HELSINKI. Kun esimerkiksi Lukon Anrei Hakulinen ja Tapparan Waltteri Merelä loukkaantuivat aiemmin syksyllä Turun Karjala-turnauksessa, kyseenalaisti suuri yleisö EHT-turnausten merkityksen. Ensiksi mainittu hyökkääjä johti tuolloin Liigan pistepörssiä, ja hän oli vetänyt läpi syksyn tulikuumana.

Suomen miesten maajoukkueen luotsi Jukka Jalonen otti asiaan kantaa maanantaina maajoukkueiden julkistustilaisuudessa Helsingissä.

– Pelaajat haluavat pelata maajoukkueessa, myös Euro Hockey Tourilla. Jos he eivät haluaisi pelata, olisi näitä pelejä turhaa pelata. Kieltäytymisiä ei käytännössä ole.

– Totta kai se on huono puoli, että kun lähtee pelaamaan, voi siinä loukkaantua, luotsi veisteli.

– Mutta ei pelaaja tätä niin ajattele. Pelaajalle, ja varsinkin tälle itselle on harmi, että voi loukkaantua.

EHT-turnauksia on pelattu kauden mittaan perinteisesti niin, että kiertue alkaa isänpäiväviikonloppuna Suomesta ja huipentuu kevättalven korville. Talven mittaan ohjelmassa on ollut neljä turnausta.

– Olisimme keväällä aika oppipoikia, jos EHT:tä ei olisi. Se on Euroopan kärkimaiden etu, että pääsemme harjoittelemaan, ja pelaamaan kovia pelejä yhdessä. Pelaajat oppivat selviytymään kovissa peleissä.

– Emme me olisi menestyneet näin hyvin, jos emme pääsisi pelaamaan EHT:tä. Se on ihan selvä.

Leijonat voitti viime kaudella sekä olympia- että MM-kultaa. Keväällä 2021 tuli MM-hopeaa, ja sitä aiemmissa MM-kisoissa vuonna 2019 kultaa.

Toki kiertueella on se huono puoli, että esimerkiksi ensi viikon Sveitsin-turnaus pelataan päällekkäin Liigan kanssa.

– Ei ole reilua aina kaikkia kohtaan, jostain seurasta saattaa olla kolme pelaajaa. Se on vähän surullinen homma, mutta ei me voida esimerkiksi valita sellaisia pelaajia, jotka eivät paikkoja ansaitse.

Suomi pelaa ensi viikon turnauksessa oheisella joukkueella. Leijonat avaa turnauksen torstaina Tampereella, sen jälkeen kaksi seuraavaa matsia pelataan Fribourgissa. Tulokkaita on kuusi, ja näistä Liigasta on viisi. Topi Niemelä on parikymppinen, muut tulokkaat ovat 25-27 vuoden nurkilla.

– Kertoo siitä, että myöhemminkin voi kehittyä ja päästä Leijoniin ja arvokisoihin.

– Saamme todella hyvän joukkueen, Suomessa tehdään seuratasolla erittäin hyvää työtä.