Suomi ja Ruotsi iskevät yhteen tänä iltana MM-kisojen alkusarjan ottelussa kello 20.20 alkaen. Vaikka ottelu on molemmille joukkueille vasta neljäs, saattaa panoksena hyvinkin olla lohkovoitto.

Ruotsi, tuo rakas länsinaapurimme. Se on tarjonnut suomalaiselle lätkäkansalle niin katkeria kuin riemastuttaviakin muistoja vuosien saatossa. MM-tasolla Suomi ja Ruotsi ovat kohdanneet toisensa 13 kertaa 2000-luvulla. Näistä Suomi on voittanut viisi ja Ruotsi seitsemän, kertaalleen on päädytty tasatulokseen.

Tämän illan ottelu on 2000-luvulla vasta toinen kerta, kun maat kohtaavat jo alkusarjassa. Viimeksi joukkueet pelasivat samassa alkulohkossa keväällä 2005. Tuolloin Ruotsi oli parempi 5-1-numeroin.

Listasimme kolme unohtumatonta kohtaamista maiden välillä.

Puolivälierä 2019

”Löikö Mörkö sisään?”Antero Mertaranta

Leijonat ja Tre Kronor kohtasivat toisensa MM-jäillä viimeksi keväällä 2019. Suomi sai otteluun unelma-alun, kun maaliverkko heilui jo ensimmäisen peliminuutin jälkeen. Ruotsi tuli kuitenkin tasoihin alle kahdessa minuutissa ylivoimamaalillaan.

Keltapaitainen joukkue johti ottelua parhaimmillaan 1-3, mutta Suomi nousi lopulta tasoihin Marko Anttilan maalilla. Tämän maalin myötä syntyi valtava hittilausahdus ”Löikö Mörkö sisään?” Ratkaisun jatkoajalla iski Sakari Manninen, joka keräsi ottelussa tehot 1+3. Tämän kevään joukkueesta tuttu Harri Pesonenkin sai tililleen kaksi syöttöpistettä.

Suomi juhli turnauksen päätteeksi historiansa kolmatta miesten maailmanmestaruuttaan.

MM-finaali 2011

”Tämä on valtaisaa ryöpytystä! Tämä on isku! Se ei ole isku vyön alle, se on isku maaliin!”Antero Mertaranta

Suomi ja Ruotsi ovat kohdanneet toisensa MM-loppuotteluissa neljästi, joista yksi ikimuistoisimpia kertoja oli kevään 2011 kylvetys. Ruotsi karkasi ottelun puolivälissä 1-0-johtoon, mutta Suomen valtaisa kolmas erä oli liikaa kolmen kruunun miehistölle ja Leijonat juhlivat illan päätteeksi historiansa toista miesten maailmanmestaruutta peräti 1-6-lukemin.

Kisat muistetaan myös Mikael Granlundin ilmaveivimaalista.

Puolivälierä 2003

”Arvatkaapa lipuuko kiekko maaliin?”Antero Mertaranta

Suomi isännöi vuoden 2003 MM-kisoja ja kohtasi Ruotsin surullisen kuuluisassa puolivälieräottelussa.

Sinikeltaiset menivät ottelun alussa 1-0-johtoon, mutta Suomi tuli pian tasoihin ja karkasi peräti 1-5-johtoon. Ruotsi kampesi kuitenkin kolmannessa erässä vielä tasoihin ja lopulta viisi minuuttia ennen loppua ohi. Suomen kotikisat päättyivät raskaaseen pettymykseen.

Maalikoosteen ottelusta voi käydä katsomassa tästä.