Jokerit-visiitti ei jättänyt Vitali Menshikoville tarinaa, josta riittäisi kerrottavaa jälkipolville ainakaan ilon tai menestyksen takia. Pelaaja ehti edustamaan helsinkiläisiä vain kuudessa pelissä, kun Jokerit lähti KHL:stä Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Pelaaja muisteli dramaattista Jokerit-taivalta venäläisen Sport-Expressin haastattelussa.

Kun Jokerit painoi runkosarjassa läntisen konferenssin kakkoseksi, olisi se voinut menestyä myös pudotuspeleissä hyvin. Tämän allekirjoitti myös suomea muutaman sanan oppinut 32-vuotias pakki.

– Olimme saaneet kasaan hyvän joukkueen, jonka takia meillä oli erinomaiset mahdollisuudet kilpailla KHL:n mestaruudesta, Jokerien historian viides venäläispelaaja mietti.

Ilman olympiaedustusta jääneet Jokerien pelaajat olivat treenanneet ennen loppua keskenään pudotuspelejä varten. Sitten raaka totuus iski vasten kasvoja.

– GM Jari Kurri kutsui meidät koolle ja kertoi joukkueen keskeyttävän kauden. Väki vaipui apatiaan oikeastaan kyyneleet silmissä. Kukaan ei ajatellut sen olevan totta, vappuun asti Jokerien kirjoilla oleva pelaaja synkisteli.

Jokerien johto on kuulemma luvannut täyttää ”kaikki velvollisuudet”. Pelaaja oli saanut tarjouksia Jokerien vetäytymisen jälkeen suomalaisilta ja muilta eurooppalaisilta seuroilta, mutta Menshikov ajatteli nyt pysyvänsä lähellä perhettä.

Vaikka hän valitsi esimerkiksi Suomessa pelaamisen sijaan perheensä, ei pelaajalla ole Helsinkiä vastaan mitään – vaan päinvastoin.

– Ajattelin ensiksi Helsingin olevan tylsä kaupunki – mutta se oli vain ulkopuolelta tarkasteltu näkökulma. Katson nyt kaupunkia ja koko maata eri tavalla.

– Suomalaiset ovat hyvin oppineita ja moni jopa kolmikielinen. Suomalaiset auttavat kadulla, he ovat miellyttäviä. Tänne tullessa kaikki joukkueessa osoittivat minulle kiinnostuksensa kysellen kotiutumisestani ja perheeni kuulumisista. Tapasin ystävällisiä ihmisiä.