TURKU. Jääkiekkopuolustaja Santeri Alatalo on pelannut viikonloppuna tutuissa maisemissa, kun Tampereelta kotoisin oleva pakki on edustanut uutta kotimaataan Sveitsiä kahdessa Karjala-turnauksen Euro Hockey Tourin ottelussa Turussa.

Torstaina käkikellomaa kaatoi Leijonat voittomaalikisassa 3-2, lauantaina Ruotsi voitti Sveitsin jatkoajalla samoin lukemin.

Kun ottelua seurasi pikkuisen alle tuhat henkilöä – tarkalleen ottaen 993 silmäparia – mahtavat vääräleuat saada taas aihetta ”EHT-ivaan”.

– Sveitsin joukkueelle tämä on iso juttu. Sitä odotettiin pitkään, että näitä pelejä pääsisi pelaamaan. Pelasimme ennen aina Saksan-turnauksessa, missä pelasivat Saksa, Slovakia ja Venäjän B-jengi. Se on ihan eritasoinen turnaus, suomalaistaustainen pakki alleviivaa suomeksi.

– Meidän joukkueelle tämä on iso juttu, kun pääsee mittaamaan tasoa. Kaikki olivat innoissaan tulossa tänne. Sen mitä suomalaisten kanssa olen jutellut, niin siellä on sama juttu. Täällä annetaan isoja näyttöjä keväälle.

Karjala-turnauksen jälkeen Sveitsin muut tapahtumat ennen MM-kisoja ovat muut EHT-turnaukset ja MM-leiri.

– Tästä se (MM-kisamatka) alkaa. Äijiä vaihdellaan, mutta Sveitsissä on massaa Suomea vähemmän.

– Se on ainoa harmi, ettei yleisö ole löytänyt tänne. Toivotaan, että nyt viikonloppuna löytäisi, niin saisimme hyvän fiiliksen tänne. Lupasin pojille, että mökki olisi voinut olla täynnä torstaina.

Torstailla Alatalo viittaa turnauksen avanneeseen Suomi-peliin.

– Oli kyllä erikoista – ja se oli spesiaalia, kun ennen peliä soivat Suomen ja Sveitsin hymnit, Alatalo hymyilee.

Lauantaina Tre Kronor hallitsi etenkin ensimmäistä varttia selvästi, mutta sitten Sveitsi petrasi.

– Joo, ihan hyvin sanottu. Toiseen erään petrasimme, viimeisessä erässä oli odottelua. Oli aika tiukkaa vääntöä, Ruotsi oli ehkä tuon verran parempi, että ansaitsi lisäpisteen. Oli tiukkaa vääntöä – Ruotsi on nopea ja taitava porukka, joka pelaa aktiivista karvauspeliä.

Alatalo hankki joukkueelleen ylivoiman ja syötti 1-1-maalin. Entä mitäpä muuta päiväpeli sisälsi?

– Tein maalinkin, mutta se meni omiin! Olkapäästä, viimeksi kesällä Suomessa ollut pakki veistelee.

– Mutta ihan ookoo, aina voi petrata. Kokonaisuudessa ihan jees. Kahdella ylivoimalla yksi maali, joten siihen voi olla tyytyväinen.

Sveitsin ja Suomen passin pakki pelaa toista kautta NL-joukkue Luganossa. Sen apukapteeni on iskenyt 19 pelissä tehot 2+6. Lugano on maan pääsarjassa kolmanneksi viimeisenä.

– Mun diiliä on jäljellä pari vuotta. Nyt on ollut vähän vaikeampaa jengin kanssa, koko valmennusjohto lähti kuukausi sitten. Nyt on petrattu, peli on parantunut. Meillä on hyvä joukkue.

– Maajoukkuetapahtumista saa aina buustia, pelaaja hymyilee.