Maalivahti Jukka Tammi oli isossa roolissa, kun Leijonat voitti ensimmäisen arvokisamitalinsa, eli hopeaa Calgaryn olympialaisista 1988. Jatkossa Tammi nappasi kaksi pronssimitalia, Lillehammerista 1994 (kuva Venäjä-ottelusta) ja Naganosta 1998. Tammi oli mukana voittamassa myös MM-kultaa vuonna 1995.

Haastattelimme Leijonien legendaa PyeongChangin jääkiekkoturnauksen alla.

Millaiset ovat ensimmäiset olympiamuistosi pelaajana?
− Sarajevossa vuonna 1984 olin muistaakseni kotiin jäävä varamies. Siihen aikaan kisoihin ei vielä lähetetty kuin kaksi maalivahtia.

Mikä oli jäällä ikimuistoisin olympiahetkesi?
− Kyllä se on Calgaryn olympiahopea. Siinä joukkueessa oma roolinikin oli aika iso. Toki hienoja mitaleita olivat Lillehammerin ja Naganon pronssitkin.

Mistä kisoista jäi eniten hampaankoloon?
− Albertvillessä vuonna 1992 meillä ei oikein kulkenut.

Mitkä kisat jäivät kaukalon ulkopuolelta parhaiten mieleen?
− Lillehammerissa melkein kaikki suomalaisurheilijat olimme samassa paikassa. Taitoluistelijat taisivat olla jossain muualla. Siellä aisti olympiahengen parhaiten.

− Noista kisoista jäi hyvin mieleen sellainen juttu, että olimme joukkueen kanssa katsomassa jotain naisten hiihtokisaa, ehkä viiden kilometrin hiihtoa. Siinä sitten Tuomisen ”Kallu” (olympiakomitean silloinen valmennuspäällikkö Kalevi Tuominen) morjesti ja vinkkasi viereensä aitioon. Ihan yllättäen olin samassa aitiossa kuninkaallisten kanssa! Siinä oli joku Ruotsin tai Norjan kuninkaallinen takanani. Mietittiin Kallun kanssa, että meniköhän tämä nyt ihan oikein!

Nyt on edessä uudet kisat. Kuinka korkealle uskot Leijonien yltävän?
− Tämä on niin erikoinen juttu, että ensin pelataan kolme alkusarjan peliä ja sitten on edessä yksi kohtalonottelu. Totta kai alkusarjassa pitää pelata sen verran hyvin, että saa jonkun helpomman vastustajan. Kyllä Suomen neljän joukkoon pitäisi päästä, mutta ihan kultaan en jaksa uskoa.

Mikä maa on kisojen suosikki?
− Taitaa se Venäjä (Venäjän olympiaurheilijat) olla, mutta ei Ruotsikaan mikään huono ole.

Kuinka tarkkaan itse seuraat kisoja?
− No nyt juuri täytyy lopettaa tämä haastattelu. Sprinttihiihdossa ovat ratkaisuvaiheet edessä!

HYPPÄÄ MUKAAN LEIJONAKANNATTAJIEN SISÄPIIRIIN: Liity uuteen leijonafanit-ryhmään!