Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kilpailut käynnistyvät sunnuntaina, kun Suomi kohtaa avausottelussaan Saksan. Nuoret Leijonat lähtee tänä vuonna turnaukseen haastajana.

MM-kisojen suurin mestarisuosikki on isäntämaa Kanada. Vaahterapaitojen kovimmat haastajat tulevat B-lohkosta, jossa pelaavat muun muassa Yhdysvallat, Venäjä ja Ruotsi.

Suomi pelaa A-lohkossa Kanadan kanssa. Lohkovoitolla voi olla valtava merkitys, koska lohkon toiseksi jäänyt maa tulee kohtaamaan puolivälierissä hyvin todennäköisesti jonkin yllä mainituista kolmesta kovasta maasta. Lohkovoittaja voi puolestaan saada parhaassa tapauksessa vastaansa Sveitsin tai Slovakian, joista kumpaakaan ei voi kuitenkaan aliarvioida.

Ennakkoon turnauksen heikoin maa löytyy Nuorten Leijonien lohkosta, sillä ainakin paperilla Itävallalle voi povata hyvin vaikeaa turnausta.

Kokoonpano

Suomi lähtee MM-turnaukseen kivenkovalla kokoonpanolla, joka voi voittaa vaikka MM-kultaa, mikäli päävalmentaja Antti Pennanen saa revittyä ryhmästään kaiken potentiaalin irti.

Joukkueen kirkkaimpia tähtipelaajia ovat ainakin Roni Hirvonen, Joakim Kemell, Ville Koivunen ja Topi Niemelä, joista kaikki ovat tehneet Liigassa kovaa jälkeä.

Nuorten Leijonien joukkue sai kisojen alla myös ikävämpiä uutisia, kun ykkössentteriksi povattu Aatu Räty jäi turnauksesta sivuun koronamääräysten vuoksi. Siitäkin huolimatta laatua riittää jokaiseen ketjuun.

Näet Suomen MM-joukkueen täältä.

Seuraa heitä

Nuorissa Leijonissa on monia seuraamisen arvoisia pelaajia, mutta monien katseet kiinnittyvät turnauksessa ainakin JYPiä seuratasolla edustaviin Joakim Kemelliin ja Brad Lambertiin, jotka varataan ensi kesänä NHL:ään.

Kemell aloitti liigakauden sensaatiomaisesti, kun hän johti piste- ja maalipörssiä ennen loukkaantumistaan. Palattuaan kaukaloon seurajoukkueessa on ollut hiljaisempaa, mutta nuorten kisoissa odotukset ovat korkealla. Kemellin suurin ase on poikkeuksellisen kova rannelaukaus, jota hän tykkää myös käyttää.

Lambertin kohdalla kausi on ollut puolestaan vaikeampi, eikä paikka kisakoneessakaan ollut kirkossa kuulutettu. Kaikesta huolimatta Lambert on nyt MM-kisoissa, jossa huipputaitava ja nopea hyökkääjä yrittää iskeä kovia näyttöjä tiskiin NHL:n suuntaan.

Hyökkäyksestä esiin on nostettava myös kaksikko Roni Hirvonen ja Ville Koivunen, joista molemmat ovat esiintynyt Liigassa mainiosti. Ei olisi yllätys, vaikka kummankin nimet löytyisivät pistepörssin kärkitaistelusta.

Puolustuksessa kirkkain tähti on puolestaan Topi Niemelä, joka on ollut Liigassa pelipaikkansa parhaimmistoa. Niemelän otteet ovat olleet niin hyviä, ettei Leijoniinkaan nouseminen ole enää kuin ajankysymys. Tulevaisuuden NHL-pelaaja valittiin viime vuonna nuorten kisojen parhaaksi puolustajaksi.

Halutessasi voit tutustua Suomen joukkueeseen kokonaisuudessaan täältä.

Lohkovastustajat

Kanada on ennakkoon Edmontonissa pelaavan A-lohkon selkeä voittajasuosikki. Kanadalla on joukkueessaan muun muassa ensi kesän NHL-ykkösvaraus Shane Wright ja kuluneen kesän ykkösvaraus Owen Power, joka pelasi jo miesten MM-kisoissakin. Joukkueessa on laatua niin valtavasti, etteivät kaikki huippulupaukset edes mahtuneet mukaan. Kanada hyötyy myös siitä, että se pelaa kotikaukalossaan ja kotiyleisön edessä.

Kanadan ja Suomen jälkeen myös Tshekki on mukana hyvällä joukkueelle, joka voi laittaa lohkossa ainakin Nuoret Leijonat ahtaalle. Valmistavissa otteluissa Tshekki ei ole kuitenkaan pystynyt kaatamaan turnauksen ennakkosuosikkeja, eikä ihme, sillä materiaali ei ole aivan samalla tasolla, kun esimerkiksi Suomella.

Ennakkoon lohkon heikoimmat maat ovat Saksa ja Itävalta, joista Itävallalle on vaikea povata yhtäkään voittoa. Saksan kanssa saa olla puolestaan tarkkana, sillä joukkue on väläytellyt hyviä otteita kisojen alla. Kokoonpanossa on muutamia huippuyksilöitä, kuten Florian Elias, joka loisti nuorten kisoissa jo viime vuonna.

Ihannekokoonpano

Roby Järventie-Roni Hirvonen-Joakim Kemell
Juuso Mäenpää-Oliver Kapanen-Kasper Simontaival
Ville Koivunen-Samuel Helenius-Brad Lambert
Olli Nikupeteri-Joel Määttä-Kalle Väisänen
Sami Päivärinta

Eemil Viro-Topi Niemelä
Petteri Nurmi-Kasper Puutio
Aleksi Heimosalmi-Ruben Rafkin
Ville Ottavainen

Joel Blomqvist (Leevi Meriläinen)

Katsomossa: Roni Karvinen, Karri Aho, Juha Jatkola

Mistä näkyy Suomen matsit?

Kaikki Suomen ottelut ovat katsottavissa suorina lähetyksinä TV5-kanavalta sekä maksullisesti suoratoistopalvelusta discovery+:sta.

Nuorten Leijonien ottelut selostaa Oskari Saari.

Mikäli haluat tutustua Suomen otteluohjelmaan, niin se onnistuu täältä.