Suomi, tuo maailman rankingin ykkönen pelaa jälleen MM-kisojen kirkkaimmasta mitalista.

Neljä loppuottelupaikkaa neljässä vuodessa. Maailmanmestaruus ja olympiakulta viime vuosilta. Lukemat ovat poikkeuksellisia, mutta oikeutettuja.

Viimeisin tappio Leijonille on tullut varsinaisella peliajalla peräti 1004 päivää sitten. Silloin elettiin toukokuuta 2019.

Suomi oli pelannut ennen eilistä välieräänsä 20 peräkkäistä ottelua päästämättä kahta maalia enempää 60 minuutin aikana. Se on ollut mahdollista tiiviin viisikkopelaamisen ansiosta, jonka puolestaan on mahdollistanut kaikkien leijonien takaraivoon iskostettu pelitapa. Kaikki jäällä tietävät miten pelata ja missä vaiheessa ottelua.

Siitä kertoo myös joukkueen alivoimapelaaminen tässä turnauksessa, mikä on ollut sata prosenttista.

****

Suomen pelaamisesta paistaa taktinen osaaminen, kurinalaisuus sekä itseluottamus. Kaikki luottavat pelitapaan, ja että homma hoituu lopussa.

Leijonat pelaa sitä mitä ”peli pyytää”. Rytmitykset tapahtuvat pelin virtauksien mukaan. Välillä joukkue puolustaa aggressiivisesti, käyden kiinni ja välillä vetäytyen. Toisinaan taas koko viisikko rynnistää hyökätessä pystyyn. Silmiin pistävää on myös joukkojen kerääminen kasaan, kun vauhtia otetaan alhaalta. Tällöin on tapana pitää kiekkoa oman maalin takana turvassa.

****

Kauas on tultu niistä ajoista, kun suomalainen piirsi luistimen jäljet jäähän kommentoituaan lehdistölle ”tehdään parhaamme ja katsotaan mihin se riittää.

Ne ajat ovat menneitä, kun tavoitteeksi voitiin asettaa mitalipelit – ja pronssista riipustakin voitiin pitää onnistuneiden kisojen merkkinä.

Nykypäivänä Leijonat ei lähde mihinkään arvokisoihin tavoittelemaan muuta kuin kultaa. Eikä pidäkään. Kirkkaimpia tähtiä on jäänyt ulos kisakoneesta, koska he eivät usko mitään olevan voitettavissa. Vain kulta kelpaa, kaikki muu kielii epäonnistuneesta matkasta ja projektista.

Viime vuosina olemme saaneet kuitenkin huomata, ettei Suomi kaipaa kisoihin sitä nimekkäintä joukkuetta. Tärkeintä on ollut tiivis, omaa peliään pelaava, ja leijonalogolle töitä tekevä miehistö. Kyse on jokaisen yksilön valmistamisesta pelaamaan viisikkotasolla systeemin mukaan. Myös tällä kertaa ja tänään. Siinä Suomi on maailman paras.

Kiekkomaailman nurkkapöydissä voi alkaa kuiskimaan Suomen dynastiasta.

On aika MM-finaalin. Jälleen.

Niko Virolainen
Twitter: @orpmi

Liity tästä mukaan Suomen suurimpaan kiekkoaiheiseen Facebook-ryhmään Jääkiekon olohuoneeseen!