ESPN:n NHL-drafteihin erikoistunut scoutti ja toimittaja Corey Pronman valitsisi Patrik Laineen ennen Auston Matthewsia kesän varaustilaisuudessa.

Pronman on käyttänyt arviointinsa tueksi mielenkiintoista taulukkoa, johon hän on arvioinut pelaajien ominaisuuksia hieman videopeleistä tuttuun tapaan. Taulukossa luku 50 tarkoittaa NHL:n keskitasoa. 80 pistettä on listauksen maksimi. Se tarkoittaa poikkeuksellista kykyä.

 

Pelaaja Patrik Laine Auston Matthews
Luistelu 50 60
Kiekonkäsittely 65 70
Hyök.peliäly 70 60
Puol.peliäly 45 55
Laukaus 75 65
Fyysisyys 65 55

 

Pronman pisteyttää erityisen korkealle Laineen hyökkäyspään pelikäsityksen ja laukauksen. Näillä mittareilla suomalainen pesee Matthewsin kymmenellä pisteellä.

– Huippupelaajan tärkein ominaisuus on pelikäsitys. Laine voittaa jatkuvasti kiekkoja ja löytää itsensä kerta toisensa jälkeen hyvistä maalintekopaikoista.

– Jotkut voisivat sanoa, että taulukon perusteella tulos on tasapeli. Minä näen pienen eron Laineen hyväksi hänen poikkeuksellisen hyvän pelikäsityksensä ansiosta.

Toiseksi merkittäväksi tekijäksi Laineen eduksi Pronman laskee pelaajien välisen ikäeron.

– Lähes vuoden Lainetta kokeneempana pelaajana Matthews ei vain voi olla tasoissa Laineen kanssa. Hänen täytyisi olla merkittävästi parempi.

– On vaikea keksiä pelaajaa, joka olisi ollut yhtä kuin Laine samassa iässä. Ehkä Jaromír Jágr? Ehkä Aleksandr Ovetškin?

– Laineella on mahdollisuus olla jotain todella erityistä, Pronman päättää.