Kuka olisi uskonut ennen olympiakiekkoa, että lajin piskuinen maa Slovenia ottaa alkulohkossa kaksi voittoa? Eli suomeksi sanottuna yhtä paljon kuin Leijonat! Tuskin monikaan.

Toisen kerran putkeen olympiakaukaloissa viilettävä Slovenia paineli omassa alkulohkossaan peräti kakkoseksi. Jalkoihin jäivät sensaatiomaisella tavalla niin Yhdysvallat kuin Slovakia, ainoastaan Venäjä osoittautui liian kovaksi palaksi.

Upeasta menestyksestä on yllättänyt myös joukkueen päävalmentaja Kari Savolainen.

– Me lähdimme niin selvinä altavastaajina tähän turnaukseen, että kyllä se menestys on ollut yllätys vähän meille itsellemmekin, suomalaisluotsi sanoi Yle Urheilun haastattelussa, jonka voit lukea kokonaan täältä.

Savolaisen tukena joukkueen taustalla häärii Mikkelin Jukurien liigajoukkueen luotsi ja jutun kuvassa oleva Risto Dufva. Roolijako on saattanut olla monelle ainakin vielä hämärän peitossa.

– Penkin takana on edustettuna terävin jääkiekko-osaaminen, mitä Sloveniassa on. Mielestäni on ihan oikein, että siellä (vaihtopenkillä) on viime kauden päävalmentaja ja muita slovenialaisia kiekko-osaajia, joiden tehtävä on olla etulinjassa. Minun roolini on olla tällainen taustoittaja ja antaa tukea tässä, Dufva valaisi.

Mielenkiintoinen valmennusfilosofia

Kun Savolainen tausta-apuineen on johdattanut Slovenian jo kahteen sensaatioon, voidaan maan sanoa olevan jopa ennakkosuosikki pudotuspelien 1. kierroksen kamppailussa Norjaa vastaan. Mistä ihmeestä suhteellisen nimetön poppoo on kaivanut voittoja tuovan vireen?

– Olemme pyrkineet ottamaan huomioon sen, että heidän vahvuutensa on ehdottomasti improvisointi ja luovuus, eli pelaaminen vastoin valmentajan ohjeita, Savolainen latasi valmennuksen ajatusmaailmasta.

Lisäksi Slovenia on ollut todella ennakkoluuloton, eikä se ole tyytynyt esimerkiksi pelkästään puolustamaan ja iskemään ainoastaan vastaiskuista. Ilman suurinta tähteään, kaksinkertaista Stanley Cup -mestari Anze Kopitaria, pelaavan maan parhaat pistemiehet ovat olleet NHL:ssäkin pelannut ja Detroit Red Wingsin vuoden 2006 kuudennen kierroksen varaus Jan Mursak (3+2), Blaz Gregorc (1+3) ja Anze Kuralt (1+2).

Näistä taalajäillä 46 ottelua pelannut Mursak ja Gregorc yltävät jopa pistepörssin kärkikymmenikköön. Gasper Kroseljin torjuntaprosentti taas on häikäisevän kova 93,44.

– Se, mitä olemme pyrkineet tuomaan lisää, on vähän rakennetta peliin. Riston apu on ollut siinä isossa osassa. Kyllä se peli on edelleen hataralla pohjalla, mutta emme ole lähteneet pelkällä puolustamisella liikkeelle. Pelaajan pitää tällaisessa turnauksessa nauttia, Savolainen päätti.