Kiekkomaailman järkyttyi myöhään maanantai-iltana, kun NHL ilmoitti lopullisen tuntuisesti, ettei se huomioi vuoden päästä pelattavia olympialaisia mitenkään.

Sarjan tiedotus aiheesta on yksiselitteinen: NHL ei päästä pelaajiaan Etelä-Korean olympialaisiin vuonna 2018.

Uutinen herätti heti vahvan viharyöpyn. Samalla päätös oli monella tapaa jopa odotettu: NHL sekä seurapomot olivat jo pitkään vihjailleet tästä päätöksestä. Samalla ratkaisu oli osa isompaa linjaa, jota kiekkosarja on noudattanut jo useamman vuoden.

Sarja on halunnut kasvattaa bisnestään tasaista tahtia. Osana isompaa projektia on tehty avauksia Kiinaan sekä laadittu hurjia suunnitelmia myös Euroopan suhteen. Samalla sarja on halunnut haastaa lopullisesti kansainvälisen jääkiekkoliiton maajoukkuepelien bisneksen pyörittäjänä.

Ei liene sattumaa, että NHL juuri tänä syksynä lanseerasi tutun World Cup -formaatin käyttöön. Sarja halusi näyttää hauistaan juuri ennen olympianeuvotteluita turnauksella, jonka toivottiin kääntävän kiekkoyhteisön ihastus ja tuki puolelleen.

Turnaus tuli ja meni. Vaikka yhdistelmäjoukkueet ihastuttivat alussa, oli turnaus liian sekava ja vieras perinteisten maajoukkueturnausten seuraajille. NHL kaapi peleistä kuitenkin isot voitot ja ison mediahuomion.

Ahneutta vai bisnesajattelua?

Moni urheiluseuraaja on tuominnut NHL:n tuoreen ratkaisun jo ahneutena. Mikseivät seurat päästä pelaajiaan turnaukseen, joka kerää valtavat katsojamäärät sekä nostaa jääkiekon asemaa maailmalla?

Toisaalta kysymyksen voi kääntää myös toisinpäin. Miksi NHL päästäisi sopimuspelaajiaan ilmaiseksi turnaukseen, jonka ainoa hyödyt ovat trendikkäät näkyvyys sekä hyvät vibat?

Kesken kauden pelattava turnaus on loistava juttu satunnaiselle kiekkoseuraajalle. Tarjolla on huippupelejä osana upeaa olympiaturnausta. Samalla täytyy ymmärtää myös se, miksi yksittäinen NHL-seura ei innostu asiasta.

Jos vaakakupissa on toisella puolella useampi kotiottelu, joka tuo x määrän dollareita seuran kassaan, alkaa olympiaturnaus yhtäkkiä näyttääkin varsin erilaiselta tapahtumalta.

Tilanne ei ole jääkiekossa mitenkään poikkeuksellinen. Jalkapallossa Fifa on rakentanut jo kauan aikaa eri rajoituksilla systeemin, jossa olympialaiset eivät uhkaa huippujalkapallon bisnesmalleja millään tapaa.

Emme tiedä, millaisia keskusteluja NHL sekä Kansainvälinen olympiakomitea KOK ovat todellisuudessa käyneet kulisseissa. Julkisuuteen valuneiden tiedonmurujen mukaan kiekkoliittojen pomot ovat jostain syystä olettaneet, ettei NHL olisi ukaasin suhteen sittenkään kovin tosissaan.

Nyt tuo ukaasi on osoittanut jo todeksi. Samalla NHL osoitti olevansa kovaankin valtataisteluun kansainvälisen kiekkoliiton kanssa.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että tuon yhteenoton suurimmat häviäjät löytyvät ympäri maailmaa. Kovimman hinnan tilanteesta maksaa satunnainen kiekkoseuraaja.