NHL:n tämän hetken kiistatta paras maalivahti, Tampa Bay Lightningin kahteen peräkkäiseen Stanley Cupin voittoon johdattanut Andrei Vasilevski debytoi miesten ammattilaistasolla kaudella 2012-13, jolloin mies pelasi kahdeksan ottelua kasvattajaseuransa Salavat Julajev Ufan KHL-miehistössä.

Ufan ykkösvahtina urakoi tuolloin suomalainen Iiro Tarkki, joka pelasikin 39 ottelua komealla torjuntaprosentilla 91,3. Seuraavalla kaudella Tarkin oli jälleen tarkoitus torjua venäläisseuran ykkösvahtina, mutta 19-vuotiaan Vasilevskin huippuotteet yhdessä Tarkin epävarmojen esitysten kanssa johtivat lopulta siihen, että Ufa antoi potkut Tarkille vain neljän pelatun ottelun jälkeen.

Tuon jälkeen Vasilevski ei enää katsellut taakseen. Nuorukainen pelasi kaudella 2013-14 28 ottelua upein tilastoin (92,3 ja 2,21) edustaen siinä sivussa maataan alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa sekä aikuisten MM-kisoissa.

Yksi huippukausi kasvattajaseurassa riitti vakuuttamaan Tampa Bay Lightningin, joka nappasi ykköskierroksen 19. vuorolla varaamansa superlupauksen riveihinsä jo seuraavaksi kaudeksi.

Vasilevski nousi heti avauskaudellaan Pohjois-Amerikassa Tampan kakkosvahdiksi Ben Bishopin taakse ja pelasi heti avauskaudellaan 16 ottelussa. Seuraavan kauden otteet riittivät vakuuttamaan Lightning-johdon venäläisen kyvyistä ja seura kauppasi kakkosvahdiksi pudonneen Bishopin Dallas Starsiin.

Loppu on historiaa. Vasilevski on sittemmin noussut joukkueensa kiistattomaksi ykkösvahdiksi, mistä todisteena yksi Vezina-pysti sekä kaksi NHL:n mestaruutta.

Vasilevskin syrjäyttämäksi joutuneen Tarkin ura puolestaan jatkui Ufa-potkujen jälkeen Linköpingin kautta Liigaan, jossa nykyään 36-vuotias maalivahti edusti kahden kauden ajan Kärppiä, ennen kun löi pelikamat naulaan vain 31-vuotiaana.