Yksi jääkiekon MM-kisojen historian suurimmista yllätyksistä koettiin maanantai-iltana, kun Ruotsin turnausurakka päättyi jo alkulohkovaiheeseen.

Tre Kronor joutui kohtalon ottelussaan kaikista kovimman haasteen eteen, kun vastustajaksi asettui Venäjä, joka oli tällä kertaa rankkareiden jälkeen vahvempi maalein 3-2. Samalla varmistui, ettei Ruotsi voi edetä enää jatkoon, sillä se oli pakkovoiton edessä.

Ruotsin lopulliseksi tulokseksi jäi A-lohkon viides sija, joka irtosi kolmella voitolla ja peräti neljällä tappiolla.

Tre Kronorin kohdalla voidaankin puhua historiallisesta fiaskosta. Joukkue ei ole jäänyt koskaan aikaisemmin alkulohkovaiheeseen. Kahdeksan parhaan ulkopuolelle joukkue jäi puolestaan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1937.

Tänäkin keväänä Ruotsi lukeutui turnauksen ennakkosuosikkien joukkoon, mutta jo ensimmäisissä peleissä koetut historialliset tappiot Tanskaa ja Valko-Venäjää vastaan osoittivat, ettei joukkueen matkasta ole muodostumassa helppoa – eikä se sitä ollutkaan.

Surkean lopputuloksen myötä myös päävalmentaja Johan Garpenlövin penkki heiluu. On toki mahdollista, että hän saa jatkaa vielä ainakin talviolympialaisiin asti, mutta Ruotsin jääkiekkoliitossa ollaan nyt isojen päätösten äärellä. Vaikka Tre Kronorin peli kehittyikin turnauksen aikana, ei kisoista jäänyt loppujen lopuksi mitään hyvää käteen.

Garpenlövin puolesta on kuitenkin huomautettava, että Ruotsin aiemmalla päävalmentajalla Rikard Grönborg oli arvokisoissa aina huomattavasti parempi materiaalia käytössään.

Tämä oli myös varmasti enemmän kuin opettavainen sukellus koko nykyiselle valmennusryhmälle.

LUE MYÖS: Nyt puhuu Ruotsin päävalmentaja Johan Garpenlöv: En aio erota!

Miikka Lahtinen
Twitter: @ladalahtinen