Suomessa järjestettävät jääkiekon MM-kilpailut pyörähtävät käyntiin tämän viikon perjantaina.

Tässä artikkelissa nostamme esiin turnauksen kolme suurinta voittajasuosikkia, joihin lukeutuu tälläkin kertaa Suomi, joka pelaa kaikki ottelunsa Tampereen upouudella Nokia Arenalla. Leijonat joutuu ennakkoon lohkossaan koville ainakin Tshekin, Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa.

Helsingissä pelattavassa lohkossa suurin voittajasuosikki on puolestaan Kanada, jonka kovimmat haastajat ovat Slovakia, Saksa ja Sveitsi.

Suomi

Leijonat lähtee MM-turnaukseen monien papereissa kaikista suurimpana voittajasuosikkina. Suomi on ollut viime vuosina MM-kisojen kestomenestyjä. Päävalmentaja Jukka Jalonen on luottanut menestysvuosinaan Euroopan sarjoissa pelaaviin pelaajiin ja lopullinen joukkue on lyöty aina ajoissa lukkoon. Kyseinen toimintamalli on tuonut kovia tuloksia, kuten sensaatiomaisen maailmanmestaruuden keväällä 2019.

Tällä kertaa Suomen valmennus toimii kuitenkin eri tavalla. Joukkueeseen odotellaan yhä vahvistuksia NHL:stä, eikä kaikkien pelaajien kisapasseja leimata ennen turnauksen alkua. Leijonat on myös hävinnyt MM-kisojen alla neljä viimeisintä otteluaan, mikä on herättänyt pieniä kysymysmerkkejä. Joukkueessa usko ei ole kuitenkaan horjunut, sillä pelaajat uskovat saavansa itsestään paljon enemmän irti, kun MM-kisat käynnistyvät.

Leijonat saa jälleen kerran jalkeille vahvan joukkueen, eikä kokoonpanossa ole selviä heikkoja kohtia. Neljä hyvää ja tasaista ketjua on iso vahvuus, sillä vaihdot pyörivät tiuhaan, eikä yksittäisille pelaajille tule liiallista kuormaa. Myös toisilleen entuudestaan tutut pelaajat ja sitä kautta hyvä joukkuehenki ovat aina olleet aina Suomen joukkueen vahvuuksia.

MM-kisoissa Leijonilla on kuitenkin iso kirous murrettavanaan, sillä kisaisännät eivät ole viime vuosina pahemmin juhlineet.

Tshekki

Tshekki on noussut yllättäen MM-kisojen mestarisuosikkien joukkoon. Tshekin kurssi kääntyi välittömästi, kun joukkueen päävalmentajaksi nimettiin Kari Jalonen. Suomalaisluotsin alaisuudessa Tshekki voitti kaksi viimeisintä EHT-turnausta aivan ansaitusti. Joukkue oli molemmissa turnauksissa erinomainen.

Jos Tshekin valmennusosasto on laitettu kuntoon, niin samaa voidaan sanoa myös pelaajistosta, sillä materiaaliltaan maa on yksi MM-kisojen kovimmista. NHL-osaamista on saatu haalittua niin hyökkäys-, puolustus- kuin maalivahtiosastollekin. Tolppien väli on ehkäpä koko kisojen laadukkain, sillä maalivahtikolmikon muodostavat Karel Vejmelka (Arizona Coyotes), Lukas Dostal (Anaheim Ducks) ja Marek Langhamer (Ilves).

Tshekki menee omasta lohkostaan helposti jatkoon, mutta lohkovoitto ei irtoa helpolla, sillä Suomella, Ruotsilla ja Yhdysvalloilla on tähän omat sanansa sanottavaan.

Kanada

Jääkiekon mahtimaata ei kannata koskaan jättää pois laskuista, kun mietitään maailmanmestaruutta. Kanada juhli viime keväänä MM-kultaa, eikä se olisi mikään yllätys, mikäli joukkue yltäisi samanlaiseen suoritukseen uudestaan.

Vaahterapaitojen joukkueessa on mukana 22 NHL-pelaajaa, joista kovimpia nimiä ovat muun muassa Mathew Barzal (New York Islanders), Pierre-Luc Dubois (Winnipeg Jets) ja Thomas Chabot (Ottawa Senators). Barzal ja Dubois olivat kuluneella kaudella noin 60 tehopisteen miehiä NHL:ssä, kun taas kahdeksan miljoonan dollarin vuosipalkkaa nauttiva Chabot veti oikein kelvollisen kauden Senatorsin takalinjoilla.

Kanadalla kysymysmerkkejä herättää joukkueen maalivahtiosasto. NHL:stä saapuvat Chris Driedger (Seattle Kraken) ja Logan Thompson (Vegas Golden Knights) eivät ole seurajoukkueissaan ykkösmaalivahteja. Matt Tomkins (Frölunda HC) on tietysti myös yksi vaihtoehto. Kanadalainen esitti vahvoja otteita olympialaisissa.

Kanadaa luotsaa näissä MM-kisoissa Claude Julien, jonka palkintokaapista löytyy jo Stanley Cup- ja World Cup -mestaruudet sekä olympiakulta. Maailmanmestaruus on sen sijaan ainakin vielä toistaiseksi saavuttamatta.