Ennen valmennusuraansa itsekin pelaajana toiminut Tomek Valtonen varattiin NHL:ään kesällä 1998. Detroit Red Wings nappasi hänet 2. kierroksella numerolla 56.

Niinkin korkea varaus oli Valtoselle itselleen suuri yllätys. Tuolloin ennustettiin, että Valtonen varattaisiin tilaisuuden loppupuolella eli kuudennen ja kahdeksannen kierroksen välillä. Hyökkääjän agentit Petteri Lehto sekä Larry Kelly arvioivat, että kaiken mennessä nappiin Valtonen voitaisiin varata neljännellä kierroksella.

– Se tuli niin puskista kuin olla ja voi. Eihän me ikinä arvattu, että se tulee jo toisella kierroksella ja vielä Detroitiin. Kai minulla oli niin hyvät agentit siihen aikaan. Heillä oli hyvät kontaktit NHL-seuroihin – ja Petterillä on vieläkin, Valtonen kommentoi Ilta-Sanomien haastattelussa.

Lopulta Valtonen pelasi urallaan vain yhden kauden Pohjois-Amerikassa. Se sujui OHL:ssä Plymouth Whalersin riveissä kaudella 1998-99. Kyseinen kausi oli Valtosen osalta hyvin rikkonainen. Hän pelasi lopulta 43 runkosarjaottelua tehopistein 8+16=24 ja seitsemän pudotuspeliä pistein 1+0.

– Olivat ne Detroitin tyypitkin pettyneitä, etten pystynyt pelaamaan parempaa kautta, Valtonen sanoi.

Myöhemmin Valtonen on tarkastellut kriittisesti noita aikoja. Hän latasi karun näkemyksen itsestään IS:lle.

– Minua ei olisi ikinä pitänyt varata niin korkealla NHL:ään. Olen huonoin kakkoskierroksen varaus kautta aikojen!

OHL-kauden jälkeen Valtonen palasi takaisin Suomeen pelaamaan. Hän pelasi Jokereissa aina uransa loppuun saakka. Valtonen joutui lyömään hokkarit naulaan 29-vuotiaana kauden 2008-09 jälkeen olkapäävamman vuoksi.

Nykyään 42-vuotias Valtonen toimii valmentajana. Hänet on nähty valmennusuransa aikana muun muassa Jokerien apuvalmentajana sekä Sportin päävalmentajana. Ulkomailla hän on valmentanut Slovakiassa, Ruotsissa, Saksassa sekä Puolassa.