Jääkiekon MM-kisat pelattiin tänä vuonna Latvian Riiassa hyvin harvinaisissa olosuhteissa. Koronaviruksen vuoksi pelaajat joutuivat elämään niin sanotuissa kuplaolosuhteissa, mikä tarkoittaa oleskelua ainoastaan jäähallilla ja hotellissa koko turnauksen ajan. Kaikenlainen oleskelu kaupungilla oli kielletty. Lisäksi yleisö ei päässyt halleihin kuin vasta turnauksen viimeisellä viikolla, silloinkin rajoitetusti.

Kokemus oli varmasti uusi jokaiselle pelaajalle ja turnaus jää monien mieleen yhtenä erikoisimmista tapahtumista jääkiekon ympärillä. Vaikka rajoitettua liikkumista ei yleisesti oteta kovin hyvin vastaan, turnauksessa mukana olleet pelaajat ja valmentajat löysivät järjestelystä myös hyviä puolia.

– Tunnelma oli hauska, ehkä jopa vähän nostalginen. Se muistutti minua peleistä, kun kouluni pelasi turnauksissa ja siellä oli 50 ihmistä, joista 48 oli vanhempia, venäläinen laituri Sergei Tolchinski viittasi IIHF:n verkkosivuilla tyhjiin katsomoihin.

– Voitte nähdä joukkueen kasvavan, he eivät tunteneet toisiaan ja nyt he tietävät vähän toistensa perheistä ja golfpeleistä. Turnaus lähensi joukkuetta. Toivoimme, että fanit olisivat voineet olla paikalla, mutta tämä oli ainutlaatuinen vuosi, ja joukkueestamme tuli tiivis ryhmä, Yhdysvaltain päävalmentaja Jack Capuano puolestaan hehkutti joukkueen yhteishengen kehittymistä.

Saksalaispuolustaja Korbinian Holzer oli tyytyväinen, että koronasta huolimatta jääkiekkoa pystytään silti pelaamaan:

– Se oli erilaista. Korona-ajat ovat jatkuneet pitkään, ja nyt pelasimme turnausta poistumatta hotellista tai näkemättä kaupunkia, mutta voin vain kiittää kaikkia tämän mahdollistamisesta. Me kaikki arvostamme sitä, että pystyimme pelaamaan jääkiekkoa, ja toivon, että ensi vuonna palataan normaaliin tapaan ja saadaan fanit takaisin halliin.

Osa pelaajista ei nauttinut olosuhteista yhtään ja he myös kertoivat siitä suoraan.

– Ollakseni rehellinen, kuplassa oleminen oli kauheaa. Se tuntui vankilalta. Kaipasin niin paljon perhettäni, tytärtäni ja vastasyntynyttä poikaani Minskissä. En malttanut odottaa pääseväni taas sinne, se oli pitkä bussimatka, harmitteli Valko-Venäjän hyökkääjä Francis Pare viitaten myös siihen, että joukkueen täytyi matkustaa bussilla kotiin.

Myös Tshekin ykkösmaalivahdin viittaa turnauksessa kantanut Simon Hrubec oli samoilla linjoilla Paren kanssa:

– Rehellisesti sanottuna laskin päiviä, kunnes saan taas nähdä perheeni. Kaipasin heitä paljon. En nähnyt heitä viiteen kuukauteen kauden aikana pelatessani KHL:ssä, turnauksen takia tuli jälleen kuukausi lisää.

Voit lukea koko jutun IIHF:n verkkosivuilta.