Ammattilaisuransa jääkiekkolijana kauteen 2013-14 päättänyt puolustaja Antti-Jussi Niemi on huolissaan suomalaisen jääkiekon tulevaisuudesta.

39-vuotiaan Niemen mukaan Suomi on pystynyt tuottamaan muutamia huippuyksilöitä, mutta NHL-pelaajia kiekkomaa ei tuota riittävästi. Kokenut puolustaja puhui tästä vieraillessaan Bar & Bistro Kipinän asiantuntijana.

– Nyt on tullut hyviä nuoria pelaaja, (Patrik) Laine ja (Sebastian) Aho totta kai siinä kärjessä. Ja (Jesse) Puljujärvi, vaikkei hän ei mielestäni kisoissa ihan onnistunutkaan.

– Näitä huippuyksilöitä tarvitaan. Jos mietitään vaikka Ruotsia, niin heillä oli MM-kisoissa mukana 19 NHL-pelaajaa ja Suomella kolme. Suomi ei ole pystynyt tuottamaan NHL-pelaajia riittävästi, Niemi sanaili Bar & Bistro Kipinän haastattelussa.

Liikaa huippuyksilöiden varassa?

Nykyisin muun muassa asiantuntijan tehtävissä toimiva entinen leijonapuolustaja pohtii, onko Suomen viime vuosien menestys kulminoitunut liikaa huippuyksilöihin.

Suomi juhli viime vuonna alle 18- ja alle 20-vuotiaissa MM-kultaa ja Leijonissa MM-hopeaa.

– Totta kai viime vuoden menestys oli hyvää. Mutta mietin, että kulminoituiko se kuitenkin aika paljon huippuyksilöiden ympärille. Laine veti sellaisen läpimurtokauden Aho ja Puljujärvi vierellään. Nämä kolme herraa olivat periaatteessa näissä kaikissa kolmessa jollain tapaa mukana.

Sapiskaa lähtee myös nykyiselle, liian taktiselle pelityylille, joka ei selvästikään toimi kehityksessä edellä olevia suuria kiekkomaita vastaan.

– Tiedän, että liitossa on hyvät linjaukset, mutta minä en itse tykkää tästä liian taktisesta pelistä, josta tätäkin Leijonien joukkuetta on syytelty. Annetaan aloitteet aina vastustajalle. Liian passiivista, liian varovaista ja lähdetään aina maalin takaa. Minä en näe, että se veisi Suomi-kiekkoa tai näitä nuoria hirveästi eteenpäin, Niemi tyrmäsi.

Voit katsella haastattelun tästä aiheesta kokonaisuudessaan alta.