Espanja ja jääkiekko kuulostaa eksoottiselta yhdistelmältä, mutta jääkiekkoa Espanjassa pelataan puoliammattilaistasollakin. Espanjalla on myös kilpailukykyistä maajoukkuetoimintaa miesten ja naisten sekä juniorien tasolla maan pysyteltyä miesten maajoukkuerankingissa 30. sijan tietämillä jo pidemmän aikaa.

Tällä kaudella espanjalaisessa jääkiekossa on tehty historiaa maan maajoukkueiden voitettua kolme alasarjatasojen MM-turnausta. Espanja voitti tammikuussa alle 20-vuotiaiden kakkosdivisioonan b-tason turnauksen ja maaliskuussa naisten MM-kisojen kakkosdivisioonan b-tason turnauksen. Tripla tuli perjantaina Espanjan oltua ykkönen alle 18-vuotiaiden poikien MM-turnauksessa kakkosdivisioonan b-tasolla.

– Meille tämä tuntuu ihmeeltä. Tulemme Euroopan eteläisimmästä osasta ja todistamme voivamme kilpailla maita vastaan, joilla on oikeita perinteitä ja kulttuuria jääkiekossa. Olemme yhä kaukana huipputasosta, mutta joukkueidemme kaikki työ ansaitsee tunnustusta, hehkuttaa Espanjan jääkiekkoliiton puheenjohtaja Frank Gonzalez Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n verkkosivuilla.

Espanjan sijoitus alle 18-vuotiaiden tasolla on 29:s. Kroatiassa pelatussa turnauksessa Espanja jätti taakseen Kroatian, Serbian, Hollannin, Kiinan ja Islannin.