IIHF piti tiistaina perinteisen lehdistötilaisuuden Pariisissa koskien MM-kisoja ja kansainvälistä huippukiekkoa.

Kuten olettaa, siirtyi keskustelu nopeasti NHL:n päätökseen jättää olympialaiset kokonaan väliin. IIHF:n pomo Rene Fasel vastaili useasti kysymyksiin siitä, onko tilanteeseen tulossa vielä muutosta.

Samalla meritoitunut kiekkopomo vakuutti, että uskoo yhä NHL-tähtien tulevan olympialaisiin. Fasel kertoi toivovansa, että NHL-pomo Gary Bettmanin mielipide saadaan muutettua.

Pahiten keskustelu lähti sivuraiteille, kun IIHF-pomo alkoi pohdiskella syitä, miksei NHL halua lähettää pelaajiaan olympialaisiin. Lehdistötilaisuudessa nähtiin käsittämätöntä moralisointia, joka vaikutti aluksi vitsiltä.

Faselin kommentit olivat tietysti puolittaisia ilmoille heitettyjä ajatuksia, joiden tarkoitus oli vaikuttaa julkisen keskustelun suuntaan.

Siinä vaiheessa, kun Fasel alkoi pohtia sitä, ettei rahan pitäisi vaikuttaa urheilulliseen puoleen, moni varmasti hieroi silmiään ja korvia. Vuosittain MM-karnevaalilla tajuttomat tuotot tekevä kiekkopomo ikään kuin julisti yhtäkkiä, että IIHF:n toiminta perustuu puhtaasti urheilullisille arvoille.

Kallista valtapeliä

Kuten olettaa, Faselin kommentit olivat epätoivoisen miehen valtapeliä. IIHF ja NHL ovat käyneet jo tovin valtapeliä kansainvälisten kiekkomarkkinoiden herruudesta.

Ei ole sattumaa, että NHL:n päätös jättää olympialaiset väliin tuli vain hetki World Cupin jälkeen. Vaikka turnaus ei saanut Suomessa siipiä alleen, oli se NHL:lle valtava rahakaivos.

Käynnissä olevan valtapelin ongelma on se, ettei siinä ole lopulta voittajia. Eniten siitä kärsii kuitenkin katsoja, joka lopulta maksaa sen suurimman hinnan. Sen takia Faselin tiistaiset kommentit olivat lähinnä ylimielistä moralisointia.

Ilari Isotalo, Köln
Twitter: @IlariIsotalo