17-vuotias Jesse Puljujärvi on ollut viimeistään alle 20-vuotiaiden kisojen kultamitalin jälkeen koko Suomen kansan huulilla. Tuolloin Oulun Kärppien hyökkääjä nousi 17 tehopisteen turnauksellaan Nuorten Leijonien suureksi sankariksi.

Puljujärven kehitys on ollut nopeaa. Ruotsissa Älvkarlebyssä syntynyt suurlupaus nimittäin kiekkoili viimeksi oman ikäistensä kanssa keväällä 2014 Kärppien C-juniorien pudotuspeleissä. ”Pulju” nousi saman vuoden aikana kaksi ikäluokkaa ylöspäin ja pelasi menestyksekkäästi 18 ottelua A-junioreissa tehoilla 12+11. Playoff-pelejä kertyi molemmissa ikäluokissa.

Puljujärvi debytoi monien muiden suuren potentiaalin kykyjen tavoin jo 16-vuotiaana Kärppien edustusmiehistössä, mutta tuolloin vauhtia jouduttiin vielä hakemaan Mestiksen puolelta Kajaanin Hokista. Todellinen läpimurto tapahtui tällä kaudella nuorten MM-kisojen jälkeen.

Ennen alle 20-vuotiaiden turnausta Puljujärvi oli tehnyt 31 otteluun 12 pistettä. Kotikisojen jälkeen laitahyökkääjä taas takoi playoffien viimeiset ottelut mukaan lukien 25 tehopistettä 29 ottelun aikana. Onnistumisia Nuorissa Leijonissa voidaan siis pitää eräänlaisena (ainakin henkisenä) ponnahduslautana. Sama ilmiö näkyi Teuvo Teräväisen kohdalla pari vuotta sitten.

Miika Arponen

@MiikaArponen
Jesse Puljujärvi's #Liiga season
before the WJC: 31 GP 5+7=12
after the WJC: 29 GP 12+13=25
#NHLdraft

Tilastojen valossa katsottuna itseään vanhempien kanssa pelaaminen on ollut hyväksi Puljujärvelle. Onnistumiset alle 20-vuotiaiden ja aikuisten peleissä ovat vieneet laiturin peliä jatkuvalla syötteellä eteenpäin, eikä kehitys näytä ainakaan pysähtyvän.

Perinteisistä suomalaisista hyökkääjistä Puljujärvi eroaa koollaan. 190 senttimetriä pitkä ja 91-kiloinen järkäle on joutunut jo juniori-iässä vääntämään aikuisen kokoisia miehiä vastaan. Näin hyökkääjä on saanut peliinsä tietynlaista kovuutta, jolla pärjätä laitakahinoissa sekä tiukoissa kaksinkamppailuissa. Tämän hetken Leijona-ryhmässä ei liikaa isoja miehiä ole. Paikka voisi siis löytyä.

Toinen hyvä pointti on peliälykkyys. Siirtyessään nopeammin vanhempiin ikäluokkiin ja lopulta miesten peleihin Puljujärvi on joutunut monipuolistamaan peliään kohentamalla puolustuspään pelaamistaan sekä oppimaan syöttöpaikkojen löytämistä. Yksipuolisena hyökkäyspään pelaajana vastuuta ei olisi riittänyt tarpeeksi.

Viimeisenä huomiona Pulju on suoraviivaistanut peliään ja alkanut laukoa tällä kaudella huomattavasti hanakammin kuin aikaisemmin. Tänä vuonna koko kauden 50 runkosarjan pelissä Kärppien hyökkääjä ampui jopa 175 kertaa. Viime vuonna vetoja kertyi 21 peliin vain 64 kappaletta. Korkeammat laukausmäärät eivät kuitenkaan suoranaisesti näkyneet tehoissa, sillä vain 13 niistä upposi maaliin. Yhtä kaikki, vetohanakkuutta on aina pidetty NHL:ssä hyvänä asiana.

Puljujärvi lähti viime viikolla Kärppien kauden päätyttyä Yhdysvaltoihin alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin. Se ei kuitenkaan sulje pois sitä, etteikö nuorukaista voitaisi nähdä myös Venäjällä ensimmäisissä aikuisten arvokisoissa. Jokainen näyttö tässä vaiheessa kevättä on kesän NHL:n varaustilaisuuden kannalta tärkeä. Tuskin siis Puljujärvi kutsusta Leijoniin kieltäytyisi, jos se hänen eteensä sattuisi tulemaan.