Kaikkihan sen Suomessa tietävät, että Aleksander Barkov on aivan huikean hyvä jääkiekkoilija.

Mutta kun katsoo Barkovin tilastoja tarkemmin ja kuuntelee Florida Panthersin päävalmentajan Bob Boughnerin tai joukkueen muiden pelaajien kommentteja, tulee mieleen, että tiedämmeköhän sittenkään, miten hyvä Barkov oikein on.

Barkov, 22, esimerkiksi on saanut tällä kaudella enemmän jääaikaa kuin kukaan muu hyökkääjä koko NHL:ssä. Siis kukaan!

Barkovin keskimääräinen jääaika on ollut 22.29 minuuttia. Tästä keskimäärin 3.21 minuuttia on ylivoima-aikaa, 1.56 minuuttia alivoimaa.

Eikä Barkov ole tyytynyt vain perinteiseen tapaan tappaa alivoimaa; sentteri on tehnyt tällä kaudella jo neljä alivoimamaalia – eniten koko liigassa. Barkov myös voittaa oman pään aloituksista peräti 57,8 prosenttia, mikä auttaa alivoimalla huomattavasti.

Nyt Barkov pääsee ensimmäisen kerran urallaan osallistumaan myös NHL:n All Star -tähdistöotteluun. Barkov kertoo, ettei ensin uskonut asiaa todeksi, kun seuran GM Dale Tallon soitti ja kertoi kutsusta.

– Hän soitti ja onnitteli minua. En odottanut sitä, Barkov kertoo Panthersin nettisivuilla.

– Tuntuu mahtavalta. Olen erittäin iloinen, että minut kutsuttiin niin hienoon tapahtumaan. Olen todella, todella ylpeä. Tämä on ensimmäinen All Star -otteluni, mutta olen katsonut sen televisiosta joka vuosi tultuani tänne, Barkov iloitsee.

Enemmän kuin maaleja ja syöttöjä

Joukkuetoveri Vincent Trocheckin mukaan Barkov saa nyt ”ansionsa mukaan”.

– On jo aikakin, että hän saa, mitä ansaitsee. Mutta hän on ollut loukkaantuneena monena vuotena, kun hän olisi voinut päästä sinne (All Star -otteluun). Jos hän olisi ollut terve, hän olisi varmasti ollut siellä aiemminkin, Trocheck sanoo.

Päävalmentaja Bob Boughnerilta ovat ylisanat loppua, kun tämä kehuu Barkovia.

– Hän on ollut tärkein pelaajamme koko vuoden. Suurimman vaikutuksen minuun tekevät monet pienet asiat, jotka hän tekee upeasti. Hänen kohdallaan ei edes ole eniten kyse maaleista ja syötöistä, vaan hänen kyvystään pelata korkeimmalla tasolla joka ilta, Boughner ihastelee.

– Hän on mailastaan todella hyvä. Ja mitä hän tekeekään aloitusympyrässä. Ja sitten se alivoimapelaaminen ja av-maalit – hänen roolinsa alivoimalla on kaikkien vaikuttavinta, Boughner jatkaa.

Päävalmentajan mukaan Barkovin suuruus ei rajoitu kaukalon laitojen sisäpuolelle.

– Hänen sitoutumisensa ja työmoraalinsa ovat huikeita. Hän tekee todella paljon töitä ollakseen niin hyvä kuin on, Boughner tietää.

Hämmästelijöitä riittää

Suuri NHL-yleisö tuntee Barkovin erityisesti tämän upeista rangaistuslaukauksista. Tuskin on kenellekään yllätys, että Barkov on myös tilastojen mukaan NHL:n paras rankkarien laukoja.

Kolmen vuoden aikana Barkov on onnistunut ottelun jälkeisessä voittomaalikilpailussa 15 kertaa 21 yrityksestä. Hänen kikkavarastonsa tuntuu ehtymättömältä, ja harva se ilta Barkovin rankkarikikat räjäyttävät sosiaalisen median.

Myös joukkuetoverit ylistävät Barkovin ällistyttävää taitoa rankkareissa.

– Niitä (Barkovin huippusuorituksia) näkee Instagramissa, Twitterissä ja kaikkailla muualla. Melkein jokaisen pelimme jälkeen saan viestin joltakulta, joka hämmästelee, miten mahtava pelaaja hän on, Panthersin puolustaja Keith Yandle sanoo.

– Hän on meille kaikki kaikessa, Yandle lisää.