Jääkiekkoselostajan työ MM-kisoissa on muutakin kuin äänihuulten kuivumista ja turpoamista. Valmistelut jokaista ottelua varten on tehtävä huolella. C Moren tutut kiekkoselostajat avasivat Leijonat.comille mitä heidän MM-kisarupeamaansa kuuluu.

Jani Alkio, Teppo Laaksonen ja Aleksis Ärje ovat tulleet kiekkoväelle tutuiksi otteluiden tulkitsijoina. He ovat työskennelleet C Morella myös meneillään olevissa MM-kisoissa.

64 ottelua kahteen ja puoleen viikkoon. Otteluiden tahti on tiuha, mutta yksin ei kenenkään tarvitse koko kisoja selostaa. Alkion, Laaksosen ja Ärjen lisäksi selostustiimiin kuuluu kolme muuta selostajaa. Tästä huolimatta Alkion ja Laaksosen harteille on kasautunut lähes puolet kisojen otteluista.

Valmistautuminen on intensiivinen projekti

Kaikki alkaa tietenkin kisoihin valmistautumisesta. Kylmiltään ei voi työpisteelle mennä, koska kaikkiin pelaajiin täytyy olla jokseenkin tutustunut ennen kuin kiekko putoaa jäähän. Tämä tietää hurjaa määrää työtä kun jäällä luistelee yli 300 pelaajaa.

– MM-kisaurakkaan valmistautuminen on melkoisen intensiivinen projekti, kun joukkueiden rosterit julkistetaan noin viikko ennen kisoja ja heti kun niitä on saatavilla, alkaa jokaisen joukkueen läpikäyminen, Alkio kertoo omasta valmistautumisestaan.

Työaikaa joukkueiden läpikäymiseen Liiga-äänenäkin tutuksi tulleella selostajalle kuluu 4-5 tuntia per joukkue.

Laaksonen tarkentaa, että valmistautuminen alkaa jo hieman aiemmin, kun joukkueista kerätään materiaalia, historiaa sekä yleistä tietoa maan jääkiekkoilusta.

Aleksis Ärje perustaa selostamisensa kovaan työntekoon sekä aitoon intohimoon. Kuva: Aleksis Ärjen arkisto

Ralli- ja pesäpalloäänenäkin tuttu Ärje kertoo oman valmistautumisensa juontuvan osittain jo nuoruusvuosiltaan, jonka aikana hän on kerännyt talteen erilaisia tilastoja.

– Osa valmistautumisestani on sitäkin, että olen seurannut MM-kisoja 1990-luvulta asti. Toisekseen minulla on tietokoneella tietopankissa vuosien varsilla kertynyt jo valmiiksi tietoa useista pelaajista. Viimeistelin tietopankin tiedot ennen kisojen alkua, mikä sekin toki haukkasi runsaasti aikaa, sillä jokainen pelaaja kentällä on tunnettava. Vain murto-osa valmistelluista taustatiedoista päätyy lähetykseen, Ärje avaa.

Viimeiset valmistelut ennen ottelua

Työvuoroon valmistautuminen noudattelee samanlaista kaavaa kaikilla selostajilla. Hallille saavutaan 2-3 tuntia ennen oman vuoron alkamista, ja tuntia ennen ottelua käydään läpi joukkueiden kokoonpanot.

– Seuraan Twitterissä läpi päivän eri joukkueita ja eri maiden toimittajia, sitä kautta pysyy parhaiten kärryillä jos tapahtuu jotakin, Laaksonen kertoo.

– Yleensä en jätä itse pelipäivälle juurikaan paperitöitä. Aamupäivän aikana katson yleensä lohkotilanteen läpi ja teen tavallaan itsellenikin selväksi, että mistä juuri tässä päivän pelissä pelataan, kahdeksannen MM-turnauksen parissa työskentelevä selostaja jatkaa.

Selostustyö vaatii paljon esivalmisteluja. Kuva: Miska Miettinen

Alkio puolestaan kertoo turvautuvansa kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n tarjoamiin otteluennakoihin.

– Niistä on kyllä suuri apu ja sieltä saa suurimman osan tarvittavasta tiedosta poimittua.

Selostustyö on noin kahden ja puolen tunnin mittainen melko intensiivinenkin rupeama, joten äänen täytyy olla kunnossa. Muusikkonakin toimiva raspikurkkuinen Alkio kertoo olevansa huono suorittamaan minkäänlaista äänenavausta, mutta luottaa kokemuksen tuomiin etuihin.

– Onneksi ääni on vuosien varrella muokkautunut suhteellisen vahvaksi, joten se kestää kyllä hyvin myös tiiviin MM-kisaurakankin.

Hyvä niin, sillä selostuksia miehelle kertyy viisitoista, ja joinain päivinä kahdenkin ottelun verran.

Ärje puolestaan paljastaa oman erikoisuutensa piilevän hengitysharjoituslaitteessa.

– Oma spesiaalijuttuni valmistautumisessa on WellO2-laitteella höyryhengittäminen ennen jokaista lätkäpeliä. Siitä tavasta en enää tingi, vaikka se vaatii viitseliäisyyttä ja aikaa toistaa ennen joka peliä, Ärje kertoo.

– Laite kostuttaa äänihuulet ja sen jälkeen tuntuu, että ääni kestää mitä vain. Monesti halleilla herättää hilpeyttä, jos joku näkee minut höyryhengittämässä. Tulee kysymyksiä, mitä rohtoja hengittelen, 17-vuotiaana selostustyönsä aloittanut Ärje jatkaa.

Työpäivän pituudeksi selostajilla tulee normaalisti 7-8 tuntia mukaan laskettuna kaikki seurannat ja työmatkat. Joidenkin päivien pituus nousee peräti 11 tuntiin kun selostettavana on kaksi ottelua. Kun viimeinenkin ottelu on saatu tulkittua, on aika lähteä kotiin ja valmistautua seuraavaan päivään.

– Omalta osaltani työvuoro päättyy heti ottelun jälkeen ja pääsen lähtemään melko nopeasti tarvittaessa kotiin. Jos on studiopeli, odotan studiotiimiä ja vaihdetaan ajatukset vielä matsin jälkeen. Monesti teen sitten vielä illalla kotona jotain pieniä valmisteluita seuraavaa päivää varten, Alkio paljastaa.

Tapahtumat välitetään tunteella

Suurempia tavoitteita urilleen ei selostajakolmikko kerro olevan, mutta jatkumoa jokainen haluaa uralleen. Sekä tietysti katsojan palvelemista parhaalla mahdollisella tavalla.

– Parasta selostajana on tietenkin että pääsee välittämään suorana otteluiden tapahtumia juuri sillä hetkellä kun asiat tapahtuvat, Laaksonen iloitsee.

– Katsojalle joku hetki telkkarin parissa voi olla arjen kiireiden keskellä jopa viikon paras hetki. Selostajan pitää suhtautua kunnioituksella siihen, että katsoja käyttää vapaa-aikaansa viihtyäkseen lähetyksen parissa, Ärje vielä tarkentaa.

Teppo Laaksonen selostaa tänä keväänä MM-kisoja ensimmäistä kertaa paikan päältä. Kuva: Miska Miettinen

Selostajan työ on Suomessa lähes myyttisessä asemassa ja jokaisesta ottelun tulkitsijasta ollaan jotain mieltä. Mielipiteet ovat välillä jopa raadollisia, mutta sekaan mahtuu myös ilahduttavia palautteita.

– Olen aikoinaan saanut sellaisenkin palautteen, että erään vanhemman naisen yksi viimeisimmistä toiveista oli saada radio sairaalaan, jotta hän pystyi kuuntelemaan selostukseni pesäpallo-ottelusta. Oli mykistävää kuulla, että yksittäinen selostus voi olla noinkin merkityksellinen, Ärje muistelee.

Antero Mertaranta on tulkinnut Leijonien otteita jo vuodesta 1995 lähtien, ja tunkua hänen paikalleen varmasti on. Moni katsoja haluaisi kuulla Liigassa ihastuttaneen Alkion seuraavana leijonaäänenä, mutta suosikkiselostaja ei itse tätä paikkaa lähde vielä ainakaan Mertsiltä viemään.

– Suomen otteluiden selostaminen on tietenkin iso pesti ja omanlaisensa kunniatehtävä, mutta en ole koskaan itse ajatellut, että esimerkiksi se olisi jotenkin se suurin tavoite uralla.

– Viihdyn erinomaisesti MTV:n kiekkotiimissä ja toivon, että saan ainakin tulevat kaudet jatkaa isossa roolissa Liigaselostajana, Alkio päättää.

Niko Virolainen
Twitter: @orpmi