Suomen jääkiekolle kulunut vuosi on ollut menestyksekäs: kaksi maailmanmestaruutta ja yksi MM-hopea. Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki oli syystäkin tyytyväinen ja korosti nuorten pelaajien asennetta, kun Suomen joukkue syksyllä pelattavaan World Cupiin julkistettiin perjantaina.

– Kyllä suomalaisessa jääkiekossa on tällä hetkellä positiivinen draivi menossa ja ehkä nämä nuoret on tuoneet tähän ihan uuden ilmeen. Meillä on 18-vuotiaiden maailmanmestaruus ja 20-vuotiaiden maailmanmestaruus ja nyt miesten maajoukkueessa MM-hopea – on tätä ollut upea seurata, Marjamäki sanoi tiedotustilaisuudessa.

Eniten huomiota perjantaina nimetyistä pelaajista saivat 18-vuotiaat Sebastian Aho ja Patrik Laine, mutta myös Suomen pakistossa on paljon nuorta voimaa.

– Nyt nähdään, että World Cup -joukkueseen nousee tällaisia 98- ja 97-syntyneitä pelaajia ja pakistosta neljä on 94-syntyneitä. On tämä upeaa, että Suomen jääkiekko tuottaa näin hyviä pelaajia. Tuntuu, että menevät he paikkaan kuin paikkaan, niin se taso vain nousee – se on lahjakkuuden mittari. Voi kuvitella taas, että mitä nämä kaverit ovat vähän reilun kolmen kuukauden päästä.

Maailmanmestaruus 2011 toi muutoksen

Marjamäen mukaan suomalaisessa jääkiekossa muuttui jotain viisi vuotta sitten, kun Suomi voitti maailmanmestaruuden.

– Maailmanmestaruus 2011 ja Mikael Granlundin ilmaveivimaali – jotenkin tuntuu että meille on tullut vähän erilainen kulttuuri näihin pelaajiin ja pelaamiseen. Terve itseluottamus paistaa tällä hetkellä suomalaisesta jääkiekosta läpi. Esikuvat kantavat sitä soihtua ja näiden nuorten on aina helppo tulla sellaiseen joukkueeseen.