Leijonissa hurjalla tavalla kisat aloittanut Patrik Laine kohtaa tänään ensi kesän varaustilaisuuden kilpakumppaninsa Auston Matthewsin Pietarin lohkon alkusarjan kolmannessa ottelussa Yhdysvaltoja vastaan. Tapparan 18-vuotias hyökkääjä on ollut ensimmäisessä kahdessa pelissä neljällä maalillaan ja kuudella tehopisteellään Suomen tehokkain pelaaja.

Matthews taas jäi ilman tehoja Kanadaa vastaan, mutta keräsi Valko-Venäjä ottelussa kaksi maalia ja yhden syöttöpisteen. Lainen huippuvire on herättänyt ihastusta jo rapakon takanakin. Entinen NHL-vahti Martin Biron kehuu erityisesti nuorukaisen sijoittumista.

– Rakastan sitä, kun hän on aina laukaisupaikassa. Hänellä oli Valko-Venäjää vastaan neljä laukausta maalia kohti ja ehkä kahdeksan tai yhdeksän yritystä koko ottelussa. Ohilaukauksia on tietenkin paljon, mutta Laine on aina valmis laukomaan, TSN:llä nykyisin asiantuntijana työskentelevä Biron hehkutti.

Matthews on ollut toistaiseksi ennakkoarvioissa lievästi Laineen edellä. Asiaan vaikuttaa myös ensimmäisen varaava Toronto Maple Leafs, jonka uskotaan kaipaavan enemmän keskushyökkääjää. TSN:n sisäpiiriläinen Darren Dreger kuitenkin näkee näissä kisoissa Laineen osalta mahdollisuuden ohitukseen.

– Toronto tarvitsee kipeästi huippuluokan sentteriä ja Matthewsin toivotaan nopeasti kehittyvän näihin mittoihin. Laine on kuitenkin vakuuttanut katsottaessa hallintaa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, alle 18-vuotiaissa ja ehkä myös täällä. Jos onnistuu täällä, marginaalit voivat hyvinkin kaventua, Dreger analysoi.

Suomi ja Yhdysvallat iskevät tänään yhteen kello 20:15. Ottelu nähdään sekä MTV Sportilla että maksuttomalla MTV3:lla Antero Mertarannan selostuksella.