NHL:n osallistuminen Pekingin olympialaisiin peruuntui viime hetkellä. Päätös oli odotettu, mutta jääkiekkofaneille ja monelle pelaajalle se oli suuri pettymys.

Erityisen vaikea tilannetta on sulattaa niiden pelaajien, joille tämän vuoden turnaus oli todennäköisesti ensimmäinen ja viimeinen tilaisuus pelata olympialaisissa. Tässä lista merkittävimmistä suomalaisista ja muiden maiden pelaajista.

Steven Stamkos, Kanada

On hämmentävää, ettei Steven Stamkos ole koskaan pelannut olympiakisoissa. Vuonna 2010 Stammer pelasi toista kauttaan NHL:ssä ja oli keskellä 50 maalin ylittänyttä hurjasteluaan. 20-vuotias maalitykki ei kuitenkaan mahtunut Kanadan kivikovaan joukkueeseen.

24-vuotiaana vuoden 2014 olympialaisia varten Stamkos oli jo todistanut tasonsa. Oikealta puoleltaan laukova laituri kärsi monen muun kauden tavoin tuolloin loukkaantumisista eikä päässyt turnaukseen mukaan.

Stamkos täyttää helmikuussa 32 vuotta. Tampa Bay Lightningin pitkäaikainen kapteeni on Milanossa 2026 36-vuotias, joten todennäköisesti hän ei tule olympialaisiin koko urallaan pääsemään.

Chris Kreider, Yhdysvallat

Chris Kreider on pelannut neljässä MM-turnauksessa, mutta olympialaisiin New York Rangers -hyökkääjää ei ole koskaan valittu. 30-vuotias jenkkilaituri on löytänyt uuden vaihteen tällä kaudella, mikä nosti hänet monissa arvioissa Yhdysvaltojen tasokkaaseen olympianippuun.

Kreider on seuraavan olympiatilaisuuden tullen 34 vuoden iässä, minkä johdosta hänen olympiaunelmansa elää vain vaivoin.

Jani Hakanpää, Suomi

NHL-läpimurtonsa pitkän yrittämisen jälkeen saanut Jani Hakanpää on vihdoin maailman tasokkaimman liigan joukkueen runkopuolustaja. 29-vuotiaana hän olisi ollut parhaassa peli-iässä, mutta neljän vuoden päästä tilanne on eri.

34-vuotissyntymäpäivänsä kynnyksellä 197-senttisen puolustajan täytyy todella pitää itsestään huolta pysyäkseen alati nopeammaksi muuttuvien vastustajien perässä.

Jacob Markström, Ruotsi

32 vuotta tammikuussa täyttävä Jacob Markström on uransa huipulla. Calgary Flamesin ruotsalaisvahti taistelee jopa NHL:n parhaan maalivahdin Vezina-palkinnosta.

Vuonna 2014 Markström taisteli vielä paikasta NHL:ssä, joten hänellä ei ollut vielä silloin asiaa olympialaisiin. Myös Florida Panthersiä ja Vancouver Canucksia NHL:ssä edustanut kassari on kiinnitetty Flamesiin vuoteen 2026 asti, mutta on hyvin mahdollista että tuolloin, 36-vuotiaana, nuoremmat maalivahdit ovat ajaneet ohi.

Brad Marchand, Kanada

Brad Marchand on noussut NHL:n eliittiin hieman varttuneemmalla iällä. 175-senttisenä 53 pisteen hyökkääjänä ei ollut asiaa Kanadan kisakoneeseen vuonna 2014.

Nykyään Marchand on kuudetta kautta putkeen yli piste per peli -tahtiin tehoja mättävä Boston Bruinsin varakapteeni. Milanoa ajatellen ikä vain tulee vastaan. Vuonna 2026 monenlaisia tunteita herättävä laituri on 37 vuotta vanha.

Frederik Andersen, Tanska

Frederik Andersen on Tanskan kaikkien aikojen ensimmäinen NHL-maalivahti. Olympialaisissa hän tuskin pääsee koskaan kuitenkaan maataan edustamaan.

Neljän vuoden päästä 36-vuotiaanakin Andersen voisi hyvin olla edelleen Tanskan top 3 -maalivahti. Epävarmuustekijöitä kisamatkalle ovat kuitenkin mahdollinen uran loppuminen ja maan karsiutuminen kisojen ulkopuolelle. Pekingin olympialaiset ovat Tanskan jääkiekkomaajoukkueen ensimmäiset laatuaan, ja pelaajamateriaali tulee olemaan heikompi neljän vuoden päästä.