MM-kisat pyörähtävät huomenna käyntiin Venäjällä. Tänäkin vuonna kisoihin on saatu syksyn World Cupista huolimatta mukaan hyvinkin mielenkiintoisia pelaajia. Osa on jopa antamassa näyttöjä kyseistä turnausta varten.

Leijonat.comin toimittaja Joni Ahokas poimi Suomen haastajista mielenkiintoisimmat seurattavat. Myös pienemmät maat saivat huomionsa.

Dylan Larkin (Yhdysvallat)

Patrik Laineen kilpakumppani Auston Matthewsin vietyä kaiken huomion ollaan unohdettu, että Yhdysvaltojen joukkueesta löytyy toinenkin mieleenkiintoinen hyökkääjälupaus. Dylan Larkin pelasi Detroit Red Wingsissä mainion debyyttikauden.

19-vuotias keskushyökkääjä sai 80 otteluun kasaan 23+22=45. Larkinin merkittävin vahvuus on nuorukaisen luistelunopeus, ja All Stars -viikonloppuna hän rikkoikin NHL:n nopeusennätyksen. Hyökkääjä oli myös viime vuonna mukana joukkueessa voittamassa pronssia.

Vjatšeslav Voinov (Venäjä)

Vjatšeslav Voinov voisi vielä taidoiltaan pelata NHL:ssä Los Angeles Kingsissä, seurassa, jossa venäläinen voitti kaksi Stanley Cupia. Parhaalla kaudellaan 2013-14 pisteitäkin kiekolliselle puolustajalle kertyi täyteen runkosarjaan kaikkiaan 34. Vaimon pahoinpitely kuitenkin muutti kaiken, ja syytteet veivät miehen takaisin Venäjälle.

26-vuotias Voinov sai tällä kaudella uransa uudelleen käyntiin KHL-seura SKA Pietarissa, mutta pelaamattomuus näkyi tehojen vähäisyydessä (0+7 runkosarjassa). Kiekollisilla avuillaan Voinov on joka tapauksessa vahva lisä Venäjän ylivoimapeliin.

Sergei Bobrovski (Venäjä)

Isäntämaan Sergei Bobrovski on paperilla kisojen kovin maalivahti. Columbus Blue Jacketsin veräjänvartijaa varjostivat kuluvalla kaudella loukkaantumiset ja pelit runkosarjassa jäivät 37 otteluun. Venäjän maajoukkueessa Bobrovski nousi avainrooliin kevään 2014 Minskin MM-kisoissa torjuttuaan joukkueelle MM-kullan juuri Leijonien kustannuksella. Venäläinen on myös voittanut kerran NHL:n parhaalle maalivahdille jaettavan Vezina-palkinnon.

Mats Zuccarello (Norja)

Norjan menestys riippuu paljon Mats Zuccarellosta. Räjähtävän nopea taskuraketti on noussut muutamassa vuodessa New York Rangersin avainpelaajien joukkoon, ja tällä kaudella syntyikin uran tähän mennessä parhaat tehot 26+35=61.

Vain 171-senttinen Zuccarello on pienikokoisuudestaan huolimatta vahva mies myös alivoimapeliin. Laitahyökkääjä tekee kovasti töitä molempiin suuntiin, eikä pelkää ruuhkaisia tilanteita. Monipuolisuudessaan tämä duracell-pupu on siis erityisen mielenkiintoinen seurattava kisoissa.

Leon Draisaitl (Saksa)

Kesällä 2014 Edmonton Oilersin kolmantena ensimmäisellä kierroksella varaama Leon Draisaitl on Saksan ryhmän ehdottomasti mielenkiintoisin pelaaja. Vahvasti peliä lukeva sentteri löi itsensä tällä kaudella NHL:ssä läpi noustuaan Oilersin ylivoimaan. 72 otteluun saksalaistaituri takoi tehot 19+32=51. Draisaitl oli Saksan mukana myös kaksi vuotta sitten. 20-vuotias hyökkääjä sopii myös laidalle.

Adam Larsson (Ruotsi)

Adam Larsson on monipuolisuudellaan Ruotsin ehkä tärkein puolustaja. 23-vuotias Skellefteån kasvatti paahtoi kuluvalla kaudella läpi 82 ottelun täyden runkosarjan New Jersey Devilsissä ja plusmiinustilasto jäi jopa 15 verran plussan puolelle. Larsson on vahva peliä tekevä puolustaja ylivoimapeliin, mutta ruotsalainen pitää myös oman pään puhtaana. Aikuisten arvokisoista Devils-pakilta ei aiempaa kokemusta löydy.

Ryan O’Reilly (Kanada)

Ryan O’Reillya tärkeämpää työjuhtaa ei Kanadan joukkueesta löydy. Buffalo Sabresin keskushyökkääjä nousi kuluvalla kaudella uudessa seurassaan ykkössentterin rooliin ja samalla syntyivät uran parhaat tehot 21+39=60. Fyysisesti vahva 95-kiloinen O’Reilly on erityisesti vahva alivoimapelaaja sekä asenteellaan joukkueen johtohahmo. 25-vuotias keskushyökkääjä oli myös mukana Kanadan viime kevään kultajoukkueessa.

Auston Matthews (Yhdysvallat)

Matthewsin nimi ei ole jäänyt varmasti tänä kesänä keneltään suomalaiselta huomaamatta. Taisteleehan 18-vuotias keskushyökkääjä Leijonien Laineen kanssa kesän ykkösvarauksesta. Ikäisekseen kypsä pelintekijä Matthews pelasi kuluvan kauden Sveitsin pääsarjassa Zürich Lionsin riveissä ja takoi 36 otteluun komeat 46 tehopistettä. Nuoren sentterin vahvuuksia ovat hyvä pelin lukeminen ja kiekolliset taidot. Kesän varaustilaisuuden suursuosikki saattaa saada merkittävänkin suuren roolin Yhdysvaltojen kisajoukkueessa.

Artemi Panarin (Venäjä)

24-vuotias aiemmin Pietarissa KHL:ssä dominoinut Artemi Panarin pelasi huiman debyyttikauden NHL:ssä. Chicago Blackhawksin laituri takoi 80 runkosarjan otteluun peräti 77 tehopistettä. 30 maalin mies onkin vahva suosikki NHL:n tämän kauden vuoden tulokkaaksi. Panarinin vahvuuksia ovat tarkka rannelaukaus ja kiekonhallinta. Venäläistaituri saattaa muodostaa Pavel Datsjukin kanssa kisojen vaarallisimman tutkaparin.

Connor McDavid (Kanada)

Uudeksi Sidney Crosbyksi tituleerattu Connor McDavid on ollut 19-vuoden iästään huolimatta jo muutaman vuoden jääkiekkokansan huulilla. Edmonton Oilersin keskushyökkääjä muodosti ennen vuoden takaista varaustilaisuutta Jack Eichelin kanssa Laine-Matthews-tyyppisen taisteluparin. McDavid otti heti tulokaskaudellaan Oilersin reppuselkäänsä, vaikka pelit jäivätkin pitkän loukkaantumisen myötä vähiin. Erinomainen pelinrakentaja onnistui silti tehtailemaan 45 otteluun 48 tehopistettä. Mielenkiintoista nähdä mihin tämä huippulupaus pystyy ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan.