Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtajana 27 vuotta toiminut sveitsiläinen hammaslääkäri Rene Fasel, 73, tekee paluun jääkiekon pariin.

KHL:n presidentti Aleksei Morozov kertoi torstaina venäläiselle Ria Novosti -lehdelle, että Fasel on nimetty KHL:n tuomarikomitean uudeksi johtajaksi.

– Tuomarikomiteaa johtaa jatkossa Rene Fasel. Hän lupasi tulla auttamaan meitä. Hän on kiinnostunut uudesta tehtävästään. Hän on käynyt katsomassa KHL-pelejä, joten hän tiedostaa otteluidemme ja pelaajiemme laadukkuuden. Hän ymmärtää, että tuomaritoimintamme on maailman parhaimmistoa, Morozov sanoi Ria Novostille.

Fasel jätti IIHF:n johtotehtävät vuonna 2021 ja on siitä lähtien elänyt hiljaiseloa jääkiekon suhteen. Venäjän presidentin Vladimir Putinin hyvänä ystävänä tunnettu sveitsiläinen sai viime helmikuussa Venäjän kansalaisuuden.

Iltalehti uutisoi tällä viikolla venäläissivusto Interfaxin tietoihin perustuen, että Fasel on aloittanut vastikään Venäjällä omenabisneksen. Entisestä IIHF-pomosta tuli tämän vuoden alussa Alma Holding Llc:n suurin osakas 54 prosentin osuudellaan. Omenatuotantoyhtiöstä loppuosuuden omistaa Venäjän rikkaimpiin ihmisiin lukeutuvan oligarkin Gennadi Timtshenkon Volga Group Agro. Iltalehden mukaan osuuden myöntäminen Faselille voi hyvinkin olla venäläisten kiitoslahja vuosia jatkuneesta yhteistyöstä.

Euroopan kiekkopiireissä Faselin maine alkaa olla Venäjä-kytkösten myötä rapistunut, eikä hän ole enää tervetullut IIHF:n alaisiin tapahtumiin. Fasel yritti keväänä 2022 tulla katsomaan Tampereelle MM-kisoja, mutta Suomen Jääkiekkoliiton entisen puheenjohtajan Kalervo Kummolan mukaan sveitsiläisen aikeet oli tyrmätty nopeasti turvamiehillä uhaten.