalla saanut pelata WHL:ssä, jossa tehoja on tullut 15 ottelussa huikeat 12+16=28. Piste per peli -tahti on koko WHL:n toiseksi kovin. 175-senttinen hyökkääjä varataan NHL:ään Mitshkovin tapaan vuonna 2023.

Brad Lambert, Suomi

Ilman värilasejakin Brad Lambert on yksi turnauksen seuratuimpia pelaajia. JYPiä edustava lahtelainen on yksi ensi vuoden NHL-draftin kärkinimiä.

Hän kuuluu myös harvalukuiseen joukkoon, joille tämä on toinen MM-tason maajoukkueturnaus tälle kaudelle. Reissu Nuorten Leijonien mukana oli ennen kaikkea opetus joukkuepelaamisen tärkeydestä, josta hän silmin nähden oppi asioita jo turnauksen edetessä. Tämän kauden Liiga-otteluissa hän on kerännyt 46 ottelussa tehot 7+8=15.

David Jiricek, Tsekki

Tsekin juniorituotanto on vihdoin ruvennut tuottamaan myös huipputason puolustajia, mistä David Jiricek on upea osoitus. Koko kauden Tsekin pääsarjassa pelannut 191-senttinen puolustaja on joukkueensa tehotilastoissa paras puolustaja plusmiinuksen ollessa 13 pykälää plussan puolella.

Tilastosta huolimatta hänen heikkoutensa on puolustuspelaaminen. Ennen kaikkea Jiricek on hyökkäävä puolustaja, ja on ennakkoon vuoden 2022 NHL-draftin mielenkiintoisimpia pelaajia.

Shane Wright, Kanada

Lambertin kanssa ensi vuoden varaustilaisuuden kärkipaikoista kamppaileva Shane Wright tippui viime hetkellä alle 20-vuotiaiden MM-ryhmästä. Hän ei ole pelannut tällä kaudella yhtäkään virallista peliä.

Wright on hämmästyttävän kypsä ikäisekseen ja hänen voi ennustaa kantavan kirjaimia rinnassaan jossain vaiheessa käytännössä väistämätöntä NHL-uraansa. Hän on todella monipuolinen paketti, mutta hänen pelaamisensa ja pelituntumansa juuri tällä hetkellä on luonnollisesti kysymysmerkki.