MM-kisat Pietarissa ja Moskovassa ovat nyt takana. Turnaus sujui Leijonilta kerrassaan erinomaisesti katkeraa finaaliottelua lukuun ottamatta.

Suomi pelasi turnauksessa vakuuttavaa jääkiekkoa ja voitti kaikki yhdeksän otteluaan matkalla finaaliin. Moskovan Jääpalatsissa Kanadaa vastaan Leijonien taival kuitenkin tyssäsi Vaahteranlehtien tiiviiseen puolustuspeliin.

Kanada juhlii mestaruutta voitettuaan MM-finaalin 2-0-lukemin (lisää finaalista tästä.)

Näin turnauksen jälkeen toimituksemme päätti antaa jokaiselle pelaajalle päättötodistuksen. Peruskoulusta tuttuun tyyliin arvosanat on jaettu nelosesta kymppiin. Jos pelaajalle ei ole kertynyt vastuuta turnauksen aikana, on arvosana jätetty antamatta.

Maalivahdit

Mikko Koskinen, 10-
Tuskin voi enempää pyytää Pietarin SKA:n torjujalta. Aivan upea turnaus. Todisti tason riittävän mihin vain. Eleetöntä työskentelyä suurissa peleissä ja otti vakuuttavalla tavalla ykköstorjujan viitan itselleen. Pomputteli vähän alkusarjan peleissä, mutta mitä siitä. Isoissa peleissä enemmän kuin mies paikallaan. Välierässä Koskinen oli yksi Suomen parhaimmistoa ja yksi voiton takuutekijöistä. Finaalissa antoi Leijonille mahdollisuuden voittoon. Ei mahtanut Connor McDavidin tekemälle maalille mitään.

Juuse Saros, 9+
Ei olisi ollut väärin nostaa Sarosta ykkösvahdiksi MM-kisojen aikana, niin vakuuttava myös hän oli. Osoitti tason riittävän MM-kisatasolle. Pelkkiä nollapelejä on tämä mies torjunut MM-kisoissa – ja eiköhän se kerro kaiken oleellisen. Vielä tänä vuonna Saros ei ollut ykkönen, mutta ehkä jo ensi vuonna.

Puolustus

Ville Pokka, 8+
Pienoinen yllätysvalinta kisajoukkueeseen Jaloselta. AHL:ssä pelanneella puolustajalla ei juuri ollut kokemusta miesten maajoukkueesta ennen MM-kisoja. Jotkut odottivat Pokasta jopa kiekkolisen pelaamisen liideriä, mutta aivan tähän 21-vuotias Pokka ei vielä pystynyt. Hyvää peruspelaamista, kuten koko Leijonien puolustukselta.

Tommi Kivistö, 8+
Vahvaa peruspelaamista läpi kisat. Kivistön pelaajaluonteeseen kuuluu kenties hiukan se, ettei hän varsinaisesti loista vaan hoitaa ruutunsa yksinkertaisesti mallikkaasti. Kiitettävään arvosanaan hän ei yllä, sillä kiekolliset suoritukset olisivat voineet olla vielä vakuuttavampia.

Lasse Kukkonen, 8
Leijonat menetti kokeneimman pelaajansa sairastuvalle kisojen ratkaisuhetkillä. Kukkosen kokemusta olisi ehkä kaivattu finaalissa Kanadaa vastaan, kun nopeat kanadalaiset vyöryivät puolustajien kimppuun kovalla vauhdilla. Osoitti pelaamissaan otteluissa olevan edelleen MM-kisapaikan arvoinen.

Topi Jaakola, 9
Kokenut arvokisakävijä oli se kuuluisa johtava puolustaja. Syötöt napsuivat tarkasti hyökkääjien lapaan läpi turnauksen. Ei ole liioittelua sanoa, että pelasi virheettömät kisat. Jos taso ei notkahda, on satavarma valinta Leijonien takalinjoille jälleen ensi vuonna.

Esa Lindell, 7
Odotukset olivat korkealla viime vuoden huikeiden kisojen jälkeen. Sai valtavan paljon vastuuta, mutta ei pelannut yhtä korkealla tasolla kuin viime keväänä. Ailahteli ja pomputteli hänelle epätyypilliseen tapaan kiekkoa siniviivan päällä. Välillä oli myös vaikeuksissa omalla alueella. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei Lindell huono ollut. Odotukset vaan olivat paljon korkeammalla.

Anssi Salmela, 9
Pelasi kisojen viisi ensimmäistä ottelua, kunnes turnaus päättyi selkävammaan. Teholukema +6 kertoo omaa kieltään Salmelan tärkeydestä joukkueelle. Kuului joukkueen kokeneeseen kaartiin, joka ei olisi hätkähtänyt kovatempoisessa finaalissa. Loukkaantuminen oli suuri menetys Leijonille.

Juuso Hietanen, 8+
Tasavarmat kisat kokeneelta puolustajalta. Sijoittui hyvin puolustuspäässä. Pyöritti ylivoimaa siniviivalla totutun rauhallisesti. Ei saanut maalihanoja auki. Laukauksiin olisi toivonut lisää tarkkuutta ja voimaa.

Atte Ohtamaa, 9
Taistelun ruumiillistuma. Ohtamaan kropasta tuskin löytyy turnauksen jälkeen kohtaa, joka ei olisi mustelman peitossa. Kisojen alkupuolella tyytyi tuttuun peruspelaamiseen, mutta kisojen edetessä otti enemmän vastuuta myös hyökkäysten käynnistämisessä ja pelin nostamisessa. Ei tehnyt sitä kuitenkaan puolustuspelin kustannuksella. Suomen tärkein puolustaja yhdessä Jaakolan kanssa.

Hyökkäys

Mikko Koivu, 9
Kapteeni johti joukkuetta esimerkillisesti kaukalossa. Ei antanut yhdessäkään vaihdossa tuumaakaan periksi vastustajille. Voitti kaksinkamppailuja kaukalon molemmissa päissä. Koivun ansiosta Leijonat sai usein kiekonhallinan itselleen. Pelasi ylivoimaa ja kauhoi tärkeitä aloituksia. Oli Leijonien kolmanneksi tehokkain pistemies Granlundin ja Laineen jälkeen. Yksi uran parhaita MM-turnauksia, jollei paras.

Sebastian Aho, 10-
Jäi otsikoissa Laineen jalkoihin, mutta kentällä ei jäänyt kenenkään jalkoihin. Sai paljon vastuuta ja vastasi huutoon kiitettävästi. Dominoi kaukaloa tietokonemaisella pelaamisellaan. Ei tehnyt virheitä, vaikka uskalsi myös haastaa ja pitää kiekkoa itseään massiivisempien puolustajien seassa. Kruununa kakun päällä kaksi maalia välierässä Venäjän verkkoon.

Jani Lajunen, 8
Vastuu jäi pieneksi. Oli suurimmassa osassa pelejä ylimääräisenä hyökkääjänä. Tanska-ottelussa tuurasi Barkovia Laineen ja Jokisen välissä, ja pelasi todella hyvän ottelun. Tämänkin jälkeen seurasi ottelut vaihtopenkin puolelta. Ei tehopisteitä. Olisiko ansainnut enemmän vastuuta näyttöjensä perusteella?

Patrik Laine, 10
Ilmiömäiset MM-kisat vasta 18-vuotta täyttäneeltä pelaajalta. Loi tarinan, joka tullaan muistamaan pitkään. Lämäsi heti ensimmäisessä ottelussa itsensä viimeisimpienkin Leijona-fanien sydämiin. Valittiin kautta aikain nuorimpana MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi. Tämän lisäksi nuorukainen kuului turnauksen tähdistökentälliseen ja pokkasi parhaan hyökkääjän palkinnon. Matka on vasta alussa.

Jussi Jokinen, 9-
Kalajokilainen oli odotetun tärkeä pala Leijona-joukkuetta. Komeat tehopisteet 3+7=10 ja jatkuvasti oikeita ratkaisuja jäällä. Teki ketjukavereidensa pelaamisesta helpompaa. Osoitti johtajuutta tekemällä tärkeän johtomaalin välierässä Venäjää vastaan.

Mika Pyörälä, 9.
Kari Jalosen luottomies. Paljon kentällä otteluiden avainhetkillä – alivoimat, pelien viimeiset minuutit, muut tärkeät vaihdot. Todella iso mies joukkueessa, vaikka ei aina se näkyvin hahmo olekaan. Todella loistavat kisat ja todisti valinnan kisoihin olleen suorastaan selviö.

Jarno Koskiranta, 9.
Löysi tiensä jopa ylivoimalle asti. Kokonsa ansiosta tärkeä raataja Leijonien joukkueessa. Pietarin SKA:n mies tekee muutoin roppakaupalla tärkeää duunia – ja tekee siinä sivussa myös mukavan määrän pisteitä. Jos Koskiranta olisi loukkaantunut, olisi lovi ollut paljon suurempi kuin mitä moni ehkä etukäteen ajattelisi. Todella iso pelaaja Leijonille.

Antti Pihlström, 9

Ennen kisoja Pihlströmin valintaa kisajoukkueeseen kritisoitiin. Osoitti kuitenkin nopeasti olevansa kisapaikan arvoinen, vaikka kausi seurajoukkueessa ei ollut ruusuinen. Leijonien nelosketju toimi kiitettävästi läpi turnauksen, eikä vähiten energisen Pihlströmin ansiosta. Onnistui tekemään myös kolme maalia – kaksi enemmän kuin KHL:ssä koko kaudella.

Tomi Sallinen, 8-
Vahva leiritysjakso toi kisapaikan. Täytti roolinsa nelosketjun keskushyökkääjänä hyvin. Tänä keväänä Leijonien nelosvitja ei ollut perinteisen selkeä jarrukenttä. Ei pystynyt tekemään peliä keskushyökkääjän paikalta, joten tyytyi puolustamaan.

Teemu Pulkkinen, 6.
Pelasi kisojen ensimmäisessä pelissä nelosketjussa ja sai myös ylivoimavastuuta. Ei onnistunut kuitenkaan todistamaan arvoaan joukkueelle ja putosi penkille. Olisiko ansainnut paremman mahdollisuuden ylemmissä ketjuissa? Entä olisiko ylivoimalla peli lähtenyt rullaamaan paremmin ennen pitkää? Antoi kuitenkin harjoitusotteluissa todella kovat näytöt.

Aleksander Barkov, 9+
Joukkueen ykkössentteri. Nuoren miehen pelaaminen on nautinnollista katsottavaa. Toimi kapellimestarina hyökkäyspäässä, mutta kantoi tuttuun tapaansa valtavasti vastuuta myös puolustuspäähän. Yhteispeli Laineen kanssa toimi ajoittain ilmiömäisesti. Paras terä puuttui ratkaisevissa otteluissa. Huilasi puolivälierän. Oliko täydessä pelikunnossa?

Mikael Granlund, 9+
Valittiin ansaitusti kisojen tähdistökentälliseen. Yksi Leijonien ja koko turnauksen parhaista pelaajista. Oli joukkueen tehokkain pelaaja yhdessä Laineen kanssa tehopisteillä 4+8=12. Luistelu- ja kamppailuvoimaa on tullut rapakon takana lisää, ja tämä näkyi MM-jäällä. Nautti olostaan isossa kaukalossa. Teki tärkeitä maaleja ja hämmästytti oivaltavilla harhautuksillaan. Huikeat kisat.

Leo Komarov, 9
Hämmensi, raatoi, taisteli ja taklasi – teki juuri sitä mitä häneltä odotettiin. Siinä sivussa iski myös 7 (3+4) tehopistettä. Pelasi kenties uransa parhaat MM-kisat. Nostettiin kisojen alkupuolella Koivun ja Granlundin rinnalle tuomaan suoraviivaisuutta ja röyhkeyttä maalineduspelaamiseen. Kanadaa vastaan Leijonat olisi tarvinnut lisää Komaroveja.

Mikko Rantanen, 8+
Aloitti kisat katsomosta, mutta Pulkkisen kadotettua maalijyvän nostettiin Rantanen Pulkkisen tilalle nelosketjuun. Näytti välittömästi Slovakia-ottelussa kuuluvansa pelaavaan kokoonpanoon. Pelasi vahvuuksillaan. Suojasi kiekkoa ja käytti kokoaan erinomaisesti hyödykseen. Välierässä ja finaalissa oli Leijonien parhaita hyökkääjiä, vaikka peliaika oli tiukassa.

Valmennus

Arvosana: 10-

Mahdotonta nostaa tässä yksittäistä nimeä esiin. Kokonaisuutena Leijonien tiimi kuitenkin toimii. Päävalmentaja Kari Jaloselle turnaus on tietysti sulka hattuun. Viime vuonna tie katkesi puolivälierään, mutta nyt menestystä tuli roppakaupalla. Joukkueessa oli paljon tuttuja elementtejä, joita Jalonen oli tuonut joukkueeseen – pitkät hyökkäyspään vaihdot ja esimerkiksi tietynlainen riskittömyys pelin eri vaiheissa.

Suomen erikoistilanteet toimivat mainiosti läpi kisojen. Joukkue oli kasattu hienosti, ja valinnat näyttäisivät osuneen nappiin. Ketjut toimivat myös pääasiallisesti hyvin. Saa aika hakemalla hakea miinuksia tästä valmennustiimistä tämän turnauksen aikana. Varsinkin johtoasemassa pelaaminen esimerkiksi välierässä oli upeaa katseltavaa. Leijonien valmennustiimi ansaitsee suuret kehut tästä turnauksesta.

Arvosanan on pakko olla loistava. Ehkäpä finaalissa valmennukselta olisi kaivanut pari jippoa lisää.