Jääkiekkoleijonaksi aateloitu maalivahtilegenda Sakari Lindfors on seurannut Venäjältä käsin rauhallisin mielin suomalaista maalivahtituotantoa.

Tuore U20-kisat päättyivät pettymykseen, kun Nuoret Leijonat joutui karsimaan paikastaan MM-kisojen pääsarjassa. Vaikka sarjapaikka säilyi lopulta, sai ykkösvahti Veini Vehviläinen melkoisen sontaläjän niskaansa.

Kun samalla suomalaisvahtien varausmäärät ovat vähentyneet NHL:ssä, on moni kiekkoseuraaja ollut huolissaan maalivahtikoneiston toimimisesta. Lindfors ymmärtää pohdinnan, mutta rauhoittelee tilannetta.

– En sanoisi, että olisi syytä huoleen. Aina kun Suomi pärjää, yleensä puhutaan maalivahtien onnistuneen. Mutta jos ei pärjätä, löytyy aina ongelmia. Maalivahti tuppaavat olemaan silloin aina syyllisiä tappion, Lindfors virnistää Leijonat.comille.

Maalivahtien varaaminen NHL:ään on muutenkin kenttäpelaajia vaikeampaa. Usein nuoren torjujan taitotaso saattaa puhjeta kukkaan vasta myöhemmällä iällä. Esimerkiksi Pekka Rinne varattiin aikanaan Nashville Predatorsiin vasta kahdeksannella kierroksella.

– Nuorilla vahdeilla kehityskäyrä on muutenkin erilainen, nuorena saattaa tulla mutkia matkaan. 20-vuotias vahti saattaa kehittyä vuoden sisällä aivan valtavasti ja kasvaa yhtäkkiä ilmiömäiseksi torjujaksi, Lindfors muistuttaa.

Kaatuiko Suomi alle 20-vuotiaiden arvoturnauksessa maalivahtipeliin? Kolmet MM-kisat kokenut Lindfors rauhoittelee keskustelua.

– Täytyy muistaa, että Suomelle tehtiin myös helppoja maaleja. Mutta jos kolmessa panoksellisessa pelissä tehdään neljä maalia, on syy jossain muualla. En olisi huolissani suomalaisesta maalivahtipelistä, Lindfors kiteyttää.