Jääkiekon MM-kilpailut käynnistyvät tällä viikolla Tanskan Kööpenhaminassa ja Herningissä.

Leijonien osalta katseet kiinnityvät B-lohkoon, joka pelataan alle 50 000 asukkaan Herningissä. Suomen lohkossa vastustajiksi asettuvat Kanada, USA, Saksa, Tanska, Norja, Latvia sekä MM-ensikertalainen Etelä-Korea.

Leijonat.com ennakoi arvokisojen alla, mitkä joukkueet marssivat B-lohkosta jatkoon.

Kanada – ylivoimainen ennakkosuosikki

Kanada on saanut jälleen jalkeille kivenkovan MM-joukkueen. Hyökkäys- ja puolustuskalusto on täyttä rautaa, eikä kysymysmerkkejä herätä kuin joukkueen maalivahtiosasto, jonka muodostavat Darcy Kuemper, Curtis McElhinney ja Michael DiPietro.

Vaahterapaitojen kapteenina viilettää Connor McDavid, jonka pysäyttäminen on parhaina pelipäivinä mahdotonta. Mielenkiintoa joukkueeseen tuo myös muun muassa Mathew Barzal, joka oli heti tulokaskaudellaan pitelemätön NHL:ssä. 82 otteluun nuori tähtihyökkääjä paukutti uskomattomat tehot 22+63=85.

Kanada tulee voittamaan alkulohkon.

Suomi – taistelua Kanadan takana

Leijonat lähtee alkulohkoon altavastaajan asemasta. Lohkon kärki on kivenkova ja sen voittaminen vaatii täydellistä onnistumista. Suomen hyökkäyskalusto on monipuolinen ja tulivoimaakin löytynee riittävästi, kiitos NHL-vahvistusten.

Leijonien osalta eniten kysymysmerkkejä herättää puolustus, josta puuttuu kokoa ja sen myötä fyysisyyttä. Tämä voi aiheuttaa joukkueelle harmaita hiuksia etenkin suurimpia kiekkomaita vastaan. Joukkueen takalinjoille ollaan saatu haalittua NHL:stä apua, mutta muun muuassa Markus Nutivaaralla ei ole lainkaan MM-kisakokemusta.

Maalivahtiosastolla ykkösmaalivahdin viittaa kantaa Harri Säteri, jolla on takanaan upea kausi Pohjois-Amerikassa. Maalivahti näytti jo viime kisoissa, että häneen voi luottaa tiukemmassakin paikassa. Lepovuoroja Säterille tulee tarjoamaan Ville Husso.

Leijonat taistelee alkulohkossa sijoista 2.-3.

Harri Säteri vie Leijonat pudotuspeleihin – mutta kuinka pitkälle? (Photo by Martin Rose/Getty Images)

Yhdysvallat – mihin asti eväät riittävät?

NHL-tähti Patrick Kane johdattaa yhdysvaltalaiset jälleen MM-kisoihin kirkaimmat mitalit mielessä. Joukkueen hyökkäyskalusto on rautainen, eikä maalivahtiosastokaan ole ainakaan paperilla heikko. Maalivahtikolmikon muodostavat Cory Schneider, Keith Kinkaid ja Scott Darling.

Yhdysvaltain heikko kohta löytynee niin ikään puolustuksesta. Joukkueen takalinjoilta ei löydy liiemmin nimimiehiä, mutta kokemusta ollaan saatu Los Angeles Kings -puolustaja Alec Martinezin myötä. 30-vuotias puolustaja ei ole tosin pelannut ennen MM-turnauksessa.

Yhdysvallat painii Leijonien kanssa alkulohkossa sijoista 2.-3.

Saksa – yllätykset jatkuvat?

Saksan helmikuinen sensaatio on tuskin unohtunut keltään. Joukkue yllätti Pyeongchangin olympialaisissa niin katsojat kuin vastustajatkin. Saksa kaatui vasta finaalissa, kun neutraalin lipun alla pelanneet venäläistähdet pääsivät juhlimaan olympiakultaa.

Saksaa tuskin aliarvioi enää kukaan edes kotikatsomossa, mutta pienentääkö juuri se tosiasia joukkueen mahdollisuuksia? Saksan suurin tähtipelaaja on NHL:stä saapunut Leon Draisaitl, joka on näyttänyt myös viimeisissä maaotteluissa, että tulivoimaa löytyy.

Saksan joukkueesta löytyy vain kolme NHL-pelaajaa. Joukkue taistelee alkulohkossa viimeisestä jatkopaikasta. Alkulohkon sijoitus 4.-5.

Saksan yllätyskortti on käytetty, mutta venyykö joukkue silti mitalipeleihin? (Photo by Alexander DemianchukTASS via Getty Images)

Tanska – kotiyleisön tukea ei kannata aliarvioida

MM-kisojen isäntämaa Tanska pääsee pelaamaan turnauksessa kotiyleisönsä edessä. Tanskasta on ponnahdellut viime vuosina esiin useita tähtipelaajia, eikä joukkue ole materiaaliltaan huono.

Joukkueesta löytyy pelaajia Euroopan huippusarjoista ja -seuroista. Helsingin Jokereista mukana on neljä pelaajaa, kun Jesper B. Jensen, Oliver Lauridsen, Nicklas Jensen ja Peter Regin pukevat Tanskan paidan ylleen.

Joukkueen ehdoton ykköstähti on Toronto Maple Leafs -maalivahti Frederik Andersen. Tanska taistelee viimeisestä puolivälieräpaikasta Saksan kanssa. Alkulohkon sijoitus 4.-5.

Norja – tällä kertaa pudotuspelit jäävät haaveeksi

Norja on näyttänyt 2010-luvulla, ettei sitä voi enää suoraan laskea ulos pudotuspeleistä. Viimeksi olympialaisissa helmikuussa joukkue marssi aina puolivälieriin saakka.

Joukkueen vahvuudesta puuttuvat MM-kisoissa NHL-hyökkääjä Mats Zuccarello että KHL-taituri Patrick Thoresen, jotka ovat merkittäviä takaiskuja joukkueelle.

Norjalta ei löydy NHL-pelaajia, mutta toisilleen enemmän kuin tutut pelaajat ovat saaneet viime vuosina kiusattua suurimpia kiekkomaita, mistä Leijoniltakin on kokemusta viime keväältä.

Norja voi yllättää lohkossa suurenkin kiekkomaan, mutta tasaisesti pisteitä tuskin kertyy joukkueen laariin. Alkulohkon sijoitus 6.-7.

Latvia – heikentynyt kiekkomaa putoamistaistossa

Latvia ei ole saanut koottua MM-kisoihin parasta mahdollista miehistöään, joka näkyy väistämättä arvokisoissa. Joukkueen suurin menetys on maan ainoa NHL-pelaaja Zemgus Girgensons, joka joutui jättäytymään sivuun loukkaantumisen vuoksi.

Latvian joukkueesta ison osan muodostavat KHL-seura Dinamo Riikan pelaajat, joiden lisäksi pelaajia löytyy niin AHL:stä, NLA:sta kuin Tshekin Extraliigastakin. Joukkue on jo pelkästään materiaaliltaan liian heikko pudotuspelivaiheeseen – sen ovat osoittaneet jo viimeiset harjoitusottelutkin.

Joukkue voi unohtaa jatkopelit. Alkulohkon sijoitus 6.-7.

Latvian materiaali on kokenut kovia takaiskuja. Pudotuspelit jäävät haaveeksi. (Photo by Bruce Bennett/Getty Images)

Etelä-Korea – MM-kisojen ensikertalainen kovassa paikassa

Etelä-Koreassa ollaan tehty jääkiekon saralla hienoa työtä, joka näkyy nyt myös suuremmalle kiekkoyleisölle. Joukkue tuli tutuksi monille maille olympialaisissa, eikä lähes muuttumaton kokoonpano ole enää kenellekään yllätys.

Etelä-Korean joukkue muodostuu Aasian jääkiekkoliigan pelaajista. Joukkue osoitti jo olympialaisissa, ettei sitä voi pitää pisteautomaattina, mutta ehjiin 60-minuuttisiin joukkue harvemmin kykenee.

Materiaaliltaan selvästi heikoimman joukkueen suurin vahvuus lienee se, että joukkue on pysynyt jo pitkään yhdessä. Se ei tällä tasolla kuitenkaan riitä.

Alkulohkon sijoitus 8.

Miikka Lahtinen, Helsinki
Twitter: @miikka_lahtinen