Suomi kaatoi Pekingin olympiakisojen miesten jääkiekkoturnauksen loppuottelussa Venäjän olympiaurheilijat maalein 2–1. Suomen nelosketju nousi jättimäiseen rooliin, kun Leijonien historian ensimmäinen olympiakulta varmistui.

Voittomaalin ottelussa iski ketjun keskushyökkääjä Hannes Björninen. Jokereihin täksi kaudeksi siirtynyt Pelicans-kasvatti ohjasi kulttipelaaja Marko Anttilan laukauksen sisään ottelun kolmannessa erässä.

Björninen merkkautti itselleen myös syöttöpisteen Ville Pokan tasoitusmaaliin. Ratkaisevien tehopisteiden lisäksi Suomen nimellistä nelosketjua johtanut Björninen oli Leijonille elintärkeä pelaaja myös pelin osa-alueilla, jotka harvemmin nousevat otsikoihin.

Björninen tunnetaan piinkovana aloittajana. Loppuottelussa nähtiin kaunista symboliikkaa nimenomaan aloitusympyrässä

Leijona-fanien verkkokalvoilla on palanut kuudentoista vuoden ajan kuva, jossa Saku Koivun maila katkeaa kohtalokkain seurauksin kolmannen erän ensimmäisessä aloituksessa olympiafinaalissa Ruotsia vastaan.

Nyt Björninen voitti kolmannen erän ensimmäisen aloituksen. Suomi aloitti kiekonhallintajakson, joka johti lopulta Björnisen voittomaaliin.

Eikä tarina aloitusympyrässä päättynyt vielä siihen. Björninen suorastaan söi kiekon viimeisessä aloituksessa keskiympyrässä, kun Venäjä haki tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla.

Björninen on joukkuepelaajan prototyyppi. Siksi juuri hän oli oikea mies ratkaisemaan historiallisen olympiakullan Leijonille.