Jääkiekon MM-kisat käynnistyvät perjantaina 12. toukokuuta. Leijonat.com nostaa tässä artikkelissa esiin kolme turnauksen suurinta ennakkosuosikkia.

MM-kisoihin lähdetään herkullisista asetelmista. Viime keväänä kotiyleisön edessä maailmanmestaruutta juhli Leijonat. Kanada kaatui tuolloin jatkoajalla, kun Sakari Manninen onnistui maalinteossa.

Tänä keväänä Suomi pyrkii uusimaan temppunsa. Helpolla se ei kuitenkaan tapahdu, sillä ainakin Ruotsi ja Tshekki tulevat tarjoamaan kovan haasteen.

Suomi

Suomi on näyttänyt viime vuosina olevansa MM-kisojen jättiläinen. Päävalmentaja Jukka Jalonen on saanut revittyä joukkueestaan aina kaiken irti, vaikka materiaali ei ole ollut yleensä turnauksen paras. Jalonen on myös todistanut jo useampaan otteeseen, että hän on poikkeuksellisen hyvä rakentamaan toimivan kokonaisuuden yhden turnauksen ajaksi.

Jos jonain vuosina materiaali olisi voinut olla parempi, niin tänä keväänä Leijonien mestaruus ei jää ainakaan laadusta kiinni. Joukkueessa on monia Euroopan sarjojen huippunimiä, joilla on takanaan menestyksekäs seurajoukkuekausi. NHL:stä haaviin on tarttunut muutamia täsmävahvistuksia, kuten Mikko Rantanen. Colorado Avalanchen hyökkääjä saapuu Leijonat-paitaan elämänsä kunnossa. Runkosarjassa suomalainen takoi uskomattomat 105 tehopistettä. Rantanen on koko turnauksen nimekkäin pelaaja, joka voi olla tiukassa paikassa käänteen tekevä pelaaja.

Leijonien joukkue on rakennettu jälleen kerran valmentajan näköiseksi. Joukkue puolustaa tiivisti ja tarkasti, eikä virheitä tule liikaa. Hyökkäyspäässä kovimmassa tulosvastuussa ovat ykkösketjun Teemu Hartikainen, Sakari Manninen ja Mikko Rantanen, mutta vaarallisuutta löytyy myös muista ketjuista, joten onnistumisia voidaan odottaa laajalla rintamalla.

Iso osa pelaajista on toisilleen jo entuudestaan tuttuja, mikä on helpottanut uusien pelaajien sopeutumista. Suomen peli tuskin on aivan valmista heti ensimmäisissä peleissä, mutta heikkoihin esityksiin ei ole varaa, sillä alkuohjelma on kova (Yhdysvallat, Saksa ja Ruotsi).

Odotettavissa on, että Leijonien joukkue hioutuu turnauksen edetessä koko ajan paremmaksi. Mikäli näin käy, niin joukkuetta voi olla vaikea pysäyttää.

Ruotsi

Ruotsi ei saanut näihin MM-kisoihin jalkeille niin kovaa joukkuetta kuin monena muuna keväänä, mutta siitäkin huolimatta laatua kyllä riittää, eikä joukkueesta löydy paperilta pahemmin heikkoja kohtia.

Tre Kronorin mielenkiintoisimpia nimiä ovat muun muassa Lucas Raymond, Rasmus Sandin ja Henrik Tömmernes, jotka pelaavat joukkueessa isossa roolissa. Vasta 21-vuotias Raymond on pelannut jo kaksi kokonaista kautta Detroit Red Wingsin miehistössä. Nuorelta hyökkääjältä odotetaan kovia tehoja tässä turnauksessa.

Ruotsin maalilla ykkösenä toiminee Minnesota Wild -lupaus Jesper Wallstedt, joka on pienoinen kysymysmerkki MM-jäillä. Lars Johansson ja Jacob Johansson ovat kuitenkin hyviä kirittäjiä.

MM-kisoissa Ruotsi pelaa samassa lohkossa Suomen kanssa. Molemmat himoitsevat lohkovoittoa, sillä se voi tuoda ennakkoon selvästi heikomman vastustajan vastaan puolivälierissä. Suomi ja Ruotsi ottavat toisistaan mittaa maanantai-iltana 15. toukokuuta.

Tshekki

Päävalmentaja Kari Jalonen palautti Tshekin viime keväänä mitalikantaan, kun joukkueen turnaus päättyi pronssiottelun voittoon. Tänä keväänä joukkue himoitsee entistä enemmän.

Tshekin kokoonpano ei ole paras mahdollinen, sillä muun muassa Boston Bruinsin supertähti David Pastrnak ei ole tällä kertaa käytettävissä. Viime vuonna hän oli joukkueelle valtava vahvistus. Siitäkin huolimatta hyökkäyspäässä riittää kyllä tulivoimaa muun muassa Roman Cervenkan, Dominik Kubalikin ja Filip Chytilin myötä.

Puolustuksessa ei ole suuria tähtiä, mutta alakerta ei ole missään nimessä heikko. Kiinnostavin tilanne on maalivahtiosastolla, sillä tässä vaiheessa ei ole selvää, että toimiiko Karel Vejmelka vai Simon Hrubec ykkösenä. Myöskään Marek Langhamer ei olisi huono vaihtoehto, mutta entinen Ilves-vahti toimii lähtökohtaisesti kolmosmaalivahtina.

Tshekki pelaa alkulohko-ottelunsa Riiassa, jossa se taistelee lohkovoitosta ennakkoon Sveitsin ja Kanadan kanssa. Jalosen joukkue on kuitenkin ennakkoon lohkon suurin suosikki, sillä hyvän materiaalin lisäksi myös valmistautumiseen panostettu. Viime aikaiset otteet ovat olleet lupaavia.

Löydät MM-kisojen lohkot, otteluohjelman ja tietoa lipunmyynnistä täältä.