Suomi kohtaa Tshekin jääkiekon MM-kisojen puolivälieräottelussa torstaina kello 20.15. Suomi ei ole onnistunut aiemmin kaatamaan Tshekkiä puolivälierissä.

Pudotuspelimallin tultua MM-kisoihin 1992 Suomi on pelannut Tshekkiä vastaan pudotuspeleissä yhdeksän kertaa ja Tshekkoslovakiaa vastaan kerran.

Leijonat on kaatanut Tshekin pudotuspelivaiheessa kolmesti. Vuoden 1992 välierässä Tshekkosslovakia kaatui rangaistuslaukauskilpailussa.

Jagr oli myrkkyä Prahassa

Vuoden 2015 puolivälieräottelu on varmasti monella Leijonien fanilla muistissa. Jaromir Jagr osui kahdesti, kun yli 17 000 katsojaa metelöi Tshekin jatkoon Leijonien kustannuksella maalein 5–3.

Suomelle jäi ottelusta jossiteltavaa. Juuso Hietasen maali hylättiin, kun Petri Kontiolalle tuomittiin maalin edustalta kyseenalainen rangaistus.

Jagr osui Kontiolan jäähystä seuranneella ylivoimalla, kun Joonas Kemppaiselta oli juuri lyöty maila irti käsistä.

Kontiola oli mukana myös 2010 puolivälieräottelussa Tshekkiä vastaan. Hän ampui ratkaisevan rankkarin Tomas Vokounin torjuntaan, kun Tshekki eteni jatkoon rangaistuslaukauskilpailun jälkeen.

Uusi sukupolvi näkee mahdollisuuden

Anton Lundell ja kumppanit vähät välittävät historian tapahtumista. Suomen runkopelaajat ovat hädin tuskin nähneet vuosituhannen vaihteen finaalitappioita Tshekkiä vastaan.

Suomen uudelle sukupolvelle Tshekin kaataminen pudotuspeleissä on mahdollisuus. Aivan kuten Ruotsin voittaminen tappioasemasta tai Kanadan kaataminen loppuottelussa.

Historia on Tshekin puolella. Torstaina peli alkaa kuitenkin lukemista 0–0.