NHL:ssä on hyvän aikaa ollut standardina se, että suomalaiseen maalivahtiin voi suurella todennäköisyydellä luottaa, kun hän saapuu luomaan uraansa Pohjois-Amerikassa.

Nykyinen maalivahtikärki on kuitenkin kääntymässä hiljalleen uransa ehtoopuolelle. Tuukka Rask on suomalaisista ykkösvahdeista nuorin, 29-vuotiaana. Hänellä toki on uraa jäljellä huipulla vielä ainakin viisi vuotta, jos ei loukkaantumiset tule estämään pelaamista.

Ikä tulee vastaan

Muut ykkösvahdit ovatkin jo melko kypsässä iässä. Pekka Rinne on edelleen erinomaisella tasolla, mutta jo 34-vuotias ja Dallas Starsin ”ykkösvahtikaksikko”, Antti Niemi ja Kari Lehtonen, ovat molemmat 33-vuotiaita.

Kaikkien tason voi odottaa laskevan tulevien parin kauden aikana ja Lehtosen ja Niemen tilanne Texasissa on jo nyt tukala huonojen esitysten takia.

Edellä lueteltujen nimien jälkeen ainoastaan Antti Raanta on vakiinnuttanut paikkansa NHL-joukkueen kokoonpanossa. Hän toimii (ainakin vielä) kakkosena New York Rangersissa ja on 27-vuotias.

Muutos tapahtuu hitaasti, mutta varmasti

Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä kulman takana odottaa parikin lupaavaa vahtia.

Heistä todennäköisimmin onnistuu Nashville Predatorsin 21-vuotias Juuse Saros, joka kirjaimellisesti dominoi AHL:llää. Saroksen esteenä on ainoastaan Rinne, ja on ainoastaan hyvä, että hän saa jääaikaa AHL:ssä, kun ei paikka show’n puolella aukea vielä.

Columbus Blue Jacketsilla puolestaan on farmissaan Joonas Korpisalo, joka teki näyttävästi läpimurtonsa viime kaudella Sergei Bobrovskyn ollessa loukkaantuneena. Tällä kaudella Korpisalo loukkaantui jo harjoituskaudella ja on sen jälkeen pelannut AHL:ssä tuntumaa hakien.

Myös Ville Husson voi myös odottaa nousevan NHL-vahdiksi, vaikka pelaakin tällä hetkellä farmin farmissa, eli ECHL:ssä. Husso kuuluu St. Louis Bluesin organisaatioon.

Lisäksi Joni Ortio on tekemässä paluuta Pohjois-Amerikkaan ensi kaudeksi. Kuluvan kauden hän pelaa Ruotsin pääsarjaa SHL:ää.

Uusien vahtien nousu saattaa kestää vielä muutaman vuoden, mutta laatu tuskin huononee mihinkään.