PRAHA. MM-kisoissa Suomi vastaan Tanska. Suomella ei merkittävästi NHL-apuja, mutta ei niitä ole Tanskallakaan.

Normaalisti tällainen ottelu kisojen kuudentena pelinä olisi Suomelle pieni välipala ennen puolivälieriä. Sellainen peli, josta olisi kiva saada hyvä tulos, ja josta joka tapauksessa voitto olisi todennäköisin lopputulema.

Ei tällä kertaa. Leijonat sai heti pelin alkuun pari ylivoimaa, mutta alku ei siltikään ollut samanlaista pyörremyrskyä kuin pari päivää aiemmin Kanadaa vastaan.

Kiekko poltti lavassa, hyökkäyksiin lähdöt olivat viisikkotasolla vähän sinnepäin eikä uskallettu. Ei uskallettu voittaa.

Puljullakin kipsaa

Jesse Puljujärvi on pelannut erinomaiset kisat, mutta hänkin oli Tanskaa vastaan heikohko. Symboloiva hetki oli Puljujärven läpiajo, joka päättyi Tanskan maalivahdin suojuksiin. Näytti siltä, ettei Pulju missään vaiheessa läpiajoa osannut päättää, mitä hän yrittää tehdä. Lopulta ei tehnyt oikein mitään.

Toinen puolittainen läpiajo siunaantui Leijonien nimekkäimmälle pelaajalle, Mikael Granlundille. Hienosti Granlund pujotteli maalipaikkaan, mutta kun maali olisi pitänyt tehdä, ei onnistunut. Leijonat hakkasi irtokiekon sisään, mutta maali hylättiin maalivahdin estämisenä.

Kahden erän jälkeen Suomi-Tanska oli tilanteessa 0-0. Olihan Leijonilla enemmän laukauksia ja parempi maaliodottama, mutta mutta. Maaleja pitäisi pystyä tekemään, ja siinä Leijonat on ollut näissä kisoissa heikko.

Maalinteko tervanjuontia

Suomen maalivahtipeli on toiminut. Puolustuspelaaminen on joitain virheitä lukuun ottamatta toiminut hyvin. Mutta se hyökkääminen. Maalinteko on ollut Leijonille tässä turnauksessa yhtä tervanjuontia. Siinä ei paljon lämmitä kahdeksan maalia Britannian verkkoon, kun yhtään vaikeammissa peleissä on näin vaikeaa.

Eikä nyt voi oikein mennä senkään taakse, että vastustaja olisi ollut erityisen hyvä. Tshekki oli sitä, Itävalta oli sitä, Kanadakin oli kanadamaisen rutinoitunut huippujoukkue. Mutta Tanska ei ollut. Tanska oli ihan tavallinen Tanska, joka Suomen pitäisi pystyä kaatamaan.

Katsomoon asti huokui karmea painetilanne, joka joukkueessa on ollut. Päävalmentaja Jukka Jalonen ja pelaajat ovat kerta toisensa jälkeen sanoneet, että joukkueessa ei ole erityisempiä paineita, vaikka heikot tulokset ovat vieneet joukkueen MM-katastrofin partaalle. Nyt ei näyttänyt siltä.

Asia nostettiin esiin myös Viaplayn studiossa, eikä ihme. Juuri tuolta näyttää, kun paineet ovat kovat, gorilla nousee hartioille ja mailaa aletaan puristaa liikaa.

Mitkä tuuletukset

Sitten se kolmannessa erässä tuli. Hannes Björninen pääsi lapioimaan irtokiekon tyhjiin, ja mikä tuuletus päälle. Näytti siltä, että harteilta putosi kivitalon verran painoa.

Kun Rasmus Rissanen siihen perään iski Suomelle 2-0-voiton, Jalonenkin tuuletti. Ehkä siellä vähän olikin paineita, sen verran vapautuneelta koko joukkue parin maalin jälkeen näytti. Jopa 3-1-maali tyhjiin kirvoitti tuuletukset. Tiedettiin, että nyt ei Tanska enää nouse ja Suomi saa kipeästi tarvitsemansa pisteet.

Granlund puhui ennen ottelua, että jokaisella joukkueella on aina oma polkunsa. Ehkä tämä on nyt se Leijonien polku tänä vuonna. Ehkä tämä Tanska-ottelu on käänteentekevä hetki Suomen MM-taipaleella.

Hienon draamankaaren taustalla on syytä muistaa, että edelleen Suomi tarvinnee vahvaa Sveitsiä vastaan vähintään yhden pisteen päästäkseen puolivälieriin. Ja edelleen on syytä muistaa sekin, että Suomen olisi pakko saada maalintekoaan tehokkaammaksi.

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS