Alle 18-vuotiaiden MM-kisat pyörähtävät käyntiin Suomen aikaa maanantain ja tiistain välisenä yönä, mutta Pikkuleijonien osalta turnausurakka käynnistyy vuorokautta myöhemmin.

Leijonat.com esittelee ennen MM-kisoja Suomen joukkueen pelaajat yksi kerrallaan. Joukkueen sisällä on tänä vuonna isoja eroja, sillä hyökkäys on Pikkuleijonien selvästi vahvin osa-alue, kun taas puolustus ja maalivahtipeli ovat pienoisia kysymysmerkkejä.

Voit tutustua Suomen joukkueen pelaajiin alta. Pikkuleijonien otteluiden aikataulut näet puolestaan täältä.

Maalivahdit:

#1 Lampinen Jani
Seura: HIFK U20
Pelipaikka: MV
Tilastot: 8 ottelua: 2.38 GAA, 90,1%
Ikä: 18

Jani Lampinen sai tällä kaudella hyvin heikosti vastuuta HIFK:ssa, eikä sitä alustavasti ole luvassa myöskään Pikkuleijonissa. Lampinen on lähtökohtaisesti kolmosvaihtoehto Suomen tolppien väliin.

#30 Koskenvuo Aku
Seura: HIFK U20
Pelipaikka: MV
Tilastot: 13 ottelua: 2.92 GAA, 89,3%
Ikä: 18

Aku Koskenvuo lienee MM-turnauksen alkaessa Pikkuleijonien ykkösmaalivahti, mutta tässä vaiheessa sitä on painotettava, ettei selkeää ykköstorjujaa ole. Maalivahtiosasto on paperilla Suomen heikoin osa-alue, joten HIFK-lupauksella on nyt oiva paikkaa romuttaa nämä väitteet ja lähettää samalla hyvät näytöt NHL:n suuntaan.

#31 Helomaa Juuso
Seura: Ässät U20
Pelipaikka: MV
Tilastot: 21 ottelua: – GAA, 88,9%
Ikä: 18

Juuso Helomaa on kerännyt viime vuosina maajoukkuekokemusta edellä mainittuja maalivahteja enemmän, muttei vaikuta ainakaan lähtökohtaisesti olevan ykkösmaalivahti. Ässien maalivahtilupauksella on kuitenkin kaikki mahdollisuudet haastaa Koskenvuo, sillä kaksikko lähtee turnaukseen melko samalta viivalta.

Puolustajat:

#2 Suomi Jimi
Seura: Jokerit U20
Pelipaikka: P
Tehot: 15 ottelua: 1+10=11
Ikä: 18

Jimi Suomi on sulavaliikkeinen ja taitava puolustaja, jonka otteita kannattaa seurata tarkkaan. Jokereiden U20-joukkueessa säväyttänyt pelaaja on Pikkuleijonien kärkipuolustajia.

#3 Kulonummi Kasper
Seura: Jokerit U20
Pelipaikka: P
Tehot: 19 ottelua: 0+5=5
Ikä: 17

Kasper Kulonummi on joukkueen nuorimpia pelaajia. Jokerit-lupaus on ikäisekseen poikkeuksellisen kypsä pelaaja, joka ei tee pahemmin virheitä. Luonteesta ja potentiaalista omaa kieltään kertoo se, että hän on toiminut aiemmin U16-joukkueen kapteenina.

#4 Juusola Viljami
Seura: Kärpät U20, Kalix HC (Ruotsi)
Pelipaikka: P
Tehot: 28 ottelua: 3+9=12
Ikä: 18

Viljami Juusola on Pikkuleijonien puolustuksen johtohahmoja. Pohjola-leirin parhaaksi pelaajaksi valittu (v. 2018) nuorukainen on vahva luistelija ja hyvä kiekonkäsittelijä, joka ei hätäile ratkaisuissaan. Juusolalle turnaus on erittäin iso näytönpaikka, sillä hänet varataan kesällä NHL:ään.

#6 Ervasti Kalle
Seura: Lukko U20
Pelipaikka: P
Tehot: 35 ottelua: 3+15=18
Ikä: 18

Kalle Ervasti liittyi joukkueen mukaan erinomaisessa tilanteessa, kun hän pääsi juhlimaan Lukon riveissä U20-sarjan Suomen mestaruutta. Ervasti oli joukkueen kantavia voimia esiintyen pudotuspeleissä lähes piste per peli -tahdilla.

Ervasti on yksi harvoista suomalaisista, joka on pelannut Olli Jokisen alaisuudessa Pohjois-Amerikassa, joten pienen kaukalon peli on nuorukaiselle entuudestaan hyvin tuttua.

#7 Malinen Aleksi
Seura: JYP
Pelipaikka: P
Tehot: 30 ottelua: 2+1=3
Ikä: 17

Aleksi Malinen on yksi joukkueen harvoista pelaajista, joka sai paljon minuutteja Liigassa. JYPin alakerrassa Malinen esiintyi 13 ottelussa keskimäärin lähes 14 minuutin jääajalla. Jyväskyläläisseura kuvailee puolustajaa todelliseksi superlupaukseksi poikkeuksellisen luistelukykynsä ansiosta. Saanee hyvin minuutteja MM-turnauksessa.

#10 Vilén Topias ”A”
Seura: Pelicans
Pelipaikka: P
Tehot: 35 ottelua: 3+5=8
Ikä: 18

Topias Vilén on ottanut isoja harppauksia tämän kauden aikana. Nuori puolustaja pystyi murtautumaan Pelicansin pelaavaan kokoonpanoon ja sai miesten mukana paljon lisää jämäkkyyttä otteisiiinsa. Vilénin vahvuudet ovat puolustuspään pelaamisessa.

#12 Leppänen Tomi
Seura: Lukko U20
Pelipaikka: P
Tehot: 40 ottelua: 6+12=18
Ikä: 18

Tomi Leppänen esiintyi Lukon U20-joukkueessa tehokkaasti, mutta Pikkuleijonissa rooli on puolustavampi. MM-kisoihin valmistavassa Kanada-ottelussa Leppänen pelasi neljännessä pakkiparissa.

#21 Heimosalmi Aleksi
Seura: Ässät U20
Pelipaikka: P
Tehot: 35 ottelua: 4+17=21
Ikä: 17

Aleksi Heimosalmella on takanaan onnistunut kausi Ässien U20-joukkueen mukana, jossa hän sai hyvin vastuuta ja keräsi samalla komeat tehot. Puolustaja on monipuolinen, eikä hänellä ole yhtä tiettyä vahvuutta, mutta etenkin fyysinen puoli on kehittynyt paljon viime kaudesta. Pikkuleijonissa Heimosalmi pelaa isoja minuutteja todennäköisesti kärkiparissa.

Hyökkääjät:

#13 Päivärinta Sami
Seura: Lukko U20
Pelipaikka: KH
Tehot: 36 ottelua: 9+24=33
Ikä: 17

Sami Päivärinnalla on takanaan loistava kausi Lukon U20-joukkueessa, jossa hän oli valtaisassa roolissa joukkueen marssiessa aina mestaruuteen saakka. Lukossa Päivärinta oli yksi joukkueen kovimmista pistemiehistä, mutta Pikkuleijonissa monipuolinen pelaaja nähtäneen alemmissa ketjuissa. Monikäyttöisyytensä vuoksi sentteri saanee paljon peliaikaa.

#15 Järvelä Juho
Seura: Jukurit U20
Pelipaikka: KH
Tehot: 17 ottelua: 4+6=10
Ikä: 17

Juho Järvelä on pienoinen yllätysnimi Suomen lopullisessa joukkueessa, jossa vastuuta ei ole todennäköisesti paljoa tarjolla. Jukurit-lupaus on kuitenkin hyvä varamies alempiin ketjuihin.

#18 Salminen Samu ”C”
Seura: Jokerit U20
Pelipaikka: KH/VLH
Tehot: 17 ottelua: 10+16=26
Ikä: 18

Pikkuleijonien kapteeniksi nimetty 191-senttinen Samu Salminen on joukkueen isoimpia hyökkääjiä. Salminen on pelannut Jokereissa keskushyökkääjänä, mutta maajoukkueessa hänet ollaan nähty myös laidalla. Jokerit-lupaus pelaa vahvasti molempiin suuntiin ja on älykkäänä pelaajana erittäin vaarallinen hyökkäyspäässä.

#19 Miettinen Verner
Seura: Kiekko-Espoo U20
Pelipaikka: KH
Tehot: 19 ottelua: 7+3=10
Ikä: 18

Verner Miettinen on viimeisimmän harjoitusottelun perusteella Pikkuleijonien ykkössentteri, joten minuutteja on paljon luvassa. Miettinen on kiekollisesti lahjakas sentteri, jolta odotetaan näissä kisoissa isoja tekoja.

#20 Yliniemi Sisu
Seura: Kärpät U20
Pelipaikka: KH
Tehot: 34 ottelua: 5+9=14
Ikä: 17

Kärppien nuorissa pikku hiljaa kypsyvä Sisu Yliniemi on Pikkuleijonien joukkueessa lähtökohtaisesti nelossentteri. Yliniemi pelaa vahvasti molempiin suuntiin ja on myös hyvä alivoimapelaaja.

#22 Kapanen Oliver
Seura: KalPa U20
Pelipaikka: KH
Tehot: 37 ottelua: 25+16=41
Ikä: 17

Kimmo Kapasen poika ja Kasperi Kapasen serkku Oliver Kapanen on yksi Pikkuleijonien mielenkiintoisimmista nimistä. Kapanen teki tällä kaudella hurjaa jälkeä KalPan U20-joukkueessa, mutta myös lainalla Mestiksessä viiteen otteluun syntyi komeat viisi tehopistettä. Lahjakas hyökkääjä on arvokisoissa Suomen kärkisenttereitä.

#24 Koivunen Ville
Seura: Kärpät U20
Pelipaikka: OLH
Tehot: 38 ottelua: 23+26=49
Ikä: 17

Ville Koivunen on yksi Kärppien junioritehtaan kuumimmista nimistä. Monipuolinen ja älykäs hyökkääjä on tehnyt oululaisseuran nuorten joukkueissa kovaa jälkeä kaudesta toiseen, eikä Liigaan murtautuminen ole enää kuin ajankysymys.

Pikkuleijonissa Koivuselta odotetaan myös tehoja, sillä hänen paikkansa löytyy kärkiketjuista ja ylivoimalta. Turnaus on myös viimeinen kunnon näytönpaikka ennen NHL:n varaustilaisuutta.

#25 Kemell Joakim
Seura: JYP U20
Pelipaikka: OLH
Tehot: 38 ottelua: 22+14=36
Ikä: 16

Joakim Kemell on Pikkuleijonien MM-joukkueen nuorin pelaaja, mutta siitäkin huolimatta vastuuta on luvassa, sillä hyökkääjä on kovassa vireessä. Kemell loisti talven aikana JYPin A-nuorissa ja debytoi lopulta myös Liigassa, jossa syntyi välittömästi uran ensimmäinen liigamaali.

#27 Tuomaala Samu
Seura: Kärpät U20
Pelipaikka: OLH
Tehot: 30 ottelua: 15+16=31
Ikä: 18

Kärppien huippulupaava hyökkääjä on ikäluokkansa kovimpia nimiä, joten MM-turnaukseen lähdettäessä odotukset ovat korkealla. Samu Tuomaalalla on takanaan onnistunut kausi Kärppien A-nuorissa ja vastuuta tuli hieman myös Liigan puolella. Nopea ja hyvän laukauksen omaava pelaaja on iso palanen Pikkuleijonien hyökkäyskalustoa.

#28 Ruusunen Rasmus ”A”
Seura: HIFK U20
Pelipaikka: VLH
Tehot: 21 ottelua: 2+6=8
Ikä: 17

Rasmus Ruususen tehot tuskin häikäisevät ketään, mutta ei pelaaja turhaan ole kisajoukkueessa mukana ja vieläpä varakapteenin roolissa. Monipuolinen hyökkääjä tekee kaukalossa valtavan määrän töitä molempiin suuntiin ja sytyttää tarvittaessa esimerkillään joukkueen pelaamaan. Harjoitusottelussa Kanadaa vastaan Ruusunen nähtiin kolmosvitjassa, mutta nuorukaista voi peluuttaa missä tahansa ketjussa.

#29 Huuhtanen Niko
Seura: Tappara U20′
Pelipaikka: OLH
Tehot: 37 ottelua: 20+14=34
Ikä: 17

Tapparan organisaatioon Espoosta saapunut Niko Huuhtanen oli tällä kaudella hyvin tehokas A-nuorten SM-sarjassa ja samanlaisia esityksiä halutaan nähdä myös Pikkuleijonissa. Ahne maalintekijä ei kuitenkaan välttämättä mahdu ykkös- tai kakkosketjuun kovan kilpailutilanteen vuoksi.

#32 Matikka Miko
Seura: Jokerit U20
Pelipaikka: VLH
Tehot: 19 ottelua: 7+8=15
Ikä: 17

Miko Matikka on Samu Salmisen ja Kalle Väisäsen tapaan joukkueen isoimpia (191cm) hyökkääjiä. Matikka on tehnyt Jokereiden junioreissa hyvää jälkeä, mutta Pikkuleijonissa rooli löytynee alemmista kentällisistä.

Jokerit-lupaus yrittää valloittaa tulevaisuudessa Pohjois-Amerikan kaukalot yliopistoreittiä pitkin, sillä hän on suuntaamassa Denverin yliopistoon.

#33 Lambert Brad
Seura: JYP
Pelipaikka: VLH
Tehot: 46 ottelua: 7+8=15
Ikä: 17

Oman ikäluokkansa lupaavimpiin pelaajiin koko maailmassa lukeutuva Brad Lambert siirtyi täksi kaudeksi JYPiin, jossa hän pystyi vakiinnuttamaan paikkansa liigamiehistössä. Lambert sai Jyväskylässä arvokasta oppia joukkueen kokeneemmalta kaartilta ja sai peliinsä lisää kaivattua kamppailuvoimaa.

Superlupaava hyökkääjä nähtiin jo vuodenvaihteessa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, joten hän pystyy antamaan arvokkaita vinkkejä Pikkuleijonien pelaajille, jotka ovat ensimmäistä kertaa mukana kuplassa järjestettävässä turnauksessa.

Lambert on vuoden 2022 NHL-varaustilaisuuden kärkinimiä, joten tällaiset turnaukset ovat pelaajalle erittäin isoja näytönpaikkoja.

#35 Väisänen Kalle
Seura: TPS U20
Pelipaikka: VLH
Tehot: 27 ottelua: 9+21=30

Ikä: 18

193-senttinen Kalle Väisänen on joukkueen isoimpia pelaajia. Nuoren TPS-lupauksen kehityksessä on tapahtunut isoja asioita, minkä myötä hänet nähdään ensimmäistä kertaa nuorten arvokisoissa. Väisänen joutuu tekemään kuitenkin isosti töitä, jotta peliaikaa irtoaisi laadukkaassa joukkueessa.

Teksti: Miikka Lahtinen
Twitter: @ladalahtinen