Suomessa juhlitaan tänä viikonloppuna perinteistä keskikesän juhlaa eli juhannusta. Monilla suomalaisilla suuri mielenkiinto suuntautuu kuitenkin Yhdysvaltoihin, missä järjestetään samaan aikaan tämän kesän NHL-varaustilaisuus.

Kiinnostuksen syykin on selvä, sillä Patrik Laine, Jesse Puljujärvi ja Olli Juolevi ovat useissa ennakkoarvioissa kymmenen ensimmäisenä valittavan pelaajan joukossa, mikä olisi suomalaisittain huippusaavutus.

Aina eivät asiat ole kuitenkaan olleet suomalaisittain näin hyvin, muistuttaa kanadalaisella Sportsnet-urheilusivustolla julkaistu artikkeli.

Menestykstettömyys pakotti muutoksiin

Sportsnet kertoo, kuinka vuonna 2009 suomalaiset jääkiekon asiantuntijat aina valmennuksesta mediaan asti kokoontuivat pohtimaan Suomi-kiekon tulevaisuutta. Tuolloin Suomi ei ollut saanut yhtään ensimmäisen kierroksen NHL-varausta kolmantena vuonna peräkkäin, ja nuorten maajoukkue pärjäsi keskinkertaisesti.

– Halusimme tehdä muutoksen, sanoi Columbus Blue Jacketsin general manager Jarmo Kekäläinen Sportsnetin mukaan.

Tilaisuudessa päätettiin muuttaa kaksi asiaa: yksilölliset kyvyt saisivat tulla esiin aiempaa enemmän, ja juniorivalmennuksen tasoon panostettaisiin jatkossa enemmän.

Nykypelaajat jo teineinä huipputasolla

Halutut muutokset ovat tuottaneet tulosta: Aleksander Barkov, Laine ja Puljujärvi ovat viime vuosina pelanneet jo teini-ikäisinä aikuisten tasolla Liigaa. Sportsnet huomauttaa, että ”mahtavin suomalainen pelaaja” Teemu Selännekään ei aikoinaan sen ikäisenä pelannut korkeimmalla tasolla.

Sportsnetin mukaan varaustilaisuus on pikemminkin vain kirsikka Suomi-kiekon tämänvuotisen kakun päälle, sillä nuorten maajoukkue voitti alkuvuodesta MM-kultaa ja aikuisten maajoukkue toukokuussa MM-hopeaa nuorella joukkueella.

– Tietenkin tarvitsemme hyviä esimerkkejä ja hyviä johtajia joukkueeseemme, kuten Mikko Koivun ja Jussi Jokisen tapaisia kavereita. Suomalaisella jääkiekolla on kuitenkin edessään valoisa tulevaisuus, lainaa Sportsnet lopuksi Barkovin sanoja.