Moni muistaa Kärppien ylivoiman 2000-luvulla. Oululaiset voittivat vuosina 2003-2008 viiden vuoden aikana neljä Suomen mestaruutta ja 2010-luvulla kaksi lisää. Kärppien ylivoimaisuus alkoi jopa kyllästyttämään kotimaisen kiekon ystäviä.

Viime keväänä valtikka vaihtui ja kuluvan kauden merkit ovat osoittaneet uuden dynastian syntymistä. Tässä puhutaan tietenkin puolustavasta Suomen mestarista Tampereen Tapparasta.

Tilastollista ylivoimaa

Tapparan voittokulku ei suinkaan tyssännyt mestaruuteen. Runkosarjan voittokin on jo varmistunut, kun Liigaa on enää viikko jäljellä. Pisteitä 57 otteluun on kasassa 119 ja eroa toisena olevaan TPS:ään on peräti 13 pistettä. Myös piste- ja maalipörsseissä kärjessä kiikkuvat Tapparan hyökkääjät Henrik Haapala ja Veli-Matti Savinainen. Kruununa tehtyjä maaleja on mätetty järjettömät 175 kappaletta.

Viime kaudella Tappara nousi Suomen mestariksi kolmen peräkkäisen hävityn finaalisarjan jälkeen. Kuten edellämainitut tilastot osoittavat, tahti on vain kiihtynyt Patrik Laineen lähdettyä NHL-jäille.

Runkosarjassa ei vielä mestaruutta voiteta, mutta kevään suurin mestarikandidaatti on siitäkin huolimatta hyvinkin selvä.

Nuorten huippujen varaan rakentamista

Puolustukseen nuoret Liigassa jo vakuuttaneet kiekolliset pakit Valtteri Kemiläinen ja Otso Rantakari. Hyökkäykseen tuli kesken tämän kauden Pelicansista nuorten MM-kultamitalisti Sebastian Repo, jonka lisäksi Haapalan sopimusta jatkettiin. Näin Tappara aloitti jo ennen kuluvaa kautta menestysnipun rakentamisen nuorten pelaajien varaan.

Myöskään kokeneempien pelaajien houkuttelu ei tuota ongelmaa. Siitä kertoo muun muuassa Kristian Kuuselan paluu Venäjältä.

Jos huhut ensi kauden vahvistuksista pitävät paikkaansa, samalla kaavalla rakennetaan jatkossakin. Puolustukseen olisi tulossa Kookoosta alkukaudesta tuttu 22-vuotias Leijona-pakki Mikko Lehtonen ja Nuorten Leijonien maailmanmestari Niko Mikkola. Hyökkäykseen puolestaan on viety Ässien tehokaksikkoa Jarno Kärkeä ja Niko Ojamäkeä.

Jokainen huhutuista hankinnoista on iältään vain hieman yli parikymppinen, mutta silti Liiga-tasolla joukkueidensa parhaimmistoa. Jokainen voi kuvitella, minkälaisen menestyksen tämän tason pelaajien varaan pystyy ryhmän nykyisellä rungolla rakentamaan.

Mestarikoutsi palaa

Viimeinen silaus Tapparan menestyksen aikakaudelle on jo vahvistettu. Elikkä Jukka Rautakorven paluu päävalmentajan paikalle. Kauden 2002-2003 mestarivalmentaja koki nuorten MM-kisoissa mahalaskun, mutta Tampereella mies on aina tehnyt tulosta. Siitä muistuksena mestaruuden lisäksi neljä SM-hopeaa.

Jos Tappara on jo nyt niin kova kuin runkosarja on näyttänyt, miten suvereeniksi joukkue muuttuu sitten ensi kaudella? Tällä paletilla muutama lisämestaruus ei todellakaan yllättäisi.

Niin kuin 70-luvun kultavuosina laulettiin, Tappara on jälleen terästä. Dynastia on alkamassa.