Jyväskylän Hippoksella vietetään tänään juhlallista mutta samalla haikeaa iltaa.

Yksi jyväskyläläisen jääkiekkoilun tämän vuosituhannen merkittävimmistä pelaajista, Tuomas Pihlman, ilmoitti lokakuussa lopettavansa jääkiekkouransa. Tänään Hippoksella juhlistetaan Pihlmanin hienoa uraa. Pihlmanin lempinimen mukaan JYP on nimennyt pelipäivän Pile-päiväksi.

Pile-päivä on myös symbolisesti erittäin osuvasti valittu, sillä aiemmin tällä viikolla Pihlman siirtyi virallisesti ikämiesosastolle täytettyään 35 vuotta. Ensimmäisen liigaottelunsa JYPissä hyökkääjä pelasi jo kaudella 1999–2000, vain 17-vuotiaana.

Kesällä 2001 New Jersey Devils varasi Pihlmanin NHL-draftin toisella kierroksella numerolla 48. Kaksi ja puoli vuotta myöhemmin, 1.1.2004 Pihlman pelasi ensimmäisen NHL-ottelunsa. Tuolla kaudella niitä kertyi vyölle vain kaksi, myöhemmin 13 lisää. Pihlman onnistui tekemään NHL:ssä myös maalin, Philadelphia Flyersin verkkoon 30. marraskuuta 2005.

Pihlmanin NHL-ura sattui melko huonoon saumaan. Hän siis pelasi kaksi ottelua tammikuun alussa 2004. Seuraava NHL-kausi jäi pelaamatta työsulun takia. Tuo kausi 2004-05 kului Pihlmanilta kokonaan AHL:n Albany River Ratsissa, kuten valtaosa edellisestä ja seuraavastakin. Kaudella 2006–07 Pihlman pelasi vielä kaksi NHL-ottelua ja 67 kamppailua AHL:n Lowell Devilsissä.

Pihlman ei kuitenkaan ole millään tapaa harmissaan lyhyeksi jääneestä NHL-urastaan. Tämän mies teki selväksi Keskisuomalaisen reilu kuukausi sitten julkaisemassa haastattelussa.

(Lue koko alkuperäinen haastattelu tästä linkistä.)

– Totta kai sinne mennessä oli tarkoitus pelata koko ura loppuun NHL:ssa, mutta eihän se niin mennyt. Mitään katkeruutta tai pettymystä ei kuitenkaan ole mielessä, ne olivat hienot neljä vuotta, Pihlman sanoi Keskisuomalaisessa.

AHL:ssä Pihlman pelasi kaikkiaan 271 ottelua ja keräsi tehot 39+65=104.

Kotimaassa miehen ura oli mittava: 14 kautta ja 633 SM-liigan runkosarjan ottelua tehoilla 148+161=309. Kasvattajaseurassaan JYPissä Pihlman voitti kaksi mestaruutta, 2009 ja 2012. Lisäksi Pihlman juhli kultaa Ässissä 2013.

SM-liigan pronssimitaleita kaappiin kertyi niinikään kolme, JYPistä 2010, 2015 ja uran viimeisenä keväänä 2017.

– Tuomas on tärkeimpiä palasia JYP:n menestyksen takana, seuran puheenjohtaja Jukka Seppänen sanoi Ylelle heti Pihlmanin lopetusilmoituksen jälkeen lokakuussa.

Pihlman itse muistelee erityisellä lämmöllä itsensä ja JYPin historian ensimmäistä mestaruutta 2009. Kulta sai koko kaupungin sekaisin.

– Ei sitä aluksi oikein edes tajunnut. Meidän ”mestaruuskävely” lähti Sohwin kulmalta (Jyväskylän keskustan kävelykadun yläpäästä) kohti Aren aukiota (alapäässä). Mietittiin joukkueen kanssa, että miksi me niin pitkästi kävellään, alkumatkahan on pelkkiä tyhjiä katuja. No, ei se ihan niin sitten mennytkään, Pihlman muisteli Keskisuomalaisessa.

Katujen varsilla oli arviolta kymmeniätuhansia ihmisiä.

– Vieläkin tulee kylmät väreet, kun tuota muistelee. Tuollaista en pääse enää koskaan kokemaan, mutta muistot kulkevat mukana aina, Pihlman sanoo Keskisuomalaisessa.

Maajoukkueissa Pihlman voitti alle 18-vuotiaiden MM-kultaa 2000, sekä alle 20-vuotiaissa hopeaa 2001 ja pronssia 2002.