Topi Nättinen lopetti Liiga-uransa keväällä 2021 vain 27-vuotiaana. Arki on kuitenkin ollut vaikeaa urheilu-uran lopettamisen jälkeen.

Joulukuussa 2021 alkoivat oudot oireet. Ensin puutuivat Nättisen sormet. Myöhemmin ongelmia alkoi olla puhumisenkin kanssa. Joulun aikoihin Nättisen kasvojen toinen puoli roikkui, eikä hän pystynyt hymyilemään. Silloin Nättinen soitti ambulanssin ja hänet vietiin sairaalaan tutkimuksiin.

Diagnoosi oli pysäyttävä.

– Sinulla on kaksi aivoinfarktia, Nättinen kertoo Ylelle.

Aivoinfarktien syyt olivat mysteeri.

– Olenko riskyhmää? En. Onko perussairauksia? Ei. Perinnöllisiä sairauksia? Ei. Poltatko? En. Juotko? En. Olinko sairastanut koronan? En ollut. Eikä tapahtunut liittynyt mitenkään koronarokotteisiinkaan. Se kävi nopeasti selväksi, Nättinen sanoo.

Toipuminen sairaalassa vei lopulta koko loppuvuoden.

– Siellä alkoi hurja väsymys. Päätä särki ihan helvetisti, jos vähänkään jutteli ihmisten kanssa tai kävi vessassa. Söin ja nukuin, en tehnyt mitään muuta, Nättinen kertoo.

Nättisellä on selvä syy, miksi hän haluaa kertoa kokemuksistaan.

– Haluan puhua tästä kaikesta, jotta me uskaltaisimme yhä enemmän kohdata itsemme, omat vaikeutemme, antaisimme luvan surra, kun sellaiselle on tarvetta. Myös surulle ja kriiseille pitää antaa elämässä aikaa, Nättinen sanoo.

– Ei tarvitse tietenkään koko maailmalle kailottaa ongelmiaan, mutta ei saa padota vaikeuksia. Niiden pitää antaa tulla, jotta ne voi käsitellä. Tunteiden ja tuntemusten eteen ei saa rakentaa muuria.