Legendaarisen suomalaisvalmentaja Petri Matikaisen poika Juhani Matikainen valmentaa toista kauttaan Ruotsissa ja sen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla HockeyEttanissa.

32-vuotiaan luotsin joukkue Kiruna AIF on ollut suurissa vaikeuksissa läpi syksyn. Joukkue on HockeyEttanin lohkossaan viimeisenä, kun se on hävinnyt kaikki kauden kymmenen matsia – ja vieläpä varsinaisella peliajalla.

Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi, että Matikainen on vetänyt kaneja hatusta varsin poikkeuksellisella tavalla yrittääkseen herättää joukkuetta.

Matikaisen Kiruna AIF kohtasi aiemmin syksyllä liki täysnimikaimansa, Kirunan.

– Ennen ottelua menimme jäätreeneihin ilman mailoja. En pelkää kokeilla erilaisia juttuja. Emme voi jatkaa samaa rataa joka päivä.

Pisteettömän joukkueen tuska jatkui viikonloppuna, kun Piteå oli sunnuntaina parempi murskalukemin 6-2. Matikainen oli päättänyt vaihtaa maalivahtia jokaisen takaiskun jälkeen, kertomatta tätä etukäteen pelaajille.

Ensimmäinen takaisku tuli reilun kolmen minuutin jälkeen, joten 21-vuotias molari Hugo Engsund sai astua uunista sivuun. Aleksanteri Heiskanen tuli pois toisen maalin jälkeen, ja niin edelleen.

Viidennen takaiskun jälkeen rumba loppui.

– Ottelun aloittanut Hugo oli todella järkyttynyt. Hän ihmetteli, että mitä tapahtui ja miksi vaihdoin hänet. Selitin hänelle penkillä, että hän menee takaisin, jos päästämme toisen maalin, Matikainen selvitti ruotsalaismedialle.

– Teen kaikkeni saadakseni pelaajani reagoimaan. Heiskanen sanoi, ettei mene enää maalivahdiksi (viidennen maalin jälkeen) ja minä kunnioitin sitä.

Matikainen kuulemma halusi näyttää, että sillä on seurauksia, jos joukkue ei takakarvaa tai blokkaa.

– Tein siksi, mitä tein. Tämä oli äärimmäinen ja ensimmäinnen kerta, kun toimin näin. Ehkä tämä sai tuntemaan pelaajien olon kurjaksi, jonka kautta halusin saada heidät tekemään enemmän.

Kieltämättä ihan nerokkaan kuuloista käänteislogiikkaa.