Olli Jokinen on nimi, joka tuo leijonafaneille valtavasti muistoja mieleen.

NHL-konkari katosi kuitenkin otsikoista lopetettuaan pitkän uransa keväällä 2015. Sen jälkeen suomalainen on jatkanut elämäänsä Floridassa, jossa hän aloittanut samalla uutta uraansa valmentajana.

Leijonat.com jututti kiekkokonkaria, joka toimii tämän kevään MM-kisoissa C-Moren asiantuntijana. Alla on hieno vuosi South Florida Hockey Academyn vetäjänä.

– Mennyt vuosi meni 16-vuotiaiden poikien kanssa. Matkusteltiin ympäri Pohjois-Amerikkaa ja pelejä tuli alle yli 60 kappaletta. Kun päälle isketään toimistotyöt, teen kiekon parissa yhä sellaisia 10-12-tuntisia päiviä, Jokinen avaa Leijonat.comille.

Valmentajanura on Jokiselle selkeä päämäärä. Yli 1200 NHL-pelin konkari rakentaa uutta uraansa kuitenkin maltilla. Siitä kertovat hylätyt huippupestit.

– Oma tavoitteeni on valmentaa joku päivä maailman kovimmassa sarjassa. Eli NHL:ssä. Sinne olisi ollut saumat mennä useampana kautena. En kuitenkaan kokenut, että olen vielä valmis, Jokinen paljastaa.

Akatemiassa suomalaista kiehtoo tapa päästä ”ruohonjuuritasolle” kokeilemaan osaamistaan. Samalla kaikki langat säilyvät valmentajan käsissä – se on paras paikka opetella uutta ammattia itselleen.

– Nuorilla pojilla on hirveä palo mennä eteenpäin, mutta he ovat vielä ihan raakileita urheilijoita. Tässä hommassa pääsee kokeilemaan asioita. Millaiset valmennukselliset jutut toimivat. Ja mitkä eivät. Tämä on siihen paras ympäristö, Jokinen ynnää.

Olli Jokisen yli 1200 NHL-pelin uraan mahtuu paljon. Kuva: Getty Images.

Ei ikävä kaukaloon

Kun pelaajaura loppui keväällä 2015, ei Jokista ole enää nähty kaukaloissa. Hyökkääjä naurahtaa iskeneensä pelikamat kahdesti tuon jälkeen päälle: Floridan alumnipelissä ja akatemian pojat vastaan isät ja valmentajat -ottelussa.

– Ei ole kyllä ollut hinkua, mikä on ollut jopa pieni ihme. Viimeisellä kaudella ehti miettiä pitkään ja rauhassa tilannetta olkapäävamman takia. Silloin piti myöntää realiteetit: tämä on nuorten miesten peli. Lopettamisaika oli juuri oikea, Jokinen summaa.

Tilille kertyi yli 1200 NHL-peliä sekä lukuisia maajoukkueturnauksia. Upea ja pitkä ura on sellainen, josta Jokinen on syystä ylpeä.

Millä mielin katsot nyt uraasi taaksepäin?

– Pystyn illalla hampaita harjatessa katsomaan peiliin: tästä koneesta revittiin niin paljon irti kuin lähti. Oliko se niin sitoutunutta, kun olin nuori? Ei. Kun olin 25-vuotias, silloin tuli herätys ja aloin treenaamaan kunnolla. Ruokavaliot ja treenaaminen menivät kerralla uusiksi. Kaikki panostettiin lajiin – ja sen takia sain 10 vuotta pelata lisää huipputasolla. Mutta kaikki jätettiin kaukaloon, Jokinen kiteyttää.